Geld lenen als hobby fotograaf, het kan

Geld lenen als hobby fotograaf, het kan

Redactie DIGIFOTO Pro 6393
Overstappen naar (semi) professionele fotoapparatuur kan een flinke investering zijn. Zeker als je naast een camera ook je andere apparatuur wilt upgraden. Voor professionele fotografen zijn hier zakelijk leningen voor, maar hoe zit dat voor hobby/semi professionele fotografen? Kunnen zij ook geld lenen en zo ja; hoeveel kunnen zij lenen?

Een hobby fotograaf kan ook geld lenen

Het antwoord is: ‘ja’. Een hobby fotograaf kan ook geld lenen, maar zal niet dezelfde lening afsluiten als een professionele fotograaf. In tegenstelling tot een professionele fotograaf kunnen hobby fotografen een consumentenkrediet afsluiten, beter bekend als een consumptief krediet. 

Consumptief krediet 

Een consumptief krediet is een verzamelnaam voor leningen die ingezet kunnen worden om bijvoorbeeld fotoapparatuur mee aan te schaffen. De meest bekende vormen zijn kopen op afbetaling/betalen in termijnen, postorderkredieten (Mediamarkt lening, Wehkamp lening, etc.), doorlopend kredieten en persoonlijke leningen. 

Betalen in termijnen en postorderkredieten

Betalen in termijnen en postorderkredieten zijn doorgaans de duurste opties om geld te lenen. Deze leenvormen hebben vaak hoge rentes tot het wettelijke maximum van 14% rente. Wil je goedkoop geld lenen, dan zijn deze en andere leningen met hoge (maximum) rentes geen verstandige keuzes. 

Doorlopende kredieten en persoonlijke leningen

De rentes van Doorlopende kredieten en Persoonlijke leningen zijn momenteel nog vergelijkbaar (d.d. vanaf 3,9%) waarbij die van de persoonlijke leningen altijd lager is. Dit is omdat je bij een doorlopend krediet het afgeloste bedrag weer opnieuw kan opnemen. Voor deze flexibiliteit betaal je een hogere rente welke ook nog eens variabel is. 

Persoonlijke lening is verstandiger

Wil je goedkoop lenen en zeker weten dat je de schuld na een bepaalde periode hebt afbetaald, dan kan je een persoonlijke lening overwegen. De rente van een persoonlijke lening staat momenteel historisch laag en door de vaste rente en looptijd weet je precies hoeveel je gaat betalen en wanneer de lening is afbetaald. Tip: Zorg dat je openstaande schuld gelijk is aan de dagwaarde van je apparatuur. Op die manier kan je in nood altijd je lening aflossen door je apparatuur te verkopen.  

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel je kan lenen is hoofdzakelijk afhankelijk van je netto-inkomen minus je vaste lasten. Toeslagen worden daarbij niet als inkomen gerekend. Naast de hoogte van het inkomen wordt er ook gekeken naar je persoonlijke situatie. Iemand met een laag maar vast inkomen kan dus soms net zoveel  lenen als iemand met een hoger maar onzeker inkomen (ZZP-er of tijdelijk contract).

Geen onderpand

Zoals we al aangaven kan je overwegen om je schuld gelijk te houden aan de dagwaarde van je apparatuur. Hiermee voorkom je (in geval van nood) dat je een restschuld overhoud. Het is belangrijk om te weten dat dit bij een zakelijke lening, lease en huurkoop doorgaans niet mogelijk is(!). De apparatuur is dan van de kredietverstrekker waardoor verkoop onmogelijk is. In geval van geldnood zal je dus altijd je contractperiode moeten uitzitten. 

Sparen 

Geld lenen kost geld. Wil je extra kosten voorkomen, dan is sparen voordeliger. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie