Nasa toont indrukwekkende foto van ster op punt van supernova

Spectaculaire supernova

Nasa toont indrukwekkende foto van ster op punt van supernova

Siem van Woerkom 1767
Eta Carinae, de catchy naam van een super spektakel van licht, gas, stof en explosies.

Nasa statement 'vuurwerk' foto

Stel je slow motion-vuurwerk voor dat 170 jaar geleden begon te exploderen en nog steeds doorgaat. Dit soort vuurwerk wordt niet in de atmosfeer van de aarde gelanceerd, maar in plaats daarvan in de ruimte door een gedoemde supermassa-ster, genaamd Eta Carinae, het grootste lid van een dubbelstersysteem. Een nieuwe kijk door de Hubble-ruimtetelescoop van de NASA, die ultraviolet licht bevat, toont de hete, uitzettende gassen van de ster in rood, wit en blauw. Eta Carinae woont op 7.500 lichtjaar afstand.

nasa

Het vuurwerk begon rond 1840 toen Eta Carinae een gigantische uitbarsting onderging, waardoor het de op een na helderste ster is die al meer dan een decennium zichtbaar is in de lucht. Eta Carinae was zelfs zo helder dat het een tijd lang een belangrijke navigatie-ster werd voor zeelieden in de zuidelijke zeeën.

De ster is vervaagd sinds die uitbarsting en is nu nauwelijks zichtbaar voor het blote oog. Maar het vuurwerk is nog niet voorbij omdat Eta Carinae nog steeds 'in leven' is. Astronomen hebben de afgelopen 25 jaar Hubble gebruikt om de onstuimige ster te bestuderen.

Video uitleg

Met Hubble's Wide Field Camera 3 om de ultraviolette lichtgloed van magnesium in warm gas in kaart te brengen (weergegeven in blauw), waren astronomen verbaasd om het gas te ontdekken op plaatsen waar ze het nog niet eerder hadden gezien.

'De hemelse uitbarsting neemt de vorm aan van twee 'bollen' van stof en gas en andere materialen die uit de ster zijn geblazen', schrijft NASA. 'De ster had in eerste instantie meer dan 150 keer het gewicht van onze zon. Decennia lang hebben astronomen gespeculeerd of het op de rand van totale vernietiging staat.'

De stellaire kolos zal uiteindelijk de finale van de vuurwerkshow bereiken als deze explodeert als een supernova. Dit is misschien al gebeurd, hoewel de hoeveelheid van licht bij zo'n enorme explosie de aarde nog niet heeft bereikt. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem