Eerste testfoto's Pentax KP
Het zijn goede tijden voor Pentax. Vorig jaar was een prima jaar met onder andere de introductie van de K-1. Die camera was een grote stap voor de fabrikant en toont aan dat je voor innovatie en duurzaamheid niet per se bij de allergrootste fabrikanten hoeft te zijn. De Japanse fabrikant is onderweg om opnieuw een van de grootste cameramerken te worden, want dat waren ze natuurlijk in de jaren zeventig en tachtig. Pentax heeft dan ook veel fans die deze stappen met veel interesse tegemoet zien.
Stevig
De KP is een aps-c-spiegelreflex, voorzien van veel kenmerken die rechtstreeks uit de grote broer K-1 zijn overgevlogen. Hij voelt zo ongeveer net zo degelijk aan als die camera. Degelijkheid is een stokpaardje van Pentax, de K-1 kun je bijvoorbeeld aan het uitklapscherm optillen. Ze melden trots dat deze camera een volledig metalen chassis heeft en dat de KP (plus de accessoires) spatwaterdicht zijn. Eenmaal oog in oog met de KP valt deze degelijkheid inderdaad op, het is een camera die stevig aanvoelt en het waarschijnlijk erg lang vol zal houden bij ruig gebruik.
Grip
Een interessant detail is de mogelijkheid om de grip aan te passen aan je handen. Er worden standaard drie verschillende grips meegeleverd, zodat je de camera ook goed vast kunt houden als je kleine of juist grote handen hebt. Overigens: als de optionele batterijgrip gemonteerd is, want die is er ook, loopt alleen de grootste ‘vloeiend’ over in de batterijgrip. De KP is er in een zwarte en in een zilveren uitgave, de keuze is aan de fotograaf. De zilveren variant benadrukt mooi het retro-uiterlijk van de camera.
Het fotograferen met de KP voelt al snel vertrouwd aan en doet denken aan de manier waarop je met de K-1 werkt. Niet gek, want de lay-out lijkt best op die camera.
Sluiter
De KP heeft een nieuwe generatie APS-C formaat CMOS-beeldsensor en processor. De PENTAX KP maakt foto’s met circa 24.32 effectieve megapixels. Dit maakt het ook mogelijk om tot ISO 819200 te fotograferen, een behoorlijk indrukwekkend getal. De PENTAX KP is uitgerust met verscheidene geavanceerde functies zoals het vijf-assen beeldstabilisatiesysteem, dat ook in de PENTAX K1 te vinden is. Het vijf assen-mechanisme geeft volledige controle over de grote full-frame beeldsensor en is speciaal ontwikkeld om beweging te compenseren – ongeacht de oorzaak of hoek. Het systeem biedt een compensatiebereik van maar liefst vijf stops. De elektronische bedienbare sluiter zorgt ervoor dat je beeld vast kan leggen tot 1/24000 seconde.
819200
Een van de bijzonderheden van de KP is de mogelijkheid om met de astronomische iso-waarde 819200 te fotograferen. In de praktijk zal niemand dat doen, maar het getal staat meer voor het feit dat de mogelijkheden steeds verder opschuiven. 819200 betekent dat ook de lagere iso-waarden een stapje opschuiven en je daar dus ook betere foto’s mee maakt. We moesten dit natuurlijk even testen in de praktijk. En inderdaad, tot 12800 is er prima met de KP te werken. Het is aan jou als fotograaf of je beelden met die iso-waarde ook echt wilt gebruiken of aan een eventuele klant aan wilt bieden, maar het beeld is bij die waarde nog alleszins acceptabel. Dat geeft toch een hoop vrijheid in de praktijk. Het spreekt vanzelf dat we ook de 819200 hebben uitgeprobeerd en dan zie je waarom deze iso-waarde er meer is voor de ‘show’. Maar goed, we deden het omdat het kan en niet omdat het moet.
Hieronder kun je de testfoto’s bekijken en er ook op inzoomen. Er zitten foto’s tussen met allerlei iso-waarden, we hebben ze voor je opgesomd in de tabel die boven de foto’s staat.
Prijs
De adviesprijs van de KP is € 1299 voor de body. De camera is vanaf 23 februari beschikbaar.