Photoshop 'Deblurring' in detail

Photoshop 'Deblurring' in detail

jesse kraal 8460 2
Waarschijnlijk was je net zo verbaasd als wij over het filmpje van het Adobe MAX Event, waar een voorproefje van de functie 'Deblurring' werd getoond. Op de Adobe Blogs is nu meer informatie verschenen en zijn de voorbeelden uit het filmpje te zien.

Het verscherpen van wazige foto's is iets wat al lang de aandacht heeft bij Adobe. Cari Gushiken schrijft op Adobe Blogs dat dit onderzoek al zo'n twintig jaar loopt. In tegenstelling tot wat je ziet bij sommige tv-series is het in werkelijkheid vrij lastig om wazige foto's duidelijker te krijgen.

Ruim zes jaar geleden was het eerste resultaat van dat onderzoek te zien, Photoshop CS2 kreeg toen de 'smart sharpen'-functie. Hoewel deze verscherpingstechniek beter was dan eerdere methoden, was ze nog verre van perfect. Na het zien van het filmpje over 'image deblurring' zou je denken dat het probleem nu wel opgelost is.

Nog niet perfect

Gushiken legt uit dat dit nog allesbehalve het geval is. Ze onderbouwt dit door voorbeelden uit het filmpje te laten zien waarbij de functie werkt, maar ook te laten zien wanneer het niet werkt. Het plaatje van het winkelcentrum toont een indrukwekkend resultaat, maar de onscherpte lijkt vooral te ontstaan door een relatief simpele verschuiving van het beeld. Deze vorm van onscherpte is door de nieuwe functie goed te corrigeren, zelfs details worden verassend scherp weergegeven.

Deblurring
Een voorbeeld waarbij het wel lukt om de foto scherp te krijgen. Boven de volledige foto, onder een 100%-crop.

Dat het soms ook niet lukt om een foto weer scherp te krijgen, zit hem vooral in de aard van de onscherpte. Bij de foto van de dame met de hond wordt die onscherpte niet alleen veroorzaakt door beweging van de camera, maar ook door het bewegen van het onderwerp. Deze onscherpte is vooralsnog veel te gecompliceerd voor de huidige algoritmen achter de deblurring-functie.

Nog niet in de winkel

Volgens Adobe zijn het vooralsnog forensische onderzoeksteams die het meeste baat hebben bij het leesbaar kunnen maken van tekst of nummers, maar die niet per se waarde hechten aan een perfect plaatje. De functie is vooralsnog dus nog niet klaar voor commercieel gebruik, eerst zullen de formules en algoritmen achter de functie geperfectioneerd moeten worden. Wanneer we de image deblurring-functie daadwerkelijk kunnen gaan gebruiken, is dus nog afwachten.

Deblurring
Deze foto krijgt Photoshop nog niet scherp. Het is een combinatie van beweginsonscherpte en trillingsonscherpte.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Arend Bloemink

Laat maar komen - ben heel benieuwd - wil er wel mee aan de gang!

afbeelding van Stan

Kan me niet voorstellen dat dit kan....en volgens mij houdt adobe ons voor de gek (bekijk t filmpje en dan deze) http://www.flickr.com/photos/15543694@N06/5117266025