DIGIFOTO Pro Awards

Review: Fujifilm GF 250mm f/4R LM OIS WR

Redactie DIGIFOTO Pro 2202
Tegenstanders van zoomobjectieven roepen nog wel eens dat je ook kunt zoomen met je benen. Bij groothoeken en standaardbrandpuntsafstanden is dat onzin, maar in het telegebied is dat wel degelijk een mogelijkheid. Voor de GF-serie van Fujifilm is er daarom naast twee kortere teles nog een 250mm. Samen met de 1,4x-converter voorziet hij in een flink deel van de telebehoefte van de gebruikers. Maar dan moet hij wel echt goed zijn. Is de 250mm zo goed?
250mm voor het GF-systeem is als 200mm voor full frame. Een klassieke telebrandpuntsafstand dus. Bij landschapsfotografie en mode kun je er aardig mee uit de voeten. Combineer je hem met de 1.4x converter van Fujifilm, dan zit je op 350 mm, ca. 280 mm full frame equivalent. Wanneer je zooms gewend bent, dan is het aanvankelijk een vreemd idee om maar één brandpuntsafstand te hebben in een vrij groot gebied. Maar ga je met het objectief op stap, dan valt op hoeveel onderwerpen toch bij het objectief passen. Toegegeven, je moet dan meestal wel een meter of tien vooruit of achteruit lopen of croppen, maar dat kan vaak wel. Bij een close encounter met het objectief, schrik je wel enigszins. Het is een stuk groter dan de meeste 300mm-objecieven met een vergelijkbare lichtsterkte voor full frame. Zet je het op de camera, dan valt het allemaal erg mee: het is zeer goed hanteerbaar en uit de hand fotograferen gaat prima. Sterker nog, behalve voor het testen van de resolutie heb ik het objectief nauwelijks op statief gezet.

De lichtsterkte is ook ruim voldoende voor een vlotte scherpstelling. Wat daarbij ook helpt is het hoge contrast van het objectief. Er is ook een knop waarmee je de scherpstelling kunt beperken van vijf meter tot oneindig én er zijn knoppen waarmee je de scherpstelling kunt vasthouden of juist de scherpstelling kunt activeren. Het objectief is mechanisch zeer goed uitgevoerd en biedt een goede bescherming tegen stof, spatwater en stoten. Ook met de hand scherpstellen gaat heel goed. Het evenwicht met de camera is voorbeeldig en dat zorgt ook voor de goede hanteerbaarheid, ondanks het vrij hoge gewicht van bijna anderhalve kilo. Gecombineerd met de voorbeeldige stabilisatie – die waarschijnlijk ook geholpen wordt door de massa van camera en objectief – kun je er beter mee uit de hand werken dan met een kleine lichte camera en een zoom. Fujifilm heeft veel moeite gedaan bij het ontwerpen van het objectief. Zestien elementen in tien groepen, waarvan twee ED-elementen en een super-ED-element is behoorlijk veel voor een tele met een beperkte lichtsterkte. Dat verklaart meteen ook de grootte en het gewicht van het objectief.

Wanneer je wat foto’s maakt en ze bekijkt op de monitor, dan valt meteen het mooie contrast en de zeer goede scherpte op. Het bokeh is ook mooi en al is de lichtsterkte beperkt, bij 250 mm is de scherptediepte toch al vrij klein. De achtergrond kan dus al mooi vaag worden – met de nadruk op mooi. Verder zijn er op het eerste gezicht weinig bijzonderheden bij dit objectief, dus het wordt tijd om het in het lab nader aan de tand te voelen.

LAB

Hoe leuk het ook is om met het objectief te fotograferen, in het lab blijkt het een erg saaie persoonlijkheid te zijn. Het levert meteen al bij volle opening uitstekende prestaties tot aan de rand. De uiterste hoeken zijn heel goed en worden uitstekend bij f/5.6 en dan is het objectief op zijn best. Sowieso zijn de prestaties op afstand beter dan dichtbij, alhoewel die verschillen klein zijn. Vanaf f/8 worden de prestaties weer minder ten gevolge van diffractie. We zien geen chromatische aberratie, deels ook vanwege de uitschakeling ervan in software. Ook verder zijn nergens fouten te zien. Binnen het GFX-systeem staat het op eenzame hoogte, niet omdat de andere objectieven zo slecht zijn maar omdat dit objectief zo goed is (vergelijk onze grafieken of de MTF’s van Fujifilm van de GF 63mm f/2.8 R WR maar eens met die van dit objectief ). Wij hadden de converter helaas niet tot onze beschikking, maar je kunt op basis van deze resultaten ervan uitgaan dat het objectief bij gebruik van de converter nauwelijks zal inboeten aan kwaliteit, ook omdat de converter speciaal is berekend voor dit objectief. 

Conclusie

Net zoals de andere objectieven voor het GFX-systeem is dit objectief niet goedkoop. Daar staat een voorbeeldige kwaliteit tegenover. Combineer dat met een prima hanteerbaarheid en je hebt een objectief dat een van de hoogtepunten van het GFXsysteem vormt.

Specificaties Fujifilm GF 250mm f/4 

Adviesprijs € 3.299,-
Brandpuntsafstand 250 mm
Aantal diafragmabladen 9 (afgerond)
Maximaal diafragma f/4
Lengte 204 mm
Breedte 108 mm
Gewicht 1425 g
Opbouw (elementen/groepen) 16/10
Kortste scherpstelafstand 1,4 m
Lensvatting Fujifilm GF
Info www.fujifilm-x.com

Beoordeling Fujifilm GF 250mm f/4 

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Snelheid 8
Prijs / kwaliteit 7  

We testten de FUJINON GF 250mm f/4 R LM OIS WR in DIGIFOTO Pro 6.2018 en gaven het objectief een Goud award.  DIGIFOTO Pro 6.2018 en andere edities bestel je gemakkelijk in onze webshop.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie