Preview: Fujifilm X-Pro1
Met zijn traditionele behuizing lijkt de camera nog het meeste op een meetzoekercamera uit het analoge tijdperk. Al meer dan eens is de vergelijking met de Contax G2 gemaakt en die vergelijking is dan ook niet heel vreemd. Beide camera's hebben verwisselbare objectieven, autofocus, een zoeker die zich aanpast aan het gebruikte objectief en ook de behuizing vertoont overeenkomsten.
Nieuw is ook de EF-X20-flitser, die speciaal voor de X-Pro1 ontworpen werd
Geen low-pass-filter
Het meest wezenlijke verschil is natuurlijk het feit dat de Fujifilm X-Pro1 digitaal is. Ze hebben bij Fujifilm niet zomaar een bestaande sensor uit de kast getrokken, zo is er bijvoorbeeld een compleet nieuw patroon van microlensjes ontworpen. Deze zijn niet meer in clusters van vier verdeeld, zoals bij een bayer-patroon, wat er voor zorgt dat er geen low-pass-filter meer nodig is. Zo'n filter zorgt er niet alleen voor dat moire tegengegaan wordt bij het fotograferen van herhalende patronen, het heeft ook een negatieve invloed op de resolutie van de camera.
Fujifilm zegt voor het ontwerp van dit nieuwe patroon inspiratie uit fotografische film gehaald te hebben. De willekeurige spreiding van de lichtgevoelige deeltjes zorgt daar voor een 'natuurlijke look', die ze hebben willen vertalen naar digitale fotografie. Qua resolutie en ruisprestaties zou de 16-megapixel X-Trans cmos-sensor de concurrentie met fullframe-camera gemakkelijk moeten aankunnen volgens Fujifilm.
Hybrid Viewfinder
We hadden het eerder al ever over de zoeker, deze is net als bij de Fujifilm X100 van het hybride soort. Je kunt schakelen tussen een optische of een digitale weergave. Een combinatie, waarbij je de optische zoeker gebruikt met een projectie van digitale hulpmiddelen, is ook mogelijk. Bijzonder is dat de vergroting en de hulplijnen van de optische zoeker worden aangepast aan het objectief.
Drie objectieven
Voor de camera werd een nieuwe vatting ontworpen, door Fujifilm de 'X-mount' genoemd. Bij de introductie zijn er drie objectieven voor deze vatting beschikbaar: een 18mm f/2, een 35mm f/1.4 en een 60mm f/2.4 macro. Reken je deze brandpuntsafstanden om naar kleinbeeld-equivalenten, dan houdt je 27mm, 53mm en 91mm over.
Meer objectieven in de toekomst
Fujifilm heef aangekondigt dat er in de komende drie jaar negen objectieven gepresenteerd gaan worden, waarvan een 14mm de wijdste wordt. Ook zullen er zoom-objectieven komen voor de X-Pro1. Middels een M-adapter wordt het in de nabije toekomst bovendien mogelijk om Leica M-objectieven te gebruiken op je Fujifilm-camera.
Net als bij Leica, liggen ook bij Fujifilm de objectieven vrij diep in de vatting. Het achterste element kan maximaal zo'n 7,5mm van het sensor-oppervlak af staan. Dit zou de scherpte en resolutie in de uiterste hoeken ten goede moeten komen.
Er zijn ook leren tasjes voor de camera en de objectieven verkrijgbaar
Behuizing en bediening
Qua behuizing is de X-Pro1 duidelijk familie van de Fujifilm X100. De bediening op de bovenzijde van de camera verschilt dan ook maar weinig met die van zijn broertje met vast objectief. Dat betekend ouderwetse draaiwieltjes voor de sluitertijden en de belichtingscompensatie. Overigens hebben de drie objectieven een ring waarmee je het diafragma instelt.
Aan de achterzijde zien wel wel dat er wat knopjes van plaats of functie veranderd zijn. Op de bediening van de X100 was het een en ander aan te merken, maar door een nieuwe indeling van de fysieke knoppen en een verbeterd menu, moeten deze problemen grotendeels verholpen zijn.
Testfoto's
Fujifilm heeft op haar website een aantal testfoto's gepubliceerd, gemaakt met de X-Pro1. De meeste foto's zijn geschoten op iso 200, één foto is gemaakt op iso 400 en er is een foto te bekijken met iso-waarde van 1600. De foto's zijn in volledge resolutie te downloaden.
Testfoto Fujifilm X-Pro1 - iso 1600
Prijskaartje
Al dit mooist heeft natuurlijk ook zijn prijs. Fujifilm noemt voor de Verenigde Staten een prijs van ongeveer 1700 dollar voor de behuizing, terwijl de objectieven in de 650 dollar-categorie gaan vallen. Voor Nederland zou dit wel eens kunnen betekenen dat de euro-prijzen dicht tegen de dollar-prijzen aan kunnen liggen.
Eeermm.. hebben!
Eeermm.. hebben!
De NEX-5n met zoeker en Leica
De NEX-5n met zoeker en Leica M objectieven (Voigtländer, Zeiss) is al een prima alternatief voor een Leica M9. En veel kleiner, super snel en veel goedkoper.
Ziet er prachtig uit, zal
Ziet er prachtig uit, zal vast niet slecht presteren.
sony new 5n uitgeprobeerd en
sony new 5n uitgeprobeerd en dat is absoluut geen camera om te gebruiken als je veel met de hand wil instellen. menu structuur is een regelrechte ramp. meest basale dingen kosten te veel klikken om in te stellen. Ben zeer benieuwd nar deze nieuwe fujifilm! ik ben al bijna om om deze aan te schaffen.
Slechte vergelijking. Fuji
Slechte vergelijking. Fuji gaat waarschijnlijk 1700 euro voor de body alleen kosten. Beter vergelijk is de nex7. Deze blaast de Fuji omver qua specs.
Ik wacht de eerste review wel
Ik wacht de eerste review wel af tussen de verschillende concurenten. Ik vind het wel een verschrikkelijk mooi apparaat. En het nieuwe lenspatroon daar ben ik ook echt benieuwd naar wat dat opleverd.
Ziet erg gaaf uit!
Ziet erg gaaf uit!
De 35MM F/1.4 lens is ook lekker klein.
De Sony lenzen vind ik vaak erg groot (Zeiss 24MM F/1.8)
Ben benieuwd naar een review van de Fuji VS Sony Nex.
Een 'wijze' forumgast
Een 'wijze' forumgast schrijft hier:...'De NEX7 blaast de Fuji omver qua specs....'. Dat is spierballentaal, of is het nek-talking? Welke specs bedoel je dan en wat levert dat in de praktijk op mbt ImageQ? In het begin werd het Nikon 1 systeem ook alleen maar beoordeeld op grond van de specs, nu blijkt echter dat die V1 toch niet zo'n verkeerde camera is. Ik wil eigenlijk zegen dat mensen die de hele dag achter hun pc'tje het internet afstruinen, wat wouwelen op een forum, zelden een fototcamera in de hand hebben gehad, beter iets nuttigs kunnen gaan doen.
Stoere praat hoor voor een
Stoere praat hoor voor een 'wijze' forumgast. Ik oordeel niet over prestatie zoals jij tracht aan te geven maar ik heb het over de zuivere specs (vertaling voor je: specificatie's). Ik begrijp dat begrijpend lezen niet voor jouw is weggelegd. Ik zal je even terug op aarde helpen met een paar puntjes:
NEX7: X-PRO1:
Snelle AF trage AF
HD video 50 frames HD met 24 frames
licht/compact zwaarder/groter
10f per sec 6f per sec
24 megap 16 megap
1200 euro 1700 euro
enz.....enz.......enz.....
Nog een keer voor jouw duidelijkheid ik heb het dus niet over de daadwerkelijke prestatie's.
Verder is het leuk om te lezen dat jij denkt te weten wie er hoeveel ervaring heeft met camera's. Maar goed jij zal wel alle wijsheid hebben. Dit blijkt wel uit het feit dat jij denkt dat de veel te dure en in zijn segment slecht presterende V1 niet zo'n verkeerde camera is.
Nounounou... wat een
Nounounou... wat een testosteronvertoning. Er is nog niet eens een camera om vast te houden en de heren hebben al ruzie. Doe alsjeblieft niet zo kinderachtig over de ehh... specificaties. Dat zegt echt helemaal niets. Kijk maar eens of je überhaupt met zo'n camera kunt werken. Ik vond de X100 een ramp, alle Sony's overigens ook. De X-Pro lijkt een paar problemen van de X100 op te lossen maar of het voldoende is? Eerst voelen. En ermee werken. Ik vind hem wel interessant. Maar voorlopig gaat er niets boven mijn M9, die het op specs aflegt tegen ongeveer alles. Volgens mij weten echte fotografen al lang dat een camera met beperkingen je alleen maar beter laat fotograferen.
M9 gaaaaaaaaap
M9 gaaaaaaaaap
O jee... de 'zuivere' specs:)
O jee... de 'zuivere' specs:). Ja, nu is het een stuk duidelijker hoor.
En ehh... 'jouw' moet zonder 'w', niet echt belangrijk maar toch leuk om te weten vind je niet?
Nou ga maar weer snel verder met je specs, sorry specificaties. Neem dan wel de zuivere specs he? Beetje humor moet kunnen, toch? I'm the 'wise guy'. hahaha!
Dit is wel een echte
Dit is wel een echte fotografen-camera. Ik ben al heel erg tevreden over de X10 die ik onlangs heb aangeschaft. Bij Nikon D200 is ook hard aan vervanging toe, en ik denk er hard over hem in te ruilen voor deze. Heb al zéér veel belovende testfoto's gezien, ook op hoge ISO. En ben dat gezeul met die tas vol objectieven wel een beetje beu... Ik wil terug naar het fotograferen!