Preview: Olympus PEN E-P5
Tijdens ons bezoek aan de OM-D Photography Playground in Berlijn presenteerde Olympus achter de schermen de PEN E-P5. Toshiyuki Terada was persoonlijk aanwezig om de nieuwe camera aan de pers te laten zien. De E-P5 maakt grotendeels gebruik van techniek uit de OM-D, maar is op een aantal punten verbeterd.
We schreven al een verslag van ons bezoek aan de Olympus OM-D: Photography Playground, wat we nog niet mochten vertellen is dat Olympus ons daar de E-P5 liet zien. Echt een verrassing was dat natuurlijk niet meer, vrijwel alle informatie over de camera lekte al uit.
Desondanks was Toshiyuki Terada, een van de topmannen binnen de cameratak van Olympus, afgereisd naar Berlijn om de Nederlandse persĀ op de hoogte te brengen van de nieuwe PEN E-P5. Overigens vroegen we in september 2012 op de Photokina aan Terada waar de opvolger voor de E-P3 bleef. Hij wist ons toen in een video-interview te vertellen dat er gewerkt wordt aan zo'n camera. Deze is er nu in de vorm van de E-P5.
De nieuwe Olympus PEN E-P5 verscholen achter de klassieke PEN F
Retro-ontwerp
Alle digitale Olympus PEN-camera's zijn gebaseerd op hun analoge voorvaders. Met de nieuwe PEN E-P5 is dat echter duidelijker dan ooit, dit keer is de PEN F als voorbeeld genomen. Die blijkt dit jaar zijn vijftigste verjaardag te vieren, om daar bij stil te staan heeft de E-P5 een aantal karakteristieke designkenmerken van deze klassieker meegekregen, aldus Olympus.
Het profiel en de belettering van de nieuwe E-P5 lijken veel op de analoge PEN F. Ook de constructie met vrijwel onzichtbare schroeven komt overeen. De E-P5 is volledig uit metalen opgetrokken en voelt hoogwaardig aan.
Bij de PEN E-P3 kon je zelf het kleine greepje losschroeven en een ander exemplaar toevoegen. Dat kan niet meer bij de E-P5, wel komt er een houten greepje beschikbaar, dat je bij je camera kunt bestellen. De PEN E-P5 komt in de varianten zwart, zilver en wit.
Bekende sensor
Ten opzichte van de E-P3 is er een hoop vernieuwd. Uiteraard leunt de nieuwe E-P5 meer op de techniek uit de nieuwere E-PL5 en de OM-D. Net als die camera's gebruikt de E-P5 een 16-megapixelsensor, afkomstig van Sony. Wat beeldkwaliteit betreft de beste mft-sensor van het moment, dus daarmee zit het wel goed.
Beeldstabilisatie uit de OM-D
Alle camera's van Olympus beschikken over beeldstabilisatie in de behuizing. De OM-D was tot nog toe de enige camera met het geavanceerde '5-axis' stabilisatiesysteem dat beweging over vijf assen corrigeert. De E-PM2 en E-PL5 werden van eenvoudigere systemen voorzien.
De Olympus PEN E-P5 krijgt het geavanceerde systeem uit de OM-D en is bovendien nog wat verbeterd: de camera herkentĀ 'pannende' bewegingen en zal de horizontale stabilisatie vervolgens automatisch uitschakelen.
1/8000e seconde en iso 100 (low)
Olympus heeft het sluitermechanisme verbeterd, waardoor de snelste sluitertijd is opgehoogd tot 1/8000e seconde. Dat is een primeur voor compacte systeemcamera's, de OM-D moet het bijvoorbeeld doen met 1/4000e seconde.
Het iso-bereik loopt van 200 tot 25.600, nieuw is de 'low'-stand, waarmee je op een equivalent van 100 iso schiet. Handig als je met een open diafragma wil fotograferen in fel zonlicht.
2x2 bedieningssysteem
Olympus voorziet de PEN E-P5 net als de OM-D van twee instelwieltjes bovenop de behuizing. Nieuw is de schakelaar aan de achterkant, hiermee kun je snel de wieltjes een andere functie geven.
Fotografeer je in M, dan stel je met de wieltjes normaalgesproken diafragma en sluitertijd in. Door de schakelaar te verzetten, kun je de instelwieltjes bijvoorbeeld gebruiken voor bijvoorbeeld iso-waarden en witbalans. Welke functies je onder deze posities wilt hebben, kun je zelf aangeven in het menu.
Autofocus en snelheid
De autofocussnelheid van de Olympus OM-D E-M5 ervaarden we als erg snel. Dezelfde prestaties mag je van de E-P5 verwachten, maar Olympus heeft ook een aantal nieuwe functies toegevoegd. Zo kun je met Super Spot AF scherpstellen op zeer kleine details. Dit doe je door in te zoomen in de live view weergave. Handig voor handmatig scherpstellen is de toevoeging van focus peaking.
