Mysterie rond nieuwe 35mm film Yashica
Moeizame entree in 'analoog'
Yashica heeft in 2018 een lastig jaar gehad. Ze hadden een Kickstarter opgezet voor een nieuwe 'revolutionaire' camera die het gevoel van analoge film moest bieden, maar in een compacte digitale body. Het resultaat was de Yashica Y35.
Een digitale camera die het uiterlijk had van een ouderwetse analoge Yashica, en 'digifilms' gebruikte om de look en feel van karakteristieke analoge film na te bootsen. De camera werd aangekondigd als baanbrekend, revolutionair en 'unlike anything you've ever seen'.
Yashica gooide het hierbij voornamelijk echt op de Digifilms, die net als in de goede ouwe tijd voor een gevoel van verwondering moesten zorgen. Het idee dat je een nieuwe film ging testen en niet kon wachten tot je zag hoe de kleuren waren. Of het goed werkte met bijvoorbeeld portretten of toch landschap. Het gevoel van experimentatie dat veel fotografen misschien wel verloren zijn door moderne camera's die vrijwel niets verkeerds kunnen doen.
De kickstarter werd massaal ondersteund en binnen de kortste keren hadden ze genoeg ingezameld om de camera te realiseren. Alles leek voorspoedig te gaan, tot de eerste kickstarter backers hun exemplaar thuis ontvingen. Om het nog mild te brengen; de reviews waren moordend.
Mensen spraken over een camera die niet af leek. Een mix van goedkoop plastic, staal en slecht glas. Vrijwel alles aan de camera kon negatieve feedback verwachten en iedere grote fotografie site ter wereld gaf het product een extreem laag cijfer.
Mensen voelde zich beduveld, doordat het kickstarter bedrag van bijna 1.3 miljoen dollar zo snel gehaald werd, en er daarna in feite een product werd geleverd dat aanvoelde alsof het nog geen vijf euro kostten.
Lees ook: Doe mee met onze Fotowedstrijd: Macro 2019
Skeptische fans
Fast-forward naar April 2019 en Yashica is weer in het nieuws. Maar ditmaal door de aankondiging van een nieuwe C-41 film.
De manier waarop het gebeurde is vooral apart. Het bedrijf plaatste namelijk eerst twee zwarte afbeeldingen op hun Instagram kanaal, zonder verdere uitleg.
Nadat een hoop mensen openlijk afvroegen wat hier precies mee bedoeld werd, bleef het bedrijf stil.
De voornamelijkste reden van de negatieve comments op de posts was de gigantische flop van de Yashica Y35. Het vertrouwen bij mensen is zo goed als verdwenen. Wat zeer duidelijk naar voren kwam toen het bedrijf een paar dagen later een foto plaatste van de Yashica 400 film.
Mensen staken hun mening niet onder stoelen of banken.
Onder de comments waren reacties te vinden als; 'als dit iets verteld over de zwarte beelden die jullie eerder hebben geupload, staat ons iets vervelends te wachten..' en 'het word heel erg lastig om jullie hierin te vertrouwen na het kickstarter fiasco van vorig jaar.' Yashica moest duidelijk met voorbeelden komen om aan te tonen dat ze iets hebben gemaakt wat het reviewen waard is.
Een paar dagen later hebben ze dit dan ook eindelijk gedaan, met een teaser foto en een link naar een galerij vol foto's van een park met kersenbloesem bomen. De foto's zien er niet slecht uit, maar het is apart om te zien dat de kleuren zoveel verschillen voor een enkele ISO 400 film. De link is hier te bekijken.
In conclusie is dit gehele analoge fotografie verhaal van Yashica mysterieus en moeizaam te noemen. Voordat fotografen overstag zullen gaan, en de film een kans zullen geven zal het bedrijf ons iets meer moeten geven voor referentie, in plaats van bizarre en nietszeggende quotes en teasers op een instagram pagina.
Lees ook: Sony komt met 102 megapixel sensor