Prime of zoomobjectief?

Prime of zoomobjectief?

Redactie DIGIFO... 1803 2

Gebruik je een prime of toch liever een zoomobjectief? Het blijft een eeuwig debat: want wat is nu precies beter? En waarom zou je je in vredesnaam beperken tot één brandpuntsafstand als je een heel bereik tot je beschikking kan hebben? Toch zijn er een aantal redenen waarom je een prime zou verkiezen boven een zoomobjectief, die ik in dit artikel uiteen zal zetten.

In een ideale wereld zou er een objectief zijn dat zou kunnen zoomen van 14 tot 500 millimeter, terwijl het objectief slechts 200 gram zou wegen en een diafragmawaarde zou hebben over het gehele bereik van f/1.4. Helaas bestaat dit objectief niet en zal je jouw keuze moeten maken uit de vele opties die er beschikbaar zijn.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op zoomobjectieven. Hoewel je me misschien zal horen over het gewicht van mijn Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR, is het alsnog één van mijn favoriete objectieven die ik heb, simpelweg omdat hij zo veelzijdig is. 

 

Wanneer kies je dan wel voor een vaste brandpuntsafstand? We zetten een aantal redenen voor je op een rij.

Prime perfectie

Een zoomobjectief moet presteren voor alle brandpuntsafstanden, terwijl een objectief met een vast brandpunt kan uitblinken in één brandpuntsafstand. Voor de pixelpeepers onder ons kan dit ervoor zorgen dat een objectief met een brandpuntsafstand scherper is dan een zoomobjectief die wellicht niet op alle brandpuntsafstanden goed presteert. Ik zeg kán, want het is per objectief verschillend en je zult hiervoor verschillende reviews met elkaar moeten vergelijken en het moeten uitproberen in de praktijk om te bekijken hoe het zit.

Grotere scherptediepte voor lagere prijs

Als je net zoals ik dol bent op bokeh, maar je portemonnee net wat minder gevuld is, dan kom je ook al snel uit bij een prime. Over het algemeen zijn er meer primes met lage diafragmawaarden beschikbaar en deze zijn vaak goedkoper dan zoomobjectieven. N

Gewicht

Over het algemeen weegt een prime-objectief minder dan een zoomobjectief. Daarnaast is het vaak zo dat een prime ook minder groot is. Als je iemand bent die veel op reis is dan kan dit zeker een factor zijn die kan meespelen.

Voordelen van een zoomobjectief ten opzichte van een prime

Er zijn natuurlijk ook nog genoeg voordelen te benoemen van een zoomobjectief ten opzichte van een prime. Zo kan je met een zoomobjectief makkelijker schakelen tussen verschillende brandpuntsafstanden waardoor je iets flexibeler bent. Als je aan een bepaalde plek gebonden bent omdat je slecht ter been bent of omdat niet alle plekken bereikbaar zijn is een zoomobjectief een must.

Wat gebruik jij liever, een prime of een zoomobjectief? We zijn benieuwd.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie

afbeelding van MRoubos

Een onscherpe achtergrond kun je ook met een zoomobjectief creëren. en prime gebruik ik voor creativiteit.

afbeelding van nexiam

AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G een van de top objectieven van Nikon. Een prachtige portret lens, op alle gebieden zeer bruikbaar behalve macro
Een kwaliteit die ongeëvenaard is .
https://www.dxomark.com/Lenses/Nikon/Nikkor-AF-S-NIKKOR-85mm-f14G
De bokeh van deze lens is prachtig,top objectief. 10 elementen in 9 groepen.