Op winteravontuur in Fins Lapland

Op winteravontuur in Fins Lapland

Redactie DIGIFOTO Pro 2265
Ontdek de magie van een wintervakantie in Fins Lapland. Nergens is het skiseizoen zo lang als hier. In het hoge noorden geniet je van een prachtige witte wereld.

Je vindt er brede pistes zonder wacht rijen, en veel mogelijkheden voor freestylers. En door de rust en ruimte kun je hier ook geweldig langlaufen. Maar wat de winter in Finland echt uniek maakt zijn de typisch Scandinavische winteractiviteiten. Laat je voorttrekken door enthousiaste husky’s, of stap op een sneeuwscooter en ontdek het landschap van besneeuwde bossen en bevroren meren. En misschien zie je zelfs het noorderlicht! 

 

Ontdek het Noorderlicht

Het noorderlicht is een prachtig natuurverschijnsel, dat ’s winters in het noorden van Finland regelmatig voorkomt. Het ontstaat door ontploffingen op de zon. De elektrisch geladen deeltjes worden met hoge snelheid het heelal ingeslingerd. Onder invloed van het magnetisme van de aarde buigen de deeltjes af naar de polen, waar ze botsen op moleculen in de atmosfeer, en licht gaan geven. In het noorden van Scandinavië geldt dat het zichtbaar kan zijn vanaf september tot en met begin april. Het noorderlicht is een indrukwekkend spektakel. Het is vaak groen, maar kan ook wit zijn. En als het heel intens is kunnen er rode, roze en paarse randen rond het groen zitten. Het mooist is het licht als het heen en weer ‘danst’.

Tijdens een noorderlicht excursie verlaat u de bewoonde wereld en probeert u, onder leiding van een gids, een glimp van dit natuurverschijnsel op te vangen. In Fins Lapland gebeurt dit in veel gevallen per sneeuwscooter. Maar het kan bijvoorbeeld ook tijdens een sneeuwschoenwandeling.

Excursies

Ga op huskysafari
De ultieme winterbelevenis is toch wel een tocht met enthousiaste husky’s. De honden doen niets liever dan rennen, en midden in de winterse natuur hoor je alleen maar de slede die over de sneeuw glijdt en het gehijg van de honden. Voor echte hondenliefhebbers en avonturiers zijn er ook meerdaagse huskysafari’s.

Adrenaline tijdens een sneeuwscootersafari
Een andere adrenaline verhogende excursie is een sneeuwscootertocht. De sneeuwscooter is vervoersmiddel nummer één hier. Maak een onvergetelijke tocht door het adembenemende sneeuwlandschap. Je manoeuvreert door besneeuwde bossen en over witte vlaktes die worden afgewisseld met bevroren meren en rivieren. De aangeboden tochten variëren in lengte en kunnen worden gecombineerd met andere excursies, zoals ijsvissen.

Ontdek de Sami-cultuur tijdens een rendiersafari
Rendieren zijn onlosmakelijk verbonden met de oorspronkelijke bewoners van Lapland, de Sami. De Sami zijn zeer gastvrij. Ze ontvangen je dan ook hartelijk op hun rendierboerderij. Onder het genot van een warm drankje, vaak in een tipi, vertellen zij over het leven in Lapland. Meestal maak je daarna een tochtje in een rendierslee, met lekkere warme dekens om je heen. 

De Sami dragen prachtige kleurrijke kleding in rood en blauw, met zilverdraad. Aan de patronen kun je zien uit welke regio ze komen. Ook dragen ze laarsjes van rendierhuid, die alleen geschikt zijn om door de sneeuw te lopen. De Sami-cultuur vindt zijn oorsprong in het uiterste noorden van Finland, rond het meer van Inari. Het meer wordt ook wel de Sami-zee genoemd. Als je interesse hebt in de cultuur kun je hier met een sneeuwscooter het meer oversteken naar het offereiland Ukko’s Rock.


Skibestemming Kuusamo & Ruka

Diep in Oost-Finland liggen de plaatsjes Kuusamo en Ruka. Beide totaal verschillend van elkaar! Kuusamo is favoriet bij de langlaufers door het heuvelachtige landschap en de bevroren meren. Ruka is een skidorp wat vooral bekend is bij de Finnen. Gebouwd in Canadese stijl en alles staat in het teken van gemak voor de skieër. De restaurants, bars, winkels, hotels en vakantiewoningen bevinden zich allemaal rondom het skicentrum. Buiten Ruka begint direct de Finse wildernis, waardoor activiteiten als sneeuwscootersafari en sneeuw/schoenwandelen vanuit het dorp beginnen.

Skibestemming Ylläs

Een kleiner wintersportgebied is Ylläs, dat bestaat uit zeven bergen en twee dorpen, Äkäslompolo en Ylläsjärvi. Beide dorpen hebben een skigebied, dat heel geschikt is voor beginnende skiërs en gezinnen. Naast het skigebied is er een uitgestrekt netwerk van langlaufloipes door het Ylläs-Aakenus Nationaal Park. In Ylläs kom je echt om de rust van Fins Lapland te ervaren. 

Skibestemming Saariselkä

Het skiseizoen in Saarikselkä duurt van oktober t/m mei. Saariselkä is één van de meest noordelijke bestemmingen van Finland. Het is een compact dorp dat omringd wordt door een heuvelig landschap en het Nationaal Park Urho Kekkonen. De skipistes, langlaufloipes, hotels, restaurants en het spa-centrum liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Naast de 15 pistes, van blauw tot zwart, is er een Freestyle Park. 

Skibestemming Rovaniemi

De hoofdstad van Lapland, Rovaniemi, ligt op de Poolcirkel. Hier kun je genieten van al het goeds dat Fins Lapland te bieden heeft. Er is een bescheiden skiheuvel met een aantal afdalingen, en er zijn veel goed verzorgde langlaufloipes. Maar je gaat vooral naar Rovaniemi vanwege de typisch Scandinavische activiteiten in de wildernis. Daarnaast heeft de stad op cultureel gebied leuke dingen te bieden, zoals het Arktikum, een museum waar je veel leert over de historie van Lapland. Ook zijn er veel gezellige restaurants, en kun je op bezoek bij de Kerstman!

Buro Scanbrit

De reisspecialisten van Buro Scanbrit kennen ze de mooiste plekjes van Noordwest-Europa. U vindt het allemaal terug in het uitgebreide aanbod van met zorg samengestelde vakanties. Zoals avontuurlijke wintervakanties naar Finland. Een vakantie van met Buro Scanbrit wordt een onvergetelijke ervaring!

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie