Preview: DxO ONE - cameramodule met 1-inchsensor voor iPhone
DxO kennen we van software zoals Optics Pro en de website DxO Mark, waar de beeldkwaliteit van sensoren wordt getest. Niet eerder maakte de fabrikant zelf hardware. Met de introductie van de DxO ONE komt daar verandering in.
Cameramodule voor iPhone en iPad
De DxO ONE is een cameramodule voor smartphones en tablets. Het apparaatje is gemaakt van aluminium, weegt 108 gram en is 6,9 centimeter hoog. Het concept doet denken aan de Sony QX-cameramodules, de uitvoering is echter anders.
De verbinding tussen de module en mobiele apparaat is niet draadloos. Je klikt de DxO ONE in de Lightning-poort van je Apple-apparaat. Logischerwijs is de module daardoor niet met Android-apparaten of andere smartphones te gebruiken. Het apparaatje is compatibel met de iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5, iPad Air 2, iPad mini 3, iPad Air, iPad mini 2 en iPad (4e generatie). iOS 8 of nieuwer is vereist.
De DxO ONE gebruikt het scherm van je iPhone of iPad, maar beschikt ook over een klein oled-display voor het weergeven van de instellingen. De ingebouwde accu is goed voor het maken van 200 foto's.
20,2-megapixel 1-inchsensor
DxO voorziet de ONE van een 1-inch 20,2-megapixelsensor. Het is een bsi-cmos en daarmee is de kans groot dat het gaat om de chip die we kennen uit de Sony RX100-serie. Het iso-bereik loopt van 100 tot 12.800 en kan worden uitgebreid naar 25.600 en 51.200.
Volgens de fabrikant scoort de chip 70 punten in de eigen DxO Mark-test. Dat is iets meer dan de Sony RX100 III, die 67 punten scoort en marginaal minder dan de PowerShot G7 X (ook met 20,2-megapixelsensor), die 71 punten behaalde.
Naast foto's maakt de DxO ONE ook filmpjes in 1080p-resolutie met 30 fps. In 720p-resolutie kun je slowmotion-video's maken met 120 fps. Er is elektronische beeldstabilisatie aanwezig, die moet zorgen voor stabiele filmbeelden.
DxO SuperRAW
De DxO ONE maakt foto's in jpg- of dng-formaat en krijgt daarnaast een speciaal DxO-rawformaat, die de fabrikant 'SuperRAW' noemt. In deze stand maakt de camera vier raw-opnames snel achter elkaar. Als je het apparaat vervolgens verbindt met een computer, combineert de DxO Connect companion software automatisch de beelden tot een bestand met minder ruis en een groter dynamisch bereik.
Volgens DxO scoort de sensor met gebruik van deze techniek 85 punten in de eigen DxO Mark-test. Het is echter de vraag of deze stand geschikt is voor het fotograferen van bewegende onderwerpen, gezien er meerdere foto's worden gecombineerd.
32mm f/1.8-objectief, geen zoom
Het is opvallend dat DxO er voor kiest om geen zoomobjectief in de ONE te plaatsen, het gebrek aan optische zoom is juist een belangrijk minpunt van smartphone-camera's. In de DxO ONE is een 11,9mm-objectief verwerkt. Dat levert een kleinbeeldequivalent op van 32mm. De maximale diafragmaopening bedraagt f/1.8, het diafragma is in te stellen tot f/11 en heeft zes lamellen.
DxO ONE app
De DxO ONE werkt samen met een gratis iOS-app, die je in staat stelt om de camera in te stellen. Je krijgt volledige handmatige controle met sluitertijden van 15 seconden tot 1/8000e seconde. Ook zijn er verschillende scene-standen en uiteraard is er een automatische modus.
Foto's kun je opslaan op een microSD-geheugenkaart in de DxO ONE, maar worden ook direct op je iOS camera roll gezet. Vermoedelijk blijven de raw-bestanden op de geheugenkaart in het apparaatje zelf staan, zodat je deze achteraf kunt bewerken op je computer.
Prijs en beschikbaarheid
In het vierde kwartaal van 2015 komt de DxO ONE op de markt. De adviesprijs bedraagt 649 euro. DxO levert de cameramodule inclusief twee softwarepakketten: DxO OpticsPro Elite (ter waarde van 199 euro) en DxO FilmPack Elite (ter waarde van 129 euro).
Voorbeeldfoto gemaakt met de DxO ONE - Foto © DxO
Duur voor een gadget dat je
Duur voor een gadget dat je als via de erg fragiele Lightning-connector in je i-something plugt. Raw? Lijkt de mikken op de "serieuze" amateur, die waarschijnlijk ook al anders voorzien is. Vermoedelijk goede optiek. Mooie sensor, én beeldstabilisatie. Maar zonder zoom? Nou moe... En stroom? Eigen batterij, maar Apple handhelds zijn zonder gadgets al grootverbruikers...
super raw....bestaat niet.
super raw....bestaat niet.
leuk idee, helaas half uitgewerkt voor mn gevoel.
connector met draad en android zou ook leuk zijn.
dus misschien de DxO TWO