Fotograferen kan met maximaal 9 beelden per seconde, maar Tracking Autofocus en beeldstabilisatie is dan niet beschikbaar. Wil je hier wel gebruik van kunnen maken, dan kun je fotograferen met maximaal 5 bps. Een tikje sneller dan de OM-D, die dan blijft steken op 4,5 bps.
Lcd in plaats van oled
De Olympus E-P3 was voorzien van een oled-scherm. De kleurweergave daarvan was nogal aan de felle kant en kwam niet overeen met wat je later op je compterscherm zag. Terada geeft dat toe en zegt dat er daarom dit keer is gekozen om weer een conventioneel lcd te gebruiken.
Het capacitieve touchscreen meet 3-inch in diameter, heeft een 3:2-verhouding en telt 1,037 miljoen beeldpunten. Het scherm is naar boven en onder te kantelen.
Olympus VF-4
Samen met de E-P5 introduceert Olympus de VF-4, een optionele elektronische zoeker die je in de accessoirepoort van de PEN-camera schuift. De nieuwe kantelbare evf beschikt over 2,36 miljoen subpixels en heeft daarmee een hogere resolutie dan zijn voorganger. Opvallender is echter het formaat van de zoeker. Zet de VF-4 aan je oog en je staat verstelt van het beeld dat je voorgeschoteld krijgt; het zoekerbeeld met vergroting van 0,74x is erg groot.
Om het formaat te benadrukken, toont Toshiyuki Terada tijdens de presentatie een slide waarin de zoeker vergeleken wordt met die van diverse spiegelreflexcamera's. Het formaat blijkt zich te kunnen meten met de Canon EOS 1D X, de dslr met het grootste zoekerbeeld op de markt. De VF-4 kan ook gebruikt worden op andere Olympus-camera's met een digitale accessoirepoort, maar die moeten dan wel eerst van een firmware-update worden voorzien.
Wifi ingebouwd
De PEN E-P5 is de eerste Olympus-camera met wifi in de behuizing. Toshiyuki Terada geeft toe dat Olympus een van de laatste fabrikanten is met deze feature, maar zegt dat Olympus daardoor goed heeft kunnen kijken naar hoe de functie het beste toegepast kan worden.
Een verbinding maken tussen je smartphone en PEN E-P5 kan eenvoudig door een qr-code te scannen met je Android of iOS-apparaat. Panasonic doet dit ook op een slimme manier met NFC, maar daar moet je smartphone of tablet wel over beschikken. Ieder smart-apparaat met een camera kan met qr-codes overweg, dus dat lijkt een slimme zet van Olympus.
Heb je een verbinding gemaakt, dan kun je de camera op afstand besturen. Het blijft echter wel beperkt tot scherpstellen en afdrukken. Instellingen aanpassen behoort niet tot de mogelijkheden. Ook kun je de foto's naar je smartphone sturen en in de Olympus-app bewerken.
Schakel je de gps-functie in de app in, dan worden je foto's in de camera voorzien van gps-tags, aan de hand van de locatiegegevens die je telefoon doorspeelt aan de camera.
Creatieve filters en Photo Story
Uiteraard is de Olympus PEN E-P5 uitgerust met alle creatieve filters van Olympus. In de Art-stand pas je deze direct toe op je foto's, maar je kunt ook tegelijkertijd een raw en jpg met filter schieten, zodat je een 'origineel' achter de hand houdt.
Nieuw is de Photo Story-modus. Als je bekend bent met de app Diptic, dan weet je precies wat deze functie doet. Je kiest een kader, waarin je vervolgens een aantal foto's kunt maken. De foto's maak je direct 'in het kader', live op het lcd.
Filmfunctie
Filmen kan in 1080p-resolutie met 30 beelden per seconen met volledig handmatige controle. De beeldstabilisatie blijft werken tijdens het filmen, met de OM-D ervaarde we dat dit zeer goed werkt. Fanatieke filmers moeten het echter nogsteeds zonder 25 en 24 bps stellen, net als bij de OM-D.
Prijs en beschikbaarheid
Al dat moois komt wel met een forse prijs. De body, leverbaar vanaf eind juni 2013, krijgt een adviesprijs van 999 euro. Een kit met 14-42mm kost 1099 euro. Dat is meer dan de Olympus OM-D E-M5, die nu een jaar na zijn introductie voor 899 euro over de toonbank gaat (body) en in kitvorm met 12-50mm voor 1099 euro te koop is.
Olympus levert de E-P5 ook in kitvorm met 17mm f/1.8 en VF-4 evf voor 1449 euro. Schaf je een van de kits aan, dan kun je bij het bestellen een houten handgreep toevoegen.
Ondanks dat de E-P5 diverse verbeteringen heeft, vinden we de prijs wel fors gezien een elektronische zoeker standaard ontbreekt. Andere compacte systeemcamera's in dit prijssegment zijn allemaal voorzien van een elektronische zoeker.
Zeer mooie kamera, maar
Zeer mooie kamera, maar zonder zoeker idd veel te duur in vergelijking met bvb de nieuwe Panasonic G6.