OLED: Een nieuwe toepassing in het laptoplandschap

Redactie DIGIFOTO Pro 2333

Bij een goede workflow hoort niet alleen een goede camera en een goed objectief. Ook het beeldscherm waarop je je foto's bewerkt is van grote invloed op het eindresultaat. De technologische vooruitgang staat niet stil, zo zien we dat steeds meer schermen gebruik maken van de OLED technologie. Meer over OLED in dit artikel.

Technologische vooruitgang van OLED

Waarbij OLED-technologie al vele jaren op grote schaal wordt toegepast binnen het topsegment televisies en smartphones is dit binnen het laptoplandschap een geheel nieuwe toepassing, die veel voordelen met zich meebrengt ten opzichte van huidige technieken. Traditionele non-oled beeldscherm hebben verschillende limitatie die zelfs met innovatie moeilijk te elimineren zijn. Veelgebruikte technieken die nu gebruikt worden zoals TN, VA en IPS werken allemaal met blacklight in combinatie met een filter om kleuren te generen en licht te blokkeren voor contrast. Echt zien we in praktijk dat de filter niet altijd in staat is om optimaal te werken doordat het blacklight altijd aan moet staan om beeld te creëren. Dit is waar OLED anders is. OLED wat staat voor Organic Light Emitting Diode werk zonder backlight en filter. Deze techniek is zo ontwikkeld dat iedere pixel zijn eigen lichtbron is die allemaal zelfstandig RGB kunnen weergeven. Het voordeel is dat iedere pixel zijn eigen kleuren precies kan regelen en aan- of uitgezet kan worden. Dit zorgt voor een vooruitstrevende beeldkwaliteit met geweldige kleuren en perfect contrast dat niet te evenaren is door traditionele beeldscherm technieken. 

Ongeëvenaarde beeldkwaliteit

Bij TN, VA en IPS panel zorgt een filter dat wit licht wordt omgezet naar RGB kleuren. De kwaliteit en bereik van de kleurweergave is dan ook erg afhankelijk van de kwaliteit van het filter die de fabrikant toepast. Vaak is de keus tussen IPS (goede kleuren, slecht contrast), VA (Goed contrast, slechte kleuren) of TN (Goedkoop maar mindere beeldkwaliteit). Als we kijken naar OLED hoeven er op beeldkwaliteit geen compromissen gesteld te worden. Doordat iedere pixel RGB zelf kan bedienen en regelen is het mogelijk om perfect kleuren te weergeven. Binnen de industrie wordt dit gemeten door een standaard genaamd DCI-P3.  Een OLED-scherm is in staat om 100% van de tinten binnen het DCI-P3 kleurenspectrum te tonen. Dit zorgt voor een perfecte kleurweergave wat veel wordt gewaardeerd door de meest veeleisende gebruikers en creatievelingen. 

Wat vaak ook een grote invloed heeft op hoe kleuren worden ervaren is het contrast. Voor traditionele technologieën kan je contrast vergelijken met een lamp waar men een deken overheen legt. Ongeacht dat er een deken overheen ligt komt er nog steeds licht door het deken. Dit principe geldt ook voor TN, VA en IPS panelen. Een filter kan maar een gedeelte van het licht dat door de backlight wordt gegenereerd blokkeren. Dit zorgt ervoor dat zwart nooit echt zwart is maar licht of in de betere gevallen donkergrijs. Dit zorgt er dan ook voor dat kleuren minder fel en accuraat worden ervaren. Bij OLED kan iedere pixel aan of uit worden gezet. In een 4K OLED scherm zijn dit tientallen miljoenen pixel die individueel uitgezet kunnen worden om zo een oneindig en perfect contrast te genereren. Dit zorgt voor een prettigere kijkervaring en voor betere kleurperceptie. Daarnaast zorgt dit diepe contrast in combinatie met de vooruitstrevende kleurweergave voor een geweldige HDR weergave in films, games en series. 

Minder belastend voor de ogen

Naast de voordelen op het gebied van kleurweergave en contrast zijn er ergonomische verbeteringen die OLED techniek meebreng. Tegenwoordig is het bij veel mensen bekend dat lange blootstelling aan blauwlicht zorgt voor oogvermoeidheid. Dit is de reden dat veel mensen gebruik maken van blauwlicht filter op telefoons, monitoren en laptops. Deze filters zorgen voor een gelige gloed over het scherm waardoor blauwlicht wordt geminimaliseerd. Helaas zorgt deze filter ervoor dat de kleuren incorrect worden weergegeven. Bij OLED technologie is een blauwlichtfilter zoals die bij andere paneeltechnieken niet nodig. De kleurenfrequentie waarop OLED blauw licht genereerd is op een frequentie die niet schadelijk is voor de ogen. Een blauwlichtfilter is daarom niet nodig waardoor kleuren te allen tijde perfect worden weergegeven zonder oogvermoeidheid door blauwlicht. 

Geweldig voor ontwerpen, bewerken en creëren 

OLED is ontworpen om een geheel nieuwe laptopervaring neer te zetten voor creatievelingen. Of je nou fotograaf, ontwerper of video editor bent. Het is van belang dat de kleuren op een scherm niet alleen mooi maar ook accuraat worden weergegeven. Door het grote kleurenbereik en de speciale kalibratie techniek die is toegepast op deze schermen ben je altijd zeker van een accuraat beeld. Daarnaast zorgen de hoge resolutie en perfect contrast ervoor dat je zelfs in de donkerste scenes alle details duidelijk kunt zien. Wat OLED ook uniek maakt is het feit dat de kleurechtheid niet aangetast wordt naarmate het scherm helderder of donkerder wordt gezet wat bij LCD technieken wel het geval is. Kortom, OLED techniek is een vooruitstrevende techniek die creatievelingen help de mooiste creaties neer te zetten met uiterste precisie. 

OLED laptops in de Nederlands markt

Het aanbod OLED laptops binnen de Benelux markt groeit ieder jaar en voor de creators zijn er modellen in verschillende prijsklasse bevinden met een hoogwaardig OLED scherm en extra hulpmiddelen om makkelijker en beter creatief werk te doen. Daarnaast is er ook de ProArt lijn voor de meest veeleisende gebruikers die alleen het beste accepteren.  

Meer weten? Bezoek www.asus.com/nl/content/Laptop-OLED
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie