Hoe start je een fotografiebedrijf zonder geld?
Hoe start je een fotografiebedrijf zonder geld?
De eerste hobbel die je gaat tegenkomen, is gear. Want hoe goed je ook bent, met slechts minimale gear kom je niet zo ver. De belangrijkste tip die ik kan geven is om naar tweedehands opties te kijken. Let bij het aanschaffen van een camera niet alleen op hoe de recensies erover schrijven, maar met name ook hoeveel clicks (foto's) een camera heeft gemaakt.
Idealiter koop je een occasion met onder de 20.000 clicks. Let ook op hoe de camera is gebruikt: als de camera veel is gebruikt voor video kan deze weliswaar onder de 20.000 clicks zitten, maar toch bijna aan het einde van zijn latijn zijn: immers klikt een camera bij het maken van een video slechts één keer. Belangrijker dan specs, zijn foto's die gemaakt zijn met de camera. Bekijk Youtube-video's om te bekijken wat de output is van je camera.
Lees ook: Noct van Nikon extreem populair
Wat doe je dan qua objectieven? Het ligt er uiteraard aan wat voor een soort fotografie je wil gaan doen, maar ook hier ben je het beste uit met tweedehands opties. Voor mensen die zich bezig houden met evenementen kan een 24-70 zoomobjectief een goede optie zijn. Vaak zijn de lichtsterke opties hier echter vrij prijzig. Een lichtsterke 50mm (bijvoorbeeld f/1.8) is vaak niet erg prijzig, daarnaast is het een objectief dat voor heel veel verschillende foto's bruikbaar is. Let op dat er geen sprake is van creeping (dat het objectief naar beneden schuift als je deze naar beneden richt) en dat het objectief snel scherpstelt.
Begin met kleine klusjes
Een fotografiebedrijf begint zoals vele andere bedrijven: met kleine klusjes die in eerste instantie nog niet zo veel geld opleveren. Veel professionele fotografen klagen over beginners die bijna niets vragen voor het maken van hun foto's en daarmee klandizie wegnemen. Een klant weet echter bij het inhuren van een beginner waar deze aan begint én dat deze niet perfecte kwaliteit kan verwachten. Zorg voor een duidelijk portfolio en maak duidelijke afspraken. Het geld dat je verdient met deze klussen kan je opzij zetten om daadwerkelijk professionele gear aan te schaffen.
Lees ook: Fujifilm X-Pro 3: prachtige weelderige kleuren
Weet waar je je fotografiebedrijf op richt
Wie kent er geen fotograaf met een extreem uitgebreid portfolio: van newborn tot bruidsfotografie, van events tot sports? Zorg dat je fotografiebedrijf een duidelijke branding heeft, waarin je je onderscheid van alle anderen. Lees hier verder hoe je dit aanpakt.
Veel succes met het starten van je fotografiebedrijf! We zijn er benieuwd hoe je het er vanaf gebracht hebt. Deel je ervaringen in de opmerkingen hieronder.