Plaatje toont Sony SLT-adapter

Julian 2768 0
Sony komt vermoedelijk op 24 augustus met een adapter voor NEX-camera's die over een ingebouwde halfdoorzichtige spiegel en fasedetectie-autofocussysteem beschikt. Deze LA EA2 is nu te zien op een afbeelding.

Sony heeft al een adapter waarmee je Alpha-objectieven op de NEX-camera's kunt gebruiken, de autofocus (op basis van contrastdetectie) laat dan echter te wensen over. De nieuwe LA EA2-adapter heeft net als de SLT-camera's zoals de A35, A55 en toekomstige A77 een halfdoorzichtige spiegel en fasedetectie-autofocusmodule, waarmee zeer snelle autofocus met behoud van live view mogelijk is.

De adapter staat in de lijst nieuwe producten die Sony op 24 augustus aan zal kondigen. Vermoedelijk werkt de adapter in ieder geval met de nieuwe Sony NEX-5N en NEX-7. Of de accessoire ook met de huidige NEX-3, NEX-C3 en NEX-5 werkt is onduidelijk.

Sony LA EA2

Snellere autofocus

Camera's met contrastdetectie krijgen steeds snellere autofocus. Zo doen de GH-camera's van Panasonic al nauwelijks onder voor een instap-dslr en recent bracht Olympus de E-P3 uit, die zich kan meten met de snelste spiegelreflexen. De huidige Sony NEX-camera's zijn langzamer, maar de nieuwe modellen krijgen volgens de geruchten contrastautofocus die net zo snel is als de Panasonic GH2.

De noodzaak voor een adapter met fasedetectiesysteem lijkt daardoor niet zo groot. Snelle contrastautofocus zoals bij de E-P3 en Panasonic GH2 werkt echter alleen met geoptimaliseerde objectieven. Ook al worden de nieuwe NEX-camera's sneller, dan is dat waarschijnlijk alleen met NEX-objectieven en niet met het complete Alpha-objectievenaanbod. Met de adapter is dat probleem opgelost.

Modulaire camera

Op de afbeelding is te zien dat de adapter niet veel groter is dan de gewone Alpha-naar-NEX-adapter (Sony LA EA1). Onderin is een verdikking te zien waar het autofocusyssteem is weggewerkt. Vermoedelijk is hier ook een statiefaansluiting te vinden.

Een ingebouwde elektronische zoeker ontbreekt. Op de Sony NEX-7 zit deze echter al in de camera en de Sony NEX-5N krijgt vermoedelijk een externe evf als accessoire.

Ergonomisch gezien lijkt het gebruik van de adapter met Alpha-objectieven wel een uitdaging te worden. Een extra module, in de vorm van een forse handgreep waarin je de NEX-camera kan wegstoppen zou een interessante aanvulling kunnen zijn. Zo zou er een modulair camerasysteem ontstaan, met zowel de voordelen van een spiegelreflex als een compacte systeemcamera.