Online lezing in het kader van landschapsexpositie
Met Brainport Eindhoven, Het Groene Woud en Van Gogh National Park ontwikkelt het gebied tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven zich tot internationaal relevante regio, waarin innovatieve kenniseconomie, natuur en cultuur zich dynamisch ontwikkelen. Wat gaat dit betekenen voor het landschap? Op welke manier kan fotografie bijdragen aan het in evenwicht houden van economischlandschappelijke ontwikkeling enerzijds en behoud van landschapsidentiteit anderzijds?
In deze lezing richt Maartje van den Heuvel zich op het Brabantse landschap van Het Groene Woud, met historische fotografie van onder andere Henri Berssenbrugge, Martien Coppens, Noud Aartsen uit de collectie van de Universiteit Leiden en de Brabant-Collectie van Tilburg University. En hedendaagse fotografie van o.a. L.J.A.D. Creyghton, Noortje Haegens en Marc Mulders èn een enkele familiefoto. Behalve dat Het Groene Woud het onderwerp is van de Landschapstriënnale en de tentoonstelling in Pennings Foundation, is het namelijk ook het landschap waar Van den Heuvel zelf opgroeide.
Voorafgaand aan de lezing vertelt fotograaf Rik Kooke (1985) kort iets over zijn presentatie ‘Het Monster van Brabant’ op de Talent Wall.
Voor info en aanmelding voor de online lezing zie: www.penningsfoundation.com
Over Pennings Foundation
In 1979 werd de eerste fotografietentoonstelling bij voorloper Galerie Pennings getoond. Er werd fotografie getoond met de nadruk op autonoom werk. In 2019 vierde Galerie Pennings haar 40-jarig bestaan en vond de transitie plaats van galerie naar stichting. Onder de naam Pennings Foundation zijn de activiteiten uitgebreid naar een breed platform en kenniscentrum voor fotografie, videokunst en new media art. De Foundation heeft een unieke bibliotheek met 5500 boeken over Nederlandse fotografie. Pennings Foundation is gevestigd in het centrum van Eindhoven, op vijf minuten loopafstand van het Van Abbemuseum.