Hoe haal je een afbeelding uit een video?

Hoe haal je een afbeelding uit een video?

Christel de Wolff 24625

Wanneer je filmt met je fotocamera hebben moderne camera’s tegenwoordig de optie om foto’s te maken tijdens het filmen. Wanneer jouw camera deze functie echter niet heeft, of wanneer je er pas later achterkomt dat een frame uit een video eigenlijk een super mooie foto zou zijn, kun je een screenshot maken uit de video. Dat noem je een ‘still’.

Videostills gebruik je bijvoorbeeld voor het maken van een tumbnail op Youtube of Vimeo, en ook kun je deze afbeelding gebruiken om je video mee te promoten op sociale media. Maar hoe haal je nu eigenlijk zo’n afbeelding uit een video? Wij leggen het je uit in heldere stappen, maar eerst nog even dit!

Aandachtspunten bij het maken van een foto uit je video

Let erop dat je een beeld kiest waarbij alle bewegingen in je video zijn bevroren. Een frame waarbij een auto wazig door je beeld rijdt, leent zich meestal niet zo goed als videostill.

Beeldwaliteit

Wanneer je een afbeelding wil halen uit je video is het van belang dat de beeldkwaliteit van je video goed genoeg is. Het is natuurlijk niet mogelijk om een still te maken die een betere beeldkwaliteit heeft dan de video zelf, controleer daarom in welke kwaliteit je filmt en selecteer zo mogelijk een nog hogere beeldkwaliteit.

Stappenplan om een afbeelding uit je video te halen

Er zijn vele manieren om een afbeelding uit een video te halen. Je kunt een screenshot maken op je computer of een speciaal programmaatje installeren. Deze geven waarschijnlijk niet het gewenste effect. Een betere manier is het maken van een videostill in Photoshop.

Stap 1: de videostill maken

Je kunt in Adobe Photoshop je video importeren. Ga naar ‘openen’ en selecteer de video die je wil gebruiken. Vervolgens ga je naar file > import > video frame to layers (Laag > Videolagen > Nieuwe videolaag uit bestand). Nu opent zich een venster, waarin je een selectie kunt maken met de in- en uitpunten. Dat is handig, want de meeste video’s hebben 24 frames per seconde en dat loopt snel op. Meestal weet je wel ongeveer waar jouw still zich bevindt en kun je de selectie op die manier vast verkleinen. Kies het deel van de video dat je wil importeren als laag. Photoshop importeert nu de geselecteerde frames. Als je een stukje video hebt geselecteerd waar weinig beweging in zit, kun je deze samenvoegen voor een beter resultaat (auto align, automatisch uitlijnen).

Stap 2: de videostill opslaan

Om de still als afbeelding op te slaan ga je naar image > image size (beeld > afbeeldingsgrootte). Hier zie je de afmetingen zoals die in de video was, bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels. Dat is een goede kwaliteit voor de video, maar waarschijnlijk aan de kleine kant voor jouw foto. Als de video van goede kwaliteit is, zoals met de meeste moderne camera’s het geval is, dan kun je de foto vaak iets vergroten zonder dat je dit aan de kwaliteit kunt merken. In de voorvertoning kun je beoordelen of het verkregen resultaat acceptabel is. In dit scherm kun je eventueel ruisreductie toepassen als je vind dat dat nodig is. Je kunt uiteraard je foto nog bewerken in Photoshop als je dat later nog wil. Zo kun je er bijvoorbeeld ook tekst in zetten, zodat het echt een goede tumbnail is voor jouw video.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel