Opslag en workflow: organiseer je geheugenkaarten

Redactie 1171 0
Als fotograaf kunnen we niet zonder: geheugenkaarten. Immers, zonder opslag geen (digitale) fotografie. Daarom moeten we goed met deze kleine vriendjes omgaan. Hier een aantal tips om een beetje systeem aan te brengen in het gebruik.

Inventariseer

Zo nu en dan is het een goed idee om al je geheugenkaarten eens bij elkaar te zoeken en te kijken wat je hebt. Denk daarbij aan alle vakjes in je cameratas, lens tasjes etc. Hoeveel kaarten gebruik je? In wat voor staat zijn ze? Een tip om het overzicht te houden is je kaarten nummeren:zo zie je in één oogopslag of er één mist.

Haal ze allemaal leeg

Vaak staan er op je kaarten nog wat verdwaalde foto’s. Foto’s die je ergens tussendoor maakte, of testfoto’s die je thuis nam. Haal alles van je kaarten en sla ze op op je computer of verwijder wat je niet wilt bewaren. Om je kaarten leeg te halen kun je ze het beste formatteren in de camera. De meeste geheugenkaarten gaan langer mee wanneer je dit met een serie foto’s doet, in plaats van steeds losse foto’s te verwijderen.

Opslag van de opslag

Bewaar je geheugenkaarten op een logische plek. Zorg ook dat ze veilig liggen. Bescherm ze tegen stof en zand (dat zich vaak op de bodem van een tas verzameld). Er zijn allerlei beschermhoesjes verkrijgbaar voor geheugenkaarten, vaak waar je verschillende typen bij elkaar kunt bewaren. Deze zijn vaak vele malen voordeliger dan nieuwe kaarten, dus de moeite van het nakijken waard. Er zijn ook waterdichte exemplaren verkrijgbaar, zodat je kaarten veilig opgeborgen zijn in alle omstandigheden.

Zorg dat gebruikte kaarten herkenbaar zijn

Hier kun je het beste een eigen systeem voor bedenken. Gebruikte kaarten aan één kant van het mapje stoppen bijvoorbeeld. Of gebruikte kaarten op zijn kop opbergen. Maar het is erg handig als je niet alle meegebrachte kaarten in de camera of computer hoeft te stoppen om te kijken of deze de gebruikte is. Of dat je een ‘nieuwe’ kaart in je camera denkt te stoppen, die vervolgens vol blijkt. Kostbare seconden - en misschien een mooi fotomoment - weg. Als je de kaarten genummerd hebt, kun je natuurlijk ook op volgorde werken.

Zet je naam op de kaarten

Geheugenkaarten zijn nu eenmaal niet groot. Handig omdat we er als fotografen mee rond moeten sjouwen, minder handig dat ze gemakkelijk kwijtraken.En hoe vaak zie je geen foto’s van kaarten met foto’s die erop staan rondgaan op Facebook op zoek naar de rechtmatige eigenaar? Zet je naam en telefoonnummer of emailadres op de kaart, met een stift of label. Ook een handige tip: maak op elke kaart een eerste foto als Jpeg van een briefje met jouw naam en contactgegevens. Zo kan de eerlijke vinder je gemakkelijk benaderen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie