Rouwfotografie - hoe ga je te werk?

Rouwfotografie - hoe ga je te werk?

Amy Schutte 732
Rouwfotografie is lastig om dat je met hele kwetsbare mensen te maken hebt. Ze zijn emotioneel en maken waarschijnlijk de zwaarste momenten uit hun leven mee. Hoe maak je mooie foto’s en ga je toch met het grootste respect te werk?

Communicatie

Communicatie is altijd belangrijk, bij elke vorm van fotografie waarbij je met mensen te maken hebt. Hier misschien nog meer, omdat mensen erg kwetsbaar zijn en de uitvaart een belangrijk moment is voor hen. Dat wil je, als fotograaf, niet verstoren maar tegelijkertijd wil je natuurlijk goede foto’s afleveren. Overleg daarom van tevoren wat de wensen zijn. Willen ze wel of geen foto’s van de overlede? Zijn er mensen die het niet op prijs stellen dat er foto’s worden gemaakt? De communicatie gaat misschien moeizaam, omdat nabestaanden vaak in hun slechtste doen zijn en er veel op hen afkomt. Probeer aan te voelen wie van de familie er in staat is beslissingen te nemen. Wees zelf helder en duidelijk, zodat je de keuze’s eenvoudig houdt.

Contact met begrafenisondernemer

Meestal leidt de begrafenisondernemer de dienst. Hij zal weten wat er precies gebeurt, op welk tijdstip en waar. Zorg dat je goed contact met hem of haar hebt, zodat je op tijd op de juiste plaats staat. Een uitvaart kenmerkt zich door rust, dus een hollende fotograaf is niet gewenst. Dat betekent waarschijnlijk dat je keuzes moet maken, je kunt immers maar op één plaats tegelijk zijn. Denk daar van tevoren over na en overleg met de begrafenisondernemer.

Wees onzichtbaar

Voor veel vormen van fotografie zou je willen dat er daadwerkelijk een onzichtbaarheidsmantel bestond. Dat geldt ook zeker voor rouwfotografie. De gasten hebben hun handen vol aan zichzelf en hun verdriet, daarom wil je geen aandacht op jezelf vestigen. Beweeg rustig. Kleed je onopvallend, vraag van tevoren hoe de meeste gasten gekleed zullen komen. Ongepaste kleding is echt een no go, maar tegenwoordig hebben begrafenissen soms een thema. Als iedereen in het wit komt, en jij hebt een donkergrijze trui met een zwarte broek aan, is het gedaan met je onopvallendheid. Informeer je dus goed. Zorg voor schoenen met rubberen zolen, zodat je geen harde geluiden maakt wanneer je loopt.

Kies je objectief

Vaak duren uitvaarten niet lang en omdat je zo onzichtbaar mogelijk wil blijven, is het een goed idee om één objectief te kiezen en hierbij te blijven. Eventueel kun je vragen of je iets eerder de ruimte mag betreden, zodat je met een ander objectief vast wat detail foto’s kunt maken, bijvoorbeeld van bloemstukken. Verder is het wisselen van objectieven waarschijnlijk een te grote afleidende factor. Je kunt de ruimte tussentijds niet verlaten, en stilte is belangrijk. Denk dus goed na over het objectief die je gaat gebruiken. De dienst is vaak binnen, dus je hebt een lichtgevoelige lens nodig. Een flits gebruiken is niet chique onder deze omstandigheden. Een 50mm objectief is veelzijdig en goed geschikt, maar je kunt natuurlijk ook voor een zoomobjectief kiezen. Probeer geen al te groot objectief te kiezen, omdat dat aandacht trekt en mensen er steeds bewust van maakt dat er foto’s worden genomen.

Verken de locatie

Zorg dat je op tijd aanwezig bent en eventueel met de begrafenisondernemer een rondje loopt. Zo weet je waar je kunt gaan staan, hoe het licht is en wat je verder kunt verwachten. De aankomst van genodigden en naaste familie, en de aankomst van de kist zijn momenten die je waarschijnlijk wil vastleggen, dus zorg dat je klaarstaat.

Welke momenten

Het dragen van de kist is een mooi moment om vast te leggen. Ook wil je de sprekers vastleggen. Weet wat er gebeurt; als er kaarsen worden aangestoken of bloemen op de kist worden gelegd, wil je dat niet missen. Zoals gezegd is de aankomst van de kist in de rouwauto een moment om vast te leggen. De condoleance is, in overleg, ook een goed moment, maar probeer aan te voelen wanneer je je even terug moet trekken. Natuurlijk hoef je emotie niet uit de weg te gaan, maar probeer je in anderen te verplaatsen. Er is een moment dat het maken van foto’s ongepast wordt, dus speel op safe als je twijfelt. Of ga verder weg staan en maak er een ruim shot van, zodat je op een later moment met de familie kunt overleggen.

Bij deze vorm van fotografie draait het echt om communicatie. Zelfs als je fotografeert voor familie of vrienden is niet altijd te voorspellen wat ze willen. Stel dus vragen van tevoren, zodat je ze op de dag van de uitvaart niet lastig hoeft te vallen met fotografie vragen. Wees altijd respectvol. Probeer jezelf in de nabestaanden te verplaatsen. Zou je zelf iets niet op de foto willen? Doe het dan niet, tenzij je specifiek hebt afgesproken dat je dat wel fotografeert.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy