Preview: Panasonic Lumix FZ150 superzoom

jesse kraal 5146 1
Met de Lumix FZ150 krijgt de FZ100 een opvolger. Panasonic voorziet de FZ150 van hetzelfde 24x-zoomobjectief maar verbetert onder andere de sensor en de filmfunctie. 'Light Speed AF' moet snel scherpstellen mogelijk maken.

De Panasonic Lumix FZ100 werd vorig jaar geïntroduceerd als geavanceerder broertje van de Lumix FZ45. Laatstgenoemde is kort geleden vervangen door de FZ48, de FZ100 ruimt nu het veld ten behoeve van de FZ150.

FZ150

Basisingrediënten

De basisingrediënten zijn hetzelfde gebleven. Een Leica Vario-Elmarit objectief met 24x optische zoom is nog steeds aanwezig. De sensor krijgt wel een update, de resolutie gaat omlaag van 14 naar 12 megapixels, de gevoeligheid bij weinig licht is volgens Panasonic significant verbeterd. Optische stabilisatie moet fotograferen bij weinig licht nog gemakkelijker maken.

Snellere autofocus

De achterzijde van het toestel herbergt nog steeds een kantelbaar lcd-scherm en een digitale zoeker. De snelheid van het scherpstellen is bij de Lumix FZ150 volgens Panasonic met 50 procent toegenomen ten opzichte van de FZ100. Dat betekent dat je nu met 0,1 seconde je onderwerp scherp moet kunnen hebben.

FZ150

Progressive video

De mechanische sluiter maakt het mogelijk om 5,5 foto's per seconde te schieten, met behoud van autofocus. Zonder behoud van scherpstelling kun je deze snelheid verdubbelen naar 11 fps. Ook de filmmodus is verbeterd. Filmen is nu mogelijk in 1080p met 50fps, bij het vorige model waren alleen interlaced video-opnames mogelijk. 

Nieuw is ook de 3D modus. De camera maakt 20 foto's terwijl de gebruiker de camera horizontaal beweegt. Uit de twee beste foto's creëert de camera een 3D-beeld, welke op een geschikt beeldscherm kunnen worden bekeken.

Facebook

De Panasonic Lumix FZ150 heeft niet kunnen ontsnappen aan de Facebook-hype, je kunt nu op de camera aanvinken welke foto's je wilt uploaden naar je Facebookaccount. Als je de camera vervolgens aansluit op een computer met de benodigde software en een internetverbinding, worden je foto's automatisch geüpload.

FZ150

Testfoto's

DPreview heeft met een pre-productie exemplaar van de FZ150 al een kleine 40 testfoto's kunnen schieten. Wanneer het toestel in Nederland leverbaar wordt en wat de superzoom zal kost is nog niet bekend.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van MDB

De nieuwe "Panosonic"! Veel sterkte...