Knutselen: zelf een ND filter maken
Er zijn veel verschillende camerafilters, allemaal met een verschillend doel. Voor de meeste filters moet je echter flink in de buidel tasten. Maar een bezoekje aan de bouwmarkt kan de moeite waard zijn. Met lasglas kun je namelijk zelf een ND filter maken.
Sterkte
Lasglas heb je, net als normale grijsfilters, in verschillende sterktes. Die wordt niet uitgedrukt in stops, maar in DIN. Hoe hoger het getal, hoe minder licht het lasglas doorlaat. DIN8 is doorgaans meer dan voldoende. De meeste lasglaasjes hebben toevallig een breedte van tien centimeter, hetzelfde als de meeste fotofilters. Hierdoor passen ze in een filterhouder. Wel zijn ze wat dikker, dus je moet de geleiders van de houder waarschijnlijk wat losser schroeven. Heb je geen filterhouder, zet een lasglas dan vast met een paar stevige elastieken.
Kleurafwijking
Met lasglas voor je lens krijg je een sterke kleurafwijking: je foto wordt groen. Fotografeer in RAW zodat je de witbalans kunt aanpassen zonder kwaliteit te verliezen. Of converteer je foto naar monochroom. Het contrast verhogen is ook een goed idee.
Sluitertijd
Om te weten welke sluitertijd je moet gebruiken, moet je een kleine test uitvoeren. Zet je lens op MF (manual focus) en zet de camera op de bulb stand. Maak een proefopname met de juiste belichting om te weten welke instellingen je zou gebruiken zonder het glas. Monteer het lasglas voor je lens zonder dat je aan de zoomring draait of de camera verplaatst.
Je weet nu de sluitertijd bij gewone belichting. Nu maak je een aantal proefopnames met diverse sluitertijden en te bepalen wat de juiste is, bijvoorbeeld 40 sec, 50 sec, 1 minuut en 2 minuten. Controleer op het scherm, of beter nog op de computer, wat de beste belichtingstijd is. Er bestaan handige tabellen of apps voor op je telefoon om te bepalen welke belichtingstijd je moet gebruiken, zoals NDcalc van nSonic. Hiermee kun je ook kijken welk ND filter vergelijkbaar is met jouw lasglas.
Nadelen
Het is zeker de goedkoopste optie om eens in de wereld van long exposure fotografie te stappen. Het gebruik van lasglas heeft echter zo zijn nadelen, dus waarschijnlijk wil je, op een gegeven moment, overstappen op een ‘echt’ ND filter. Maar het is zeker een creatieve manier om fotografische technieken mogelijk te maken.