Harold Edgerton, uitvinder van het flitslicht

Harold Edgerton, uitvinder van het flitslicht

Amy Schutte 1058

Harold Edgerton (1903 - 1990) is een naam die, in de wereld van fotografie, eigenlijk veel bekender zou moeten zijn. Zijn bijnaam is ‘Papa Flash’; Harold Edgerton was namelijk een pionier op het gebied van stroboscopisch licht om bewegende objecten te ‘bevriezen’, ofwel: de uitvinder van het flitslicht.

Wetenschap

De Amerikaanse Edgerton werkte als jonge jongen in de Nebraska Power and Light Company, waar hij voornamelijk vloeren veegde. Zijn interesse voor licht en elektriciteit was geboren. Uiteindelijk ging hij naar het prestigieuze MIT, waar hij in 1931 zijn Sc.D. haalde. In zijn thesis gebruikte hij een stroboscoop, in eerste instantie om de propellor beweging van een vliegtuig te analyseren.

Fotografie

Edgerton werd docent bij MIT en richtte zich daarna vooral op het gebruik van het snelle, stroboscopische licht om beweging op film vast te leggen. Natuurlijk ontwikkelde hij de techniek ook verder voor onderzoek naar mechanica, maar hij begon het ook meer en meer toe te passen op zijn hobby, fotografie.

Objecten bevriezen

Edgerton begon bewegingen stil te zetten in fotografie met behulp van zijn ultrasnelle lichtflitsen. Hij fotografeerde golfers die net een slag maakten, insecten, kolibries. druppels die een oppervlak raken. Fotografen raakten in de ban van de techniek en Edgerton begon steeds meer te fotograferen. Hij mocht zijn werk exposeren en er verscheen een boek: ‘Flash! Seeing the Unseen by Ultra-High-Speed Photography’, dat direct een bestseller werd. Fotojournalisten wilden de technologie overnemen en zo werd langzaamaan het flitslicht geïntroduceerd.

Onderwater

Edgerton was daarnaast ook een van de pioniers die, samen met Jacques Cousteau als een van de eersten de onderwaterwereld verder verkenden. Hij bouwde speciale onderwater flitsers voor Cousteau en ontwikkelde sonar apparatuur om te meten hoe diep de zee ter plaatse was. Zijn apparatuur werd zelfs gebruikt in een zoektocht naar het illustere monster van Loch-Ness.

Edgerton Centre

Edgerton overleed in 1990 op 86 jarige leeftijd. Op de campis van MIT is een wetenschappelijk centrum met laboratoria opgericht in zijn naam, het Edgerton Centre.

Bedankt!

Tegenwoordig is een flitslicht voor iedereen toegankelijk en een fijne, veelgebruikte tool voor veel fotografen. In de tijd van Edgerton was het een waanzinnige, wetenschappelijke aanwinst. Immers, niemand wist hoe de vliegbeweging van een kolibrie was - die kon je immers niet zien. Het werk van Harold Edgerton was - en is- van onschatbare waarde.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy