Review: Eizo ColorEdge CS230
Eizo heeft drie belangrijke productlijnen: Foris voor de fanatieke gamers, FlexScan voor veeleisende gebruikers en ColorEdge voor fotografen en beeldbewerkers die het maximale verlangen van hun beeldscherm. Ga je als fanatieke amateurfotograaf echter neuzen in de prijslijst van ColorEdge-schermen, dan kan het al snel gaan duizelen. De schermen hebben niet alleen de naam uitstekend van kwaliteit te zijn, ze zijn ook stevig aan de prijs. Een FlexScan-scherm dan maar? Dat hoeft niet, want Eizo heeft ook de ColorEdge CS230 in het assortiment. Dit beeldscherm is de instapper van de ColorEdge-lijn en biedt een belangrijk voordeel ten opzichte van FlexScan-schermen: hardwarematige kalibratie. Daarover later meer.
Specificaties
Laten we beginnen met de specificaties van het scherm. De beelddiagonaal meet 23 inch, de resolutie bedraagt 1920x1080 pixels. Het paneel is van het ips-type, wat een veel betere kleurweergave en inkijkhoeken garandeerd dan goedkopere tn-schermen. Led-verlichting wordt gebruikt als backlight. Van vormgeving is amper sprake, de Eizo is een functioneel donkergrijze monitor die ontdaan is van elke vorm van frivoliteit. Niet dat dat erg is, we zijn immers aan het werk en gereedschap moet vooral goed zijn. Daarnaast heeft het ook wel weer zijn charme, dat functionele uiterlijk.
Ergonomisch hebben we niets aan te merken op de behuizing. De monitor is in alle richtingen uitgebreid te verstellen en een kwartslag te kantelen, zodat je het scherm in portretstand kunt gebruiken. De knoppen zijn groot en duidelijk, net als het monitormenu dat je er mee bedient. Wel is de monitor door zijn forse voet en naar voren staande beeldscherm minder geschikt voor ondiepe bureau's, je zit dan al snel oncomfortabel dicht op het scherm. Optioneel levert Eizo een afdekkap die het beeldscherm zoveel mogelijk vrijhoudt van invallend licht.
Softwarematige versus hardwarematige kalibratie
Waarschijnlijk ben je wel bekend met kalibratie, waarbij je met een colorimeter zoals een Datacolor Spyder, de kleurweergave van je scherm controleert en aanpast zodat kleuren zo nauwkeurig mogelijk worden weergegeven. In de meeste gevallen is dit softwarematige kalibratie. Je verandert dan niets aan het beeldscherm, maar laat de grafische kaart een correctie toepassen op de weergegeven kleuren zodat deze zo exact mogelijk overeenkomen met de werkelijkheid. Een nadeel is dat het beeldscherm hierdoor niet alle mogelijke gradaties benut die de monitor kan weergeven.
Ga je hardwarematig kalibreren, dan worden de instellingen om kleuren correct te kunnen weergeven opgeslagen in de monitor zelf. Hierdoor worden dus ook het volledige bereik aan kleurgradaties benut als er correcties worden doorgevoerd. Zeker na verloop van tijd, als de kleuren door verval van het beeldscherm minder accuraat worden, ben je met hardwarematige kalibratie duidelijk in het voordeel.
Kalibratie
Om te zorgen dat het rood dat je waarneemt hetzelfde rood is als de computer denkt dat je krijgt voorgeschoteld, is kalibratie noodzakelijk. Eizo biedt voor de CS230 twee verschillende manieren van kalibratie. Standaard is het softwarepakket Eizo Color Navigator Elements meegeleverd. Hiermee kun je de kleuren van de monitor op het zicht aanpassen, zodat deze overeenkomen met de kleuren van een print. Het is dan natuurlijk wel van belang dat je die print op een gecalibreerde printer afdrukt, of dat je enkel foto's afdrukt met je eigen printer. Heeft je printer een afwijking, dan heeft je scherm dat na kalibratie aan de hand van een print gemaakt met die printer dat immers ook.
Met het meegeleverde ColorNavigator Elements kun je de kleuren van je beeldscherm afstemmen op die van een zelfgemaakte print.
