Preview: ZEISS Loxia 2.8/21

Preview: ZEISS Loxia 2.8/21

Preview: ZEISS Loxia 2.8/21

Redactie DIGIFOTO Pro 1877
De compacte Loxia-objectieven van Zeiss krijgen er een ultra groothoek-objectief bij, namelijk de ZEISS Loxia 2.8/21. Met een brede beeldhoek van 91 graden (diagonaal) moet het objectief voldoen aan de behoefte aan een flinke groothoek voor fullframe Sony camera’s met een E-mount.

Door: Maarten Jacobi

Het ontwerp van de Loxia 2.8/21 is gebaseerd op de Zeiss Distagon T* 2.8/15, een eerder verschenen groothoek-objectief voor camera’s met een F- of EF-mount. Hoewel het ontwerp erop lijkt, is het objectief deze keer speciaal ontworpen voor systeemcamera’s en niet voor dslr’s.

Net als de andere Loxia-objectieven (de Zeiss Loxia 2/35 en de Zeiss Loxia 2/50) beschikt de Loxia 2.8/21 over een ‘de-click’ functie en een diafragma-ring, waarmee je het diafragma traploos en handmatig kunt verstellen. Dit is vooral een ideale optie voor videografen, die hierdoor snel kunnen wisselen van diafragma tijdens het filmen.

Van dichtbij scherpstellen

Het objectief kan automatisch de vergrotende scherpstelfunctie inzetten, maar de handmatige scherpstelring is volgens Zeiss ook makkelijk met een slag van 90 graden te gebruiken om zo precies handmatig scherp te kunnen stellen.

Verder is de scherpstelafstand van het objectief 25cm, wat ervoor moet zorgen dat het objectief van relatief dichtbij kan scherpstellen en nog steeds mooie 'bokeh' kan opleveren. Ook zou het objectief zelfs bij deze groothoek en scherpstelafstand ‘natuurlijk geproportioneerde beelden’ produceren.

Een brede doelgroep

De Loxia 2.8/21 wordt door Zeiss op de markt gezet als een compact objectief voor de compacte fullframe systeemcamera, wat betekent dat het gewicht licht uitvalt. Zo weegt dit objectief slechts 394 gram.

Vanwege de groothoek mikt Zeiss op een brede doelgroep, zoals landschaps-, architectuur- en natuurfotografen. Door dit aspect te combineren met de compactheid van het glas, moet het objectief ook geschikt zijn voor reis- en straatfotografie.

Stevige bouwkwaliteit

Het objectief bestaat uit 11 elementen in 9 groepen, die moeten zorgen voor lage vervorming, een hoge resolutie en minimale chromatische aberraties. Volgens Zeiss is het objectief zelfs ‘virtually distortion-free’. Dit klinkt indrukwekkend, omdat distorsie bij een groothoekobjectief erg veel voorkomt.

Ook is het objectief volledig van metaal gebouwd, waardoor het net als de andere Loxia-objectieven erg lang mee moet gaan. Om dat nog extra te benadrukken heeft Zeiss het objectief voorzien van afdichting tegen vocht en stof, wat ervoor moet zorgen dat je er in alle weersomstandigheden mee aan de slag kunt.

Tot slot is de Loxia 2.8/21 voorzien van dezelfde filtergrootte (52mm) en buitenmaat als de andere Loxia-objectieven. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk kunt wisselen van objectief en daarbij dezelfde filters kunt behouden.

Prijzen en beschikbaarheid

Vanaf half december 2015 kunnen we aan de slag met de ZEISS Loxia 2.8/21, waarbij het objectief beschikbaar zal zijn bij ZEISS-dealers met een adviesprijs van 1.259 euro, exclusief BTW. Bij het objectief wordt ook een zonnekap geleverd, evenals vijf jaar garantie (na registratie via importeur Transcontinenta).

Specificaties

  • Brandpunt: 21mm
  • Diafragma: f/2.8 – f/22
  • Optische constructie: 11 elementen in 9 groepen
  • Minimale scherpstelafstand: 25 cm
  • Filterdraad: 52mm
  • Gewicht: 394g
  • Accessoires: Zonnekap (meegeleverd)
  • Geschikt voor: Fullframe en aps-c
  • Verkrijgbaar voor: Sony E-Mount
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Davidov34

''Vanwege de groothoek mikt Zeiss op een brede doelgroep, zoals lanschaps-, architectuur- en natuurfotografen.''

Moet ''landschaps'' zijn.