Pirelli-kalender 2013: te beschaafd?

Pirelli-kalender 2013 door Steve McCurry: iets te beschaafd?

jesse kraal 5616 3
Pirelli is onder fotografieliefhebbers waarschijnlijk beroemder om zijn kalenders dan om de banden. Behalve schoeisel voor je auto, motor of fiets komt de Italiaanse fabrikant namelijk elk jaar met een kalender vol vrouwelijk schoon. Dit jaar houden de dames echter wel hun kleren aan.

In vrijwel elke garagebedrijf hangt wel een kalender met schaars- of niet geklede dames, vaak net over het randje van goede smaak. Pirelli's kalender is van een andere orde, elk jaar huurt het bedrijf een beroemde fotograaf in en wordt er een blik supermodellen open getrokken. Naakt is alom aanwezig, maar meestal op een nette en smaakvolle manier. Bekende fotografen die voor Pirelli een kalender maakte zijn onder andere Richard Avedon, Mario Testini en Peter Lindbergh. Aan bekende dames ook geen gebrek: onder andere Kate Moss, Naomi Campbell en Lara Stone gingen voor het bandenmerk uit de kleren.

Steve McCurry
Steve McCurry aan het werk in Rio De Janeiro. De jurk blijft aan.

Steve McCurry

Dit jaar heeft Pirelli voor Steve McCurry gekozen als fotograaf en dat is een opvallende keuze. De fotograaf is beroemd om zijn kleurrijke documentairefoto's van over de hele wereld, maar fashion- en beauty-foto's van zijn hand zijn bijzonder zeldzaam. Het resulteert dan ook in een kalender zonder naakt en dat is in de geschiedenis van de kalender nog maar enkele keren eerder voorgekomen.

Om het nog iets gekker te maken heeft supermodel Adriana Lima zwanger voor de lens van McCurry gestaan.  Het thema van deze editie is 'Rio De Janeiro', de foto's zijn hier geschoten en ook een aantal modellen komen uit deze grote Braziliaanse stad. Een kalender aanschaffen gaat niet, je moet door Pirelli belangrijk genoeg gevonden worden om er eentje te krijgen.

De Foto's

Aangezien foto's 'meer zeggen dan duizend woorden', hebben we de foto's van de 2013-kalender voor je op een rijtje gezet. 

Te beschaafd?

Maar dan de grote vraag: heeft Pirelli er goed aan gedaan de kalender dit jaar zo beschaafd te houden en moeten ze dit voor de 2014-editie weer doen? Of zien jullie toch liever net iets meer huid en mag het allemaal wat spannender?

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Guest

"Wat alle modellen gemeen hebben, is dat ze afkomstig zijn uit Rio De Janeiro."

LOL

Wat ze met de kalender doen zal mij een zorg zijn, maar ik zou in ieder geval graag zien dat jullie je aan de feiten houden.

afbeelding van Anonymous

Nou, van mij mag het wel wat spannender. Verliest de 'charme' van de Pirelli-kalender volledig. Gemiste kans.

afbeelding van nexiam

Vandaag heerst er een grote stilte op aarde; een grote stilte en verder een grote verlatenheid. Een grote stilte want de Koning slaapt. De aarde heeft gebeefd en is tot rust gekomen, omdat God in het vlees is ingeslapen en hen die sedert eeuwen sliepen, heeft Hij doen opstaan (...). Voorzeker gaat Hij onze eerste voorvader, zoals het verloren schaap, zoeken naar de ouderwetse Pirelli Kalender