Nieuw project genaamd Octopus is een 5K open source camera
Wat wordt er bedoelt met Open Source?
Wanneer we iets benoemen als Open Source bedoelen we dat de fabrikant van een product je de mogelijkheid geeft om dat product volledig aan te passen naar je eigen wensen. Ook wordt er voor de originele productie vaak gekozen voor onderdelen van community-made oorsprong, dus een Raspberry Pi moederbord in plaats van eentje van een merk als Samsung. Nu digitale beeldsensoren steeds vrijer beschikbaar worden voor de massa, zijn er allerlei open-sourceprojecten die worden gebruikt. De meeste van hen zijn meestal vrij beperkt tot zaken als de Raspberry Pi of ontwikkelborden zoals de Arduino en ESP32.
De Octopus camera is in feite een modulaire camera op basis van een Intel NUC-kaart. En dit (moeder)board is vervangbaar als nieuwere en krachtigere boards beschikbaar komen. Op het board kunt u verschillende uitwisselbare beeldsensormodules aansluiten. Op dit moment bevat de Octopus-website alleen XIMEA-cameramodules, hoewel ondersteuning voor Sony en CMV-modules in de toekomst wordt verwacht.
Het idee is dus dat je (net als bij bv Red camera's) een eigen samenstelling kan maken van de sensor, beeldmodules en moederbord. 'Okay ik wil dit schieten maar ik heb eigenlijk geen Sony lenzen bij, alleen Canon.. oh! dan verwissel ik de sensor en mount gewoon!'.
Specificaties van de camera
De Ximea-cameramodules bieden monochrome en kleuropties en zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, waaronder populaire keuzes zoals Micro Four Thirds. Ook kunnen ze 12-bits onbewerkte beelden opnemen. Voor nu biedt de officiële website specificaties voor twee specifieke sensormodules voor gebruik met de Octopus-camera.
Op Instagram zegt Octopus dat het beoogde publiek voor deze camera iedereen is van de kleinere budgetfilmmaker tot 'de professional die nooit genoeg heeft', hoewel er nog geen prijzen voor het nieuwe systeem zijn vrijgegeven.
Volgens de website van Octopus zijn de camera's in de zomer van 2020 klaar voor het publiek. Even wachten dus, maar het is een interessant project om in de gaten te houden.