De tweede en veel betere optie, is om gebruik te maken van het optionele Color Navigator 6, waarvoor 199 euro moet worden neergeteld. Daarbovenop komen nog de kosten van een colorimeter. Onder de ondersteunde apparaten onder andere diverse Spyders, ColorMunki's en Xrite i1's. Het voordeel is dat je dan hardwarematig kalibreert, wat zeker op de lange termijn betere resultaten geeft dan softwarematige kalibratie.
Correctiesensor
Bijzonder aan de Eizo CS230 is de ingebouwde correctiesensor. Deze is niet in staat om een volledige kalibratie uit te voeren, maar kan wel gebruikt worden om een bestaande kalibratie te controlleren op afwijkingen. Doordat de ingebouwde sensor om de zoveel uur (dit kun je instellen) een controle uitvoert, hoef je het scherm niet om de vier tot zes weken te kalibreren, maar zou om de paar maanden moeten volstaan.
Het rechthoekje onder de bovenrand van het scherm is de ingebouwde colorimeter, die een bestaande kalibratie op gezette tijden controlleert op afwijkingen.
Kleurweergave
Volgens Eizo is de CS230 in staat om 97 procent sRGB en 75 procent AdobeRGB te tonen. Daarbij blijkt de fabrikant iets aan de voorzichtige kant, want met onze eigen metingen komen we tot respectievelijk 98 en 77 procent. Nette waarden, al hadden we graag gezien dat de CS230 de honder procent sRGB zou aantippen. Dan weet je onder alle gevallen zeker dat je kleurweergave juist is bij het werken in deze kleurruimte.
De Eizo CS230 blijkt de meeste moeite te hebben met cyaan-tinten. Dat is overigens niet vreemd, de meeste beeldschermen vertonen deze karakteristiek. De resultaten zijn goed te noemen voor een scherm in deze klasse.
Helderheiduniformiteit
We hebben de monitor met een Datacolor Spyder4Elite gekalibreerd op helderheid van 100cd/m2, een aangename waarde voor fotobewerking. We hebben op negen plekken op het scherm de licht- en kleuruniformiteit gemeten van verschillende grijstinten. Wanneer het beeldscherm helder wit moet weergeven, meten we een maximale afwijking van zeven procent tussen het helderste en minst heldere punt van het scherm. Deze afwijking is meteen de grootste die we meten, bij minder heldere tinten komt het verschil niet boven de vijf procent uit. Een erg nette score.
Bij een helderheid van 100% bedraagt het verschil tussen het helderste en minst heldere punt 7%
Bij lagere helderheden, in bovenstaand geval 50%, wordt het verschil nog kleiner.
Kleuruniformiteit
Kijken we naar de kleuruniformiteit van de weergegeven grijstinten, dan blijkt wederom de helderste weergave voor de grootste afwijking te zorgen. Richting de linker onderhoek zien we een stevige maar nog acceptabele afwijking, die vooral wordt veroorzaakt door een afwijking in de weergave van cyaan. Bij lagere helderheden blijkt het grijs zeer nauwkeurig als grijs te worden weergegeven, de uniformiteit is uitstekend. Al met al scoort de Eizo erg goed op het gebied van helderheid- en kleuruniformiteit, alleen bij zeer heldere tinten treedt er een afwijking op.
Bij een helderheid van 100% blijkt de monitor richting de rechteronderhoek wat minder nauwkeurig te zijn. De resultaten zijn echter nog steeds zeer ruim voldoende.
Wanneer de helderheid ook maar iets wordt teruggeschroefd, zoals hier bij 83%, blijkt de kleuruniformiteit flink toe te nemen.
Conclusie
Eizo brengt met de CS230 veel eigenschappen van de professionele ColorEdge schermen naar een betaalbaar niveau. De CS230 is een van de voordeligere schermen met de mogelijkheid tot hardwarematige kalibratie, al heb je daar wel het prijzige optionele softwarepaket ColorNavigator voor nodig. Met het meegeleverde ColorNavigator Elements kun je het scherm aan de hand van een zelfgemaakte print kalibreren, handig als je (nog) niet over een colorimeter beschikt. De ingebouwde correctiesensor is uniek voor een scherm in deze prijsklasse. Wat betreft ergonomie, maar ook uniformiteit op gebied van kleurweergave en helderheid scoort de Eizo hoog, zoals we van de fabrikant gewend zijn.
Prijs: ca. € 550,-
Info: www.eizo.nl