Online geld verdienen met foto's: zo kan het!

Redactie DIGIFO... 477 0

Als je gepassioneerd bent door fotografie en je die vaardigheden van jou wilt omzetten in winst, zijn er verschillende manieren waarop je online geld kunt verdienen met fotografie. Je kan bijvoorbeeld je foto's verkopen via stockfotografiewebsites. Daarnaast zijn er ook steeds meer andere manieren om online geld te verdienen met foto's. We lichten een aantal opties voor je toe.

Verkoop van stockfoto's

Stockfoto's zijn foto's die worden verkocht voor commerciële doeleinden, zoals marketing, advertenties en publicaties. Er zijn verschillende websites waarop je je stockfoto's kunt verkopen, zoals Shutterstock en iStock. Het is belangrijk om te weten dat deze websites kwalitatieve foto's vereisen en dat je foto's moeten voldoen aan bepaalde technische specificaties en richtlijnen. Het is ook belangrijk om je foto's te voorzien van de juiste metadata en trefwoorden, zodat ze gemakkelijk te vinden zijn voor potentiële kopers.

Het voordeel van de verkoop van stockfoto's is dat je meteen een groot bereik hebt. Het nadeel is dat de opbrengsten per verkochte foto relatief laag liggen. De foto's gaan vrij goedkoop de deur uit en de stockfotografiewebsites willen er natuurlijk ook nog iets aan verdienen. Als je regelmatig nieuwe foto's toevoegt en een mooi portfolio opbouwt, kunnen de inkomsten zich op termijn toch opstapelen.

Verkoop van foto's als NFT

Een andere manier om geld te verdienen met je foto's is door ze te verkopen als NFT. NFT's of Non-Fungible Tokens zijn digitale activa die worden gebruikt om digitale kunstwerken, muziek en andere creatieve werken te verkopen. Als je je foto's wilt verkopen als NFT, moet je deze uploaden naar een NFT-marktplaats. OpenSea is hier het bekendste voorbeeld van. Platforms als OpenSea zijn voor NFT's wat platforms als xbitcoinclub.nl zijn voor cryptomunten als Bitcoin. Op OpenSea kunnen potentiële kopers je foto's vinden en erop bieden. Het voordeel van het verkopen van foto's als NFT is dat het een veel hogere opbrengst kan opleveren dan de verkoop van stockfoto's. Dit komt omdat NFT's unieke digitale objecten zijn die door kopers kunnen worden verzameld of verhandeld. Vaak beschouwt men het als een investering.

Andere manieren om online geld te verdienen met fotografie

Een andere manier om online geld te verdienen met foto's is via Werk aan de Muur. Dit is een platform waar je je foto's kunt uploaden en ze als print kunt verkopen. Jouw foto's verschijnen zo op onder meer posters en behang. En uiteraard verdien je ook geld als jouw foto's worden gekozen.

Oypo is dan weer een platform dat vaak wordt gebruikt voor schoolfotografie en biedt een goede manier om geld te verdienen met foto's. Het is ontworpen om het proces van het verkopen van foto's te vereenvoudigen. Fotografen kunnen hun foto's uploaden naar het platform en klanten kunnen deze foto’s vervolgens online bestellen. Het platform zorgt voor de praktische afhandeling, zodat fotografen zich hier niet over hoeven te bekommeren. Zowel de presentatie als het afdrukken, de levering en andere vormen van dienstverlening zijn voor het platform. Uiteraard betekent dit ook dat het platform een deel van de opbrengst zal inhouden.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie