© Dana Lixenberg

Pictures for Purpose gaat internationaal voor wereldwijde klimaatcrisis

Christel de Wolff 1383 0
Het non-profit initiatief Pictures for Purpose kondigt een tweede print sale aan, ditmaal om opbrengsten te genereren voor Justdiggit en aandacht te creëren voor The UN Decade on Ecosystem Restoration. 
© Melanie Bonajo

Stichting Pictures for Purpose is verheugd haar tweede fundraising print sale, met werk van 36 internationale kunstenaars, aan te kondigen. Na een succesvolle eerste editie in 2020, die in slechts twee weken tijd ruim € 200.000,- opbracht voor de Voedselbank en de deelnemende kunstenaars, loopt nu de tweede editie van 7 tot en met 21 juni 2021. Deze nieuwe editie wil waardevolle steun genereren voor een andere urgente wereldwijde kwestie: de klimaatcrisis.

In samenwerking met Justdiggit, partner van het VN-Milieuprogramma, hoopt Pictures for Purpose ‘The UN Decade on Ecosystem Restoration’ onder de aandacht te brengen. De opbrengst van deze fundraiser wordt verdeeld tussen Justdiggit, een organisatie die o.a. klimaatverandering bestrijdt met grassroot-organisaties in Oost-Afrika, en de deelnemende kunstenaars zelf, om tevens rekening te houden met hun gederfde inkomsten tijdens de aanhoudende coronavirus-pandemie.

Twee weken lang is er een gecureerde selectie van werken van een groot aantal internationale kunstenaars beschikbaar voor €125,-. De fundraiser biedt een unieke reeks werken van gevestigde namen en opkomend talent van over de hele wereld aan, waaronder Dana Lixenberg (NL), Jack Davison (VK), Melanie Bonajo (NL), Gregory Halpern (VS), Min Hyun Woo (KR), Joana Choumali (CI) en Hashem Shakeri (IR).

Het medium fotografie kan in deze tijden een cruciale en verbindende rol spelen. Kunstenaars kunnen op creatieve wijze door middel van hun werk aandacht vragen voor maatschappelijke zaken. Daar wil Pictures for Purpose een platform voor bieden. Dit krachtige portret van Dana Lixenberg, deel van haar project ‘The last days of Shismaref’ (2007), toont de gemeenschap die leeft op Shismaref, hun tradities en onzekere toekomst.

In 2007 verbleef zij een aantal weken op het eiland aan de Noordwestkust van Alaska om dit project te bewerkstelligen. Vanwege global warming is de permafrostlaag al vele jaren aan het smelten, resulterend in de geleidelijke erosie van het eiland.

© Dana Lixenberg

Sinds de uitbraak van de pandemie werd onze samenleving gedwongen om drastische veranderingen door te voeren om te kunnen omgaan met COVID-19. Velen van ons vragen zich af wanneer de klimaatcrisis met dezelfde urgentie zal worden aangepakt. Pictures for Purpose streeft er met hun activiteiten naar om het bewustzijn over de gevolgen van klimaatverandering te vergroten en om fondsen te werven voor een organisatie die zich hiervoor inzet.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de jaren 2021 tot 2030 uitgeroepen tot ‘The UN Decade on Ecosystem Restoration’. Onder leiding van het United Nations Environment Programme (UNEP) en de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties - met de steun van partners als Justdiggit - is ‘the decade’ uitgeroepen om het verlies en de achteruitgang van ecosystemen wereldwijd te voorkomen, een halt toe te roepen en om te keren.

Justdiggit zet zich in om uitgeputte  ecosystemen te herstellen, met de nadruk op het vergroenen van miljoenen hectaren land op plekken waar de vegetatie wordt bedreigd door klimaatverandering. Middels een wereldwijde oproep tot actie brengt ‘The UN Decade’  politieke steun, wetenschappelijk onderzoek en financiële kracht samen om het herstel van ecosystemen massaal op te schalen.

Net als voorheen kunnen de deelnemende kunstenaars - die zelf de afgelopen maanden waardevolle inkomstenstromen zijn misgelopen - ervoor kiezen om een deel van de opbrengst uit de verkoop van hun werken te ontvangen. In elk geval wordt minimaal 50% van de opbrengst gedoneerd aan Justdiggit.                     

Bezoek www.decadeonrestoration.org en www.justdiggit.org voor meer informatie.© Lucas Foglia

Wat je kunt verwachten van Pictures for Purpose 2021:

  • Alle fotografen zijn door Pictures for Purpose persoonlijk en met veel zorg geselecteerd en aangeschreven vanwege hun unieke kijk en vaardigheden op het gebied van hedendaagse fotografie.                                                               
  • Er is één beeld per fotograaf uitgekozen.                  
  • Alle prints worden aangeboden voor €125,- (inclusief BTW).                                                     
  • Het formaat van de prints is 20 x 30 cm, met een variabel bedrukt gebied afhankelijk van de ratio van de foto in kwestie.                                                   
  • De prints zijn niet gesigneerd en beschikbaar in een open editie.              
  • De deelnemende fotografen kunnen er zelf voor kiezen om ofwel 25% of 50% van de opbrengst van elke verkochte print zelf te ontvangen om verloren inkomsten deels terug te verdienen. Minimaal 50% van de opbrengst gaat naar Justdiggit. Een fotograaf kan er ook voor kiezen om de volledige opbrengst te schenken aan Justdiggit.                      
  • De fundraiser loopt twee weken lang, van maandag 7 juni t/m maandag 21 juni.
  • Het in Amsterdam gevestigde Fotolab zal professionele print-, verpakkings- en verzendservices leveren. De productiekosten bedragen € 15,50 en worden van het totaalbedrag afgetrokken.

Volg Pictures for Purpose

www.instagram.com/picturesforpurposeorg
www.picturesforpurpose.org
www.decadeonrestoration.org
www.justdiggit.org

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel