Retrofocus: Rolleiflex SL 2000F

Jesse Kraal 8616
Tegenwoordig wordt de Rollei-naam gebruikte voor goedkope digitale camera's, vroeger was het een merk met veel aanzien. De Duitse camera-fabrikant werd vooral bekend met hun twee-oog-camera's, maar ze maakten ook een modulair kleinbeeld-systeem.

In 1981 kon de wereld kennismaken met de Rolleiflex SL 2000F, een camera die er uit zag als een middenformaatcamera in miniatuur. De Rolleiflex was een compleet modulair systeem, inclusief verwisselbare zoeker en achterwanden. Een soort kleine Hasselblad, maar dan voor 35mm-film.

Verwisselbare filmmagazijnen

Overigens is het niet de eerste kleinbeeld-camera met verwisselbare filmmagazijnen, die eer is aan de Zeiss Ikon Contarex. Deze handige optie geeft je de mogelijkheid om halverwege een filmrolletje over te schakelen op een ander rolletje. Zo kun je bijvoorbeeld wisselen tussen kleur en zwart/wit of tussen hoog- en laag-gevoelige film.

Rolleiflex SL 2000F

De Rolleifelx SL 2000 F is wel de eerste camera waarbij je kunt schakelen tussen een schachtzoeker en een geïntegreerde prisma-zoeker. De schachtzoeker kun je eventueel nog omwisselen met andere zoekers, bijvoorbeeld met loupe. Op het gebied van objectieven had je de keuze uit een ruime serie Carl Zeiss- en Rollei-glaswerk.

Weinig succesvol

Ondanks zijn eigenschappen die de professionele fotograaf uit die tijd zeker moest aanspreken, werd de Rolleiflex SL 2000 F nooit een succes. Lag het aan de stevige aanschafprijs, of aan de angst om op een 'onbekend' systeem over te stappen?

Ook de Rolleiflex 3003, die de SL 2000F in 1984 opvolgde wist weinig kopers over de streep te trekken. Van het licht gewijzigde model zijn in 10 jaar tijd slechts zo'n 2800 exemplaren gebouwd. Zijn inovatieve ontwerp is echter reden genoeg om de camera nog één maal in de schijnwerpers te zetten.

Rolleiflex 3003
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Ik kan mij deze wel herinneren. Het concept was inderdaad wel innovatief, maar als ik het mij goed herinner blonk het niet uit in betrouwbaarheid.

afbeelding van Anonymous

Leuk artikel, komt er meer van dit?

afbeelding van jesse kraal

Dank, het is inderdaad de bedoeling dit +/- elke week te doen. 

afbeelding van vincent smink

leuk artikel, beetje kort, mag best wat uitgebreider wat mij betreft. Prima idee om dit vaker toe doen; suggestie: Pentacon Six.

afbeelding van jesse kraal

afbeelding van Vincent Smink

super!