Panasonic X-objectieven

Panasonic presenteert 14-42mm X en 45-175mm X

jesse kraal 4542 3
Zoals we al hadden aangekondigd, heeft Panasonic vanochtend een nieuw, compact 14-42mm objectief gepresenteerd. Daarnaast is er ook een nieuw 45-175mm telezoomobjectief. Beide maken deel uit van de nieuwe X-serie objectieven.

De nieuwe lijn van Lumix-X objectieven moet qua prijs en kwaliteit tussen de bestaande Lumix- en Leica-objectieven invallen. Gebruik van zowel asferische als ED-elementen moeten zorgen voor een goede beeldkwaliteit, terwijl verbeterde elektronica zorgt voor snellere autofocus en een kortere onstpanvertraging.

14-42mm X

What's in a name?

Panasonic geeft de objectieven indrukwekkende namen mee. De standaardzoom krijgt de naam LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm/F3.5-5.6 ASPH./ POWER O.I.S. (H-PS14042)  mee. Het objectief is met iets meer dan 2,5 centimeter lengte in uitgeschakelde stand, ruim twee maal zo kort als de reeds bestaande 14-45mm kitlens. De lichtsterkte van beide objectieven is gelijk.

Focus met een knopje

Als je je mft-camera inschakelt, komt de Lumix Vario 14-42mm X automatisch naar buiten. Met behulp van de twee schuifknoppen op de zijkant kun je de elektronisch aangestuurde scherpstelling en zoom bedienen. Volgens Panasonic zal dit de precisie en de snelheid van deze functies ten goede komen. Op DPreview staan twee filmpjes waarop de werking goed te zien is. 

ED-elementen

Twee ED-elementen én twee asferische elementen moeten de optische kwaliteit van het kleine objectief met de grote naam naar een hoger plan tillen dan die van de bestaande Lumix 14-45mm. Nederlandse adviesprijzen zijn nog niet bekend, in Amerika gaat het objectief los 349 dollar kosten. Er komt ook een GF3X-kit, deze heeft in de Verenigde Staten een adviesprijs van 749 dollar. 

Lumix GF3

Lumix Vario 45-175mm X

Het andere objectief wat Panasonic vanochtend heeft getoond valt ook in de nieuwe X-serie en krijgt een vergelijkbaar lange naam mee: LUMIX G X VARIO PZ 45-175mm/F4.0-5.6 ASPH./POWER O.I.S. (H-PS45175). Dit objectief is een stuk minder compact dan de Lumix Vario 14-42mm X, maar herbergt wel bijzondere techniek.

Zwevende lensgroepen

Drie onafhankelijk aangedreven zwevende lensgroepen zorgen voor de scherpstelling. Dit maakt het mogelijk het objectief kleiner en lichter te maken dan een vergelijkbare telezoom. De  Lumix Vario 45-175mm X heeft een lengte van ongeveer 90 millimeter en een gewicht van 210 gram.

45-175mm X

'Focus by wire'

Ook bij de Lumix Vario 45-175mm X zien we twee  ED-elementen en twee asferische elementen. Het objectief heeft ook een 'power zoom button', de schuifknop waarmee je kunt scherpstellen. Daarnaast heeft is er ook een conventionele draairing voor de focus aanwezig. Deze zal waarschijnlijk geen mechanische verbinding met het focusmechanisme hebben, maar net als de schuifknop via 'focus by wire'-techniek werken.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Lumix Vario 45-175mm X, komt net als de  Lumix Vario 14-42mm X beschikbaar in zowel een zilveren als zwarte kleur. De 14-42mm X gaat 299 euro kosten, de 45-175mm X gaat voor 399 euro over de toonbank.

45-175mm X

Firmware updates

Om de samenwerking tussen objectief en camerabody zo goed mogelijk te laten verlopen komt Panasonic met firmwareupdates voor de GF2, GF3, G3 en GH2. Deze update komt in oktober uit, tot die tijd werken de objectieven wel gewoon. Overigens werken de objectieven ook op andere typen mft-camera's. Zo heeft DPreview de 14-42mm X al uitgetest op een Olympus Pen.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Dennisk K.

de lumix Vario 45-175mm X is mischien een goede keuze voor de uitbreiding van mijn lens-assortiment. ik heb een GH2 met 14-42mm en ben al een tijdje aan het denken om een tele te kopen (45-200 of mischien wel deze)

wat is het grootste voordeel van deze "X" lens tegenover de reeds bestaande 45-200mm?

afbeelding van jesse kraal

De nieuwe 45-175mm X heeft een gewicht van 210 gram, de 45-200mm is met 380 gram een stuk zwaarder. Daarnaast belooft Panasonic snellere autofocus en kan de focus-by-wire goed van pas komen bij filmen.

afbeelding van Dennis K.

bedankt, nu ben ik al een stuk wijzer,
ik denk dat is de 25mm tele wel wil opgeven voor een betere autofocus en focus by wire. lichtgewicht is niet echt een must maar wel mooi meegenomen :)