Waarom fotografen een NAS-systeem gebruiken

De voor- en nadelen van Cloud en on-premise storage systemen

Waarom fotografen een NAS-systeem gebruiken

Christel de Wolff 8599
Of je nu foto's op locatie of in een studio maakt, ze minimaal bewerkt of uren perfectioneert in Photoshop, kwijtraken wil je absoluut niet. Daarom sla je ze graag zorgvuldig op en maakt het liefst ook een dubbele backup. Maar in het digitale tijdperk maken we soms enorm veel foto's en zelf als je zeer selectief op de sluiterknop drukt, zijn de bestanden van moderne camera's vaak zo groot dat je opslagruimte binnen de kortste keren vol raakt. Externe harde schijven bieden een uitkomst, maar al snel heb je een kast vol schijven in huis. Wat nu?

Kies voor een deze drie opties: Cloudopslag, Direct Attached Storage (DAS) of Network Attached Storage (NAS).

Voor- en nadelen van Cloudopslag

Online cloudopslag is een jonge markt en heeft vele aanbieders van iCloud tot Google Drive, Stack, Dropbox en Adobe Cloud. Een voordeel van de cloud is dat deze super snel en gemakkelijk werkt. Vaak krijg je de eerste zoveel gigabytes gratis en voor meer opslag sluit je een abonnement af, wat behapbaarder is dan de aankoop van een groot DAS of NAS-systeem. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Omdat je een abonnement afsluit met maandelijkse kosten, kan het opslaan van je foto's op een Cloud op de lange termijn een stuk duurder zijn dan gedacht. De voornaamste reden om niet te beginnen aan cloudopslag is voor veel mensen de privacyrisico's. We gaan er vanuit dat het bedrijf waar je je foto's opslaat zorgvuldig met je data omgaat, maar er zijn genoeg gevallen bekend waarbij informatie ineens op straat lag. Ook kan een storing een Cloud tijdelijk platleggen, dan kun je dus niet bij je foto's.

Liever een NAS

Wil je niet afhankelijk zijn van derde partijen? Kijk dan eens naar Network Attached Storage. Een NAS is lokaal en wordt door jouzelf beheerd. Zoals de naam al aangeeft, is het een opslag via een netwerk. Je maakt verbinding met één of meerdere harde schijven op afstand en binnen hetzelfde thuis- of kantoornetwerk. Bestanden zijn dan toegankelijk via een computer, tablet of smartphone. Een NAS is niet direct aangesloten op een computer en gebruikt zijn eigen CPU en geheugen om de opslag te beheren.

Voor- en nadelen van Network Attached Storage

Een NAS is de perfecte opslag voor fotografen omdat het enorm veel bestanden kan opslaan, dankzij de mogelijkheid om meerdere schijven te combineren. Daarnaast heb je de zekerheid dat je je afbeeldingen niet kwijtraakt als er een harde schijf uitvalt dankzij de RAID-functie, waarbij gegevens over meerdere schijven worden verdeeld. Het grootste voordeel is dat je vanuit meerdere (op hetzelfde netwerk aangesloten) computers en mobiele apparaten kunt gebruiken om bij je bestanden te komen en dat je met een internetverbinding altijd toegang hebt tot je bestanden. Nadelig is dat een NAS relatief duur is. Je koopt een NAS systeem, maar daarbij komen nog de kosten van het aanschaffen van de schijven. En in vergelijking met DAS, die rechtstreeks via een snelle USB- of Thunderboltverbinding werkt, is de NAS niet zo snel.

Werken met een NAS, moeilijk?

Of je via de Cloud werkt of een NAS aan moet schaffen, is afhankelijk van jouw voorkeuren en werkwijzen als fotograaf. Een veelgehoorde klacht is dat werken met een NAS moeilijk is, maar dat valt in de praktijk best mee. Kijk maar eens naar NAS-systemen van Synology. Deze fabrikant heeft zich nadrukkelijk ingezet om de configuratie en het onderhoud te vergemakkelijken.

