Nu te zien: Tim Walker - Wonderful Things

Nog t/m 29 januari 2023

Nu te zien: Tim Walker - Wonderful Things

Redactie DIGIFOTO Pro 2528
De meeslepende tentoonstelling Tim Walker: Wonderful Things viert zijn rijke verbeeldingskracht. Met groots uitgewerkte en vaak surrealistische sets neemt hij de kijker in zijn fotografie mee naar sprookjesachtige werelden. Tilda Swinton, Grace Jones, Grayson Perry en vele andere muzen en modellen zijn te zien in de grootste tentoonstelling over Tim Walker ooit - met meer dan 150 nieuwe werken geïnspireerd op de collectie van het Victoria and Albert Museum (V&A) in Londen. 

Centraal in de tentoonstelling staan tien nieuwe fotografieseries, die rechtstreeks beïnvloed zijn door schatten uit de enorme collectie van het V&A. De veelzijdige en eclectische collectie van dit museum voor kunst en design is voor Walker een bron van inspiratie. Samen met conservatoren en archivarissen dwaalt hij door de indrukwekkende zalen, depots en verborgen hoekjes van het museum, op zoek naar objecten die zijn verbeelding prikkelen. Onderweg komt hij schitterende glas-in-loodramen tegen, levendige Indiase miniatuurschilderijen, snuifdozen met juwelen, erotische illustraties, gouden schoenen en een 65 meter lange foto van het Tapijt van Bayeux, de grootste foto in de collectie van het museum. Deze en vele andere zeldzame objecten vormen de inspiratie voor Walkers monumentale foto’s in de tentoonstelling. Nostalgische herinneringen aan zijn kindertijd en liefde voor de natuur zijn belangrijke thema’s voor Tim Walker, maar ook identiteit en emoties staan centraal in de tentoonstelling. Met zijn werk wil Walker de diversiteit omarmen. 

"Ik ben geïnteresseerd in het afbreken van de muren die de samenleving heeft opgebouwd, zodat we een grotere verscheidenheid aan schoonheid en de geweldige diversiteit van de mensheid kunnen vieren." – Tim Walker

Tim Walker Cloud 9
Radhika Nair
Fashion: Halpern, Dolce & Gabbana
Pershore, Worcestershire, 2018
© Tim Walker Studio

Spectaculair tentoonstellingsontwerp

Het ontwerp van Wonderful Things in de Kunsthal is in handen van de creatieve studio MAISON the FAUX. Vertrekpunt hierbij is het spectaculaire design dat de Britse set designer en creative Shona Heath, sinds jaren de vaste samenwerkingspartner van Tim Walker, maakte voor de gelijknamige tentoonstelling in het V&A. Marianne Splint, directeur Kunsthal, licht toe: “Wij zijn verheugd dat we met deze meeslepende jubileumtentoonstelling - de Kunsthal bestaat op 1 november 30 jaar - komend najaar weer een iconische modefotograaf aan het Nederlandse publiek laten zien. Het is fantastisch om bezoekers de mogelijkheid te bieden een duik te nemen in Walkers unieke verbeeldingskracht. We kijken uit naar deze mooie samenwerking met het Victoria and Albert Museum in Londen en Studio Tim Walker.”

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling opent met een witte galerij met meer dan honderd iconische foto's van Walkers eerdere projecten en fragmenten uit zijn Super 8 films. Met persoonlijke teksten neemt Walker je mee in zijn gedachten en drijfveren. Walker werd in de jaren 1990 bekend met zijn unieke benadering van visuele verhalen, waarbij hij de grens tussen fantasie en realiteit laat vervagen en beelden creëert die surrealistisch, overdadig, humoristisch en ontroerend zijn. De foto’s worden bevolkt door enkele van de grootste namen in de mode: modellen zoals Edie Campbell, Lindsey Wixson en Stella Tennant en ontwerpers waaronder Alexander McQueen, Balenciaga, Comme des Garçons en Viktor&Rolf. Walkers referentiepunten zijn uiteenlopend, van sprookjes tot songteksten van The Beatles, tegelijk hebben zijn foto's een uitgesproken gevoeligheid. Hij vermijdt Photoshop, maar werkt met prachtig gemaakte fysieke sets en op ontzagwekkende locaties, van Myanmar tot Japan en Mexico. De inventieve modeverhalen worden getoond naast portretten van grootheden als Sir David Attenborough, Margaret Atwood en David Hockney, en een veelheid aan modellen en muzen waaronder Tilda Swinton, Cate Blanchett, Björk, Claire Foy, Solange Knowles, Kristen McMenamy en Kate Moss. Het eerste deel van de tentoonstelling sluit af met The Chapel of Nudes die is gewijd aan naaktfotografie, waaronder een selectie weelderige mannelijke naakten.

