PRIMEUR! Test: Konica Minolta dImage Xg
winmagazine testte als eerste medium in Nederland de donderdag om 17 uur ge
De gebruikers van de Minolta dImage Xt weten het al lang: er bestaan leuke, handige compactcamera's die mooie foto's kunnen schieten. De eerste camera van het inmiddels gefuseerde Konica Minolta is de dImage Xg. Inderdaad, de opvolger van… Op gebied van gebruiksvriendelijkheid, compactheid en gewicht (past met 8,6 x 6,7 x 2 centimeter en operationeel 141 gram gemakkelijk in de binnenzak), stevigheid, kleurbalans en scherpte is de dImage Xg een prima camera. Met snellere opstarttijd dan zijn voorganger en met Pict Bridge-ondersteuning voor direct printen, valt als voornaamste minpunt de kleur- en lichtweergave van het LCD-scherm op. De camera, uitgerust met een 3,2-megapixelsensor, maakt het zijn concurrenten onder de compactcamera's ongetwijfeld zeer moeilijk. Als eerste in Nederland testte winmagazine de Konica Minolta dImage Xg.
Afgeschermd
De Konica Minolta Xg start sneller op dan zijn voorganger de Xt. Met opstarten erbij heeft u in 3,63 seconden de
Wat buitengewoon opvalt aan de Xg: alle uitgangen zijn netjes met metalen klepjes afgesloten. Dat geldt voor de USB 2.0-uitgang voor communicatie met de computer die op volle snelheid met compatibele pc's of printers een snelheid van twaalf megabyte per seconde.
De lens zit bij het kastje dat Xg heet opvallend in de linkerbovenhoek van het toestel en verdwijnt bij afsluiten achter een automatisch metalen schuifklepje.
Het compartiment voor batterij (oplaadbare lithium-ion) en de Secure Digital/MultiMedia Card-geheugenkaart is goed afgesloten. U krijgt het niet té gemakkelijk open. Bang dat de batterij bij verwisselen van de geheugenkaart eruit valt, hoeft u niet te zijn. De lithium-ion zit keurig achter een vergrendeling.
Bediening
De hoofdfunctieknop van de dImage Xg laat u kiezen uit vier standen: video, terugspeelfunctie, fotofunctie en scenemodi (portret, sport, landschap en strand). De menu's die u via een apart knopje via het LCD-scherm bekijkt, zijn buitengewoon overzichtelijk: u 'scrollt' nooit verder dan een schermhoogte.
Beeldkwaliteit
Een minpuntje van de Xg is de trage zoomfunctie van de lens. Het objectief van de camera is vergelijkbaar met 37 tot 111 millimeter bij analoge kleinbeeldcamera's en met een lichtgevoeligheid van F2.8 - F3.9 bent u blij in schemerige, of met kunstlicht verlichte ruimten. Of bij
De foto's die u maakt zijn maximaal effectief 2048 x 1536 pixels (3,2 megapixels) groot. Videobeelden slaat u op in maximaal 320 bij 240 pixels bij 15 beelden per seconde.
De dImage Xg wordt geleverd in drie kleuren: de zilveren versie is vanaf medio of eind maart beschikbaar. De rode- en blauwe editie is vanaf begin april te koop. Een speciaal onderwaterhuis (leuk voor op boot- of skivakantie) kunt u in april aanschaffen. De verkoop-adviesprijs van de dImage Xg is 310 euro exclusief BTW.
CONCLUSIE
De Konica Minolta dImage Xg is de eerste digitale camera van rond de 300 euro (exclusief BTW) die van winmagazine een waardering van 4 sterren (van maximaal 5) krijgt. Geen enkele andere camera rond die prijs heeft dat kunnen halen. Kopers van de camera zijn blij met zijn innovatieve design, compactheid en beeldkwaliteit. Als de fabrikant de zoomsnelheid en het LCD-scherm verbetert heeft het apparaat alle kans op het halen van de winfavoriet-bokaal. De dImage Xg maakt het concurrenten ongetwijfeld zeer moeilijk.