Dit hebben ze kunnen verwezenlijken dankzij de DiskStation Manager, het stuurprogramma van Synology Nas-devices. Het bevat legio informatie, tools en applicaties die zowel bij initialisatie als bij gebruik van pas komen. Synology biedt daarbovenop meer dan 125 apps, beschikbaar voor zowel iOS als Android, die zich richten zich op een specifiek type gebruik. Er is ook een DS File-app voor toegang tot alle bestanden die zijn opgeslagen op de NAS en DS Download voor speciale toegang tot de downloadmap. Sommige apps bieden de mogelijkheden om je bestanden (muziek en video's bijvoorbeeld) te streamen naar mobiele apparaten, Chromecast of Apple TV. Ook zijn er legio zakelijke oplossingen om bijvoorbeeld je e-mail, agenda, websitebackup of data van je bewakingssystemen te beheren.

Lees ook: Review: Synology DS918+

Cloudoplossingen van Synology

Waarom zou je kiezen tussen twee opslagsystemen als ze ook gemakkelijk met elkaar gecombineerd kunnen worden? Synology biedt ook cloudoplossingen aan in combinatie met NAS-devices.

Cloud Station

Met Cloud Station van Synology kun je specifieke mappen op je computer instellen die een back-up van de NAS maken in je beveiligde privécloud.  Dit werkt altijd wanneer je bent verbonden met het internet, dus ook wanneer je op vakantie bent en je foto's ter plekke op je laptop zet terwijl je verbonden bent met WiFi. Verschillende tools voor het comprimeren en versleutelen van data zijn beschikbaar, waardoor bestandsgroottes met gemak geoptimaliseerd kunnen worden afhankelijk van jouw wensen.

Synology C2

De Synology C2 is ontworpen om de meest geïntegreerde en kosteneffectieve oplossing voor reserve kopieën in de Cloud te bieden. Het datacentrum bevindt zich in Frankfurt en voldoet aan de geheimhoudingsnormen die op grond van Europese wetgevingen gelden. De veiligheid van gegevens die in Synology C2 worden overgedragen en opgeslagen kan worden gewaarborgd dankzij grondige versleutelingstechnologieën.

Photo Station

Photo Station is een uitkomst voor fotografen. Het is zo ontworpen dat je je foto-opslag kunt beheren, bestanden kunt delen en openen vanaf elke locatie met internettoegang. In Photo Station bouw je gemakkelijk een persoonlijke galerij op. Deze kun je delen met klanten via een veilige link. De afbeeldingen kunnen op dezelfde manier worden georganiseerd als in Lightroom: zo komt de structuur van de mappen overeen met hoe ze op je schijven staan weggeschreven, maar kun je slimme selecties maken op basis van aangepast criteria. In Photo Station kun je er ook voor kiezen om metadata te delen of juist niet te delen.

Tags: Synology, cloud opslag, network attached storage

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel

afbeelding van Matt H. Imaging

Even een aanvulling op dit artikel.

Een NAS kan voorzien worden van een RAID array. RAID beschermt je tegen een kapotte schijf. Op zich een nuttige functie.

Maar, en dit is heel belangrijk: RAID is geen vervanging voor een backup! Er zijn veel meer calamiteiten dan een kapotte schijf die je data (en dus foto's) onbruikbaar kunnen maken. De NAS zelf kan fouten maken, een blikseminslag in de buurt die je NAS met schijven frituurt, een computer-virus en ook de gebruiker zelf kan een verkeerde wisopdracht geven.

Maak dus altijd backups, het liefst op een schijf die niet permament is aangesloten en als het kan, maak ook af en toe een backup die je bewaart op een andere locatie.

afbeelding van Christel de Wolff

Een hele goede aanvulling Matt, bedankt daarvoor! 

afbeelding van info_170767

Goed artikel, Christel. Uit het contact met onze klanten blijkt ook dat het speelveld van online back-up vs. NAS en privacy een weloverwogen besluit noodzakelijk maakt. Indien de opslag ongelimiteerd en de privacy gegarandeerd is, is de keuze gemakkelijker. Veel klanten waren/zijn hier specifiek naar op zoek en hebben het bij ons gevonden.

afbeelding van Christel de Wolff

Dat is waar Dave, dank voor je input.