De tien nieuwe fotoseries van Walker worden - samen met de objecten uit het V&A - getoond in verschillende fantasievolle ruimtes, rijk van textuur, kleur en geluid. Voor de serie ‘Illuminations’ laat Walker zich inspireren door zestiende-eeuwse glas-in-loodpanelen en een manuscript dat in de jaren 1470 werd gemaakt voor de hertogin van Bretagne. De monumentale foto’s zijn te zien in een dramatisch verduisterde ruimte die doet denken aan een kathedraal. In ‘Pen & Ink’ neemt Walker de grillige grafische lijnen van Aubrey Beardsley's provocerende illustraties uit de jaren 1890 als uitgangspunt. Een met groen fluweel beklede kamer toont enkele van Beardsleys bekendste werken en leidt naar een hoogglans witte fotostudio, met foto's die Walkers geestige kijk op Beardsleys meesterwerken vastleggen. In ‘Cloud 9’, geïnspireerd door onder meer zestiende-eeuwse waterverfschilderijen met afbeeldingen van Krishna en Indra, brengt Walker een eerbetoon aan de levendigheid, mystiek en de rijke verhalentraditie van India. De fotoserie ‘Handle with Care’, tentoongesteld in een met transportkisten gevulde kamer, is een ode aan het werk van de textielconservatoren van het V&A die zorgen voor de toonaangevende mode- en textielcollectie van het museum. En in een daaropvolgende citroengele ruimte verschijnt Walker-muze actrice Tilda Swinton met gouden tulband in de fotoserie ‘Why not be oneself’, geïnspireerd op voorwerpen die ooit toebehoorden aan haar verre verwante, dichteres Edith Sitwell. Naast de vele beroemde gezichten worden Walkers nieuwe foto's bevolkt door een diverse cast van opkomende artiesten en modellen, die schoonheid in al haar vormen viert.

Over Tim Walker 

Tim Walker wordt in 1970 geboren in Engeland. Hij is 18 jaar oud als hij in het archief van de Condé Nast uitgeverij gaat werken. Daar komt hij in aanraking met het werk van de Engelse fotograaf en kostuumontwerper Cecil Beaton en groeit zijn interesse voor fotografie. Hij studeert fotografie aan het Exeter College of Art en gaat na zijn afstuderen aan de slag als assistent bij modefotograaf Richard Avedon in New York. Tim Walker is 25 jaar oud als hij zijn eerste eigen grote opdracht voor Vogue krijgt. Het vormt het begin van zijn carrière als modefotograaf, waarin hij heeft gefotografeerd voor de Britse, Italiaanse en Amerikaanse edities van Vogue, en voor toonaangevende mode- en stijltitels als W, i-D, AnOther en LOVE Magazine. Net als Cecil Beaton, fotografeert Tim Walker zijn modellen in theatrale decors. Zijn werk wordt gekenmerkt door een rijke fantasie en zit vol sprookjesachtige verhalen. Inspiratie haalt Tim Walker uit het surrealisme en de romantiek, iets wat we terug zien in zijn keuze voor thema’s als kindertijd, natuur, emoties en zijn lofzang op het individu. Het is Walkers talent om de kijker mee te trekken in zijn groots uitgewerkte droomwerelden.

De laatste jaren heeft Walker de bewegende film omarmd. Zijn eerste korte film, The Lost Explorer, ging in première op het Locarno Film Festival in Zwitserland en won vervolgens de Beste Korte Film op het Chicago United Film Festival in 2011. Walker's veelgeprezen publicaties omvatten Pictures (2008), Story Teller (2012), The Granny Alphabet (2013, in samenwerking met Lawrence Mynott en Kit Hesketh-Harvey), en The Garden of Earthly Delights (2017). Hij ontving de Isabella Blow Award for Fashion Creator van The British Fashion Council in 2008 en de Infinity Award van The International Center of Photography in 2009. In 2012 ontving Walker een Honorary Fellowship van de Royal Photographic Society.

Info: kunsthal.nl

 Tim Walker Cloud 9

Radhika Nair, Chawntell Kulkarni, Kiran Kandola
Fashion: Richard Quinn
Pershore, Worcestershire, 2018
© Tim Walker Studio
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie