PRIMEUR: Hands-on Nikon Z 8: hoeveel procent Z 9 zit er in?

Dre de Man 451 0

Vanaf de introductie van de Nikon Z 9 klonk de roep om een Z 8: een camera met de techniek van de Z 9 maar dan in een kleinere en voordeligere body. Maar de grote vraag was: hoeveel Z 9-techniek zou er in de Nikon Z 8 gaan? En, hoe goed zou de Z 8 zijn in vergelijking met een Z 9?

Door Dré de Man

We zullen je niet lang in spanning laten: in de Nikon Z 8 zit bijna alle techniek van de Z 9. Anders gezegd: de Nikon Z 8 gebruikt alle onderdelen van de Z 9 behalve de body, de batterijen en de tweede geheugenkaartsleuf, want die is voor SD.
Dat houdt in:

  • De beste AF op de markt
  • Tot 120 beelden per seconde, met pre-release
  • Zoeker zonder blackout
  • De elektronische sluiter van de Z 9, dus zonder rolling shutter
  • Dezelfde gegevenswerking, XPeed processor en intern geheugen
  • 8k zelfs met 60 bps
  • Interne video-opslag, ook met RAW (N-RAW en prores)

Wat zijn de verschillen? Nikon Z 8 versus Nikon Z 9

De Z 8 heeft een kleinere body, groter dan de Z 6II/Z 7II, maar iets kleiner dan de D850, het gewicht is ook 100 gram lager dan de D850. Hij voelt ook aan als de D850, al is de grip dan beter. Ook de stof- en waterbestendigheid is hetzelfde als de D850.

In de kleiner body past uiteraard niet de grote batterij van de Z 9. De Z 8 heeft dus een kleinere batterij, zelfde als de andere Z-camera’s (EN-EL 15c) , Kleiner aantal opnamen per batterij: 330, resp. 340 met energy saving (met battery pack bijna het dubbele) (de Z9 haalt officieel 700 opnamen per batterij-lading maar in de praktijk gemakkelijk het dubbele.

De camera is vrijwel ideaal voor video, door de kleinere body en (net als de Z 9) interne opslag, hebt dus geen meer nodig. Hij heeft een iets kleinere maximale opnameduur bij video, omdat camerabody net iets minder hitte opneemt / geleidt dan de Z 9, maar nog steeds heel erg goed.

Het belangrijkste verschil zal echter voor veel mensen die prijs zijn. Die is  € 4599,- dus bijna een kwart minder dan de Z 9 en vergelijkbaar met de ruis van de D850 bij introductie. Met battery pack kost de Z 8 € 4998.
Binnen enkel dagen volgt een uitgebreider online-artikel, maar we kunnen nu al een conclusie trekken.

Conclusie: eerste indruk Nikon Z 8

De Nikon Z 8 is een zeer aangename verrassing: alles waar iedereen (behalve de concurrentie) op had mogen hopen. Een van de vele sterke punten van de Z 9 was, dat hij zowel een hoge resolutie had, als enorm snel was én vrijwel ideaal voor video was. Precies deze voordelen heeft de Nikon Z 8 ook, maar dankzij zijn kleiner body en lagere prijs in nog sterkere mate: je zou hem kunnen zien als dé universele camera.

Je hoeft je dus niet af te vragen of je in de toekomst de nadruk gaat leggen op vogel- of sportfotografie, portretten, reportages, landschappen, video of op wat dan ook: de camera blinkt uit in alles.

Info: nikon.nl

Benieuwd geworden naar de Nikon Z 9? Die hebben we natuurlijk ook uitgebreid getest: Review: Nikon Z 9

 

afbeelding van Dre de Man

Drede Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanDre