Review: Canon EOS M3

Review: Canon EOS M3

Review: Canon EOS M3

Jasper van Bladel 6221

De spiegelloze Canon EOS M3 is een compact en serieus alternatief voor een dslr. De opvolger van de EOS M heeft diverse interessante verbeteringen gekregen en dat maakt benieuwd naar de prestaties van deze compacte Canon.

In een wereld waarin de spiegelloze camera steeds populairder worden moet je als fabrikant natuurlijk mee met deze ontwikkelingen. Zo ook Canon, traditioneel een sterke speler op de spiegelreflexmarkt. Een aantal jaren geleden kwamen ze met de EOS M, de eerste systeemcamera van het merk. De M in de naam staat voor mobility, omdat draagbaarheid en compactheid de wapenfeiten zijn van een dergelijk camerasysteem. Alle modellen in de EOS M reeks zijn spiegelloze camera's, waardoor ze significant lichter, kleiner en daardoor veel draagbaarder zijn dan een spiegelreflex.

De camera heeft ten opzichte van de EOS M diverse belangrijke verbeteringen. Eén van de belangrijkste punten is het feit dat er nu een normaal instelwiel op de camera te vinden is. Bij de EOS M moest je voor veel belangrijke instellingen je heil vinden in allerlei menu’s. Dat is natuurlijk een keuze die zeker sinds de komst van het touchscreen legitiem is, maar blijkbaar was er toch vraag naar een traditionele draaiknop om te schakelen tussen de verschillende opnamestanden. Ook is de camera voorzien van de gebruikelijk instelwielen voor diafragma en sluitertijd. In de praktijk maakt dit het leven met de M3 inderdaad een stuk makkelijker en intuïtiever. Ook is de EOS M3 een stuk sneller in gebruik dan zijn voorganger.

Duurzaam

Eenmaal aan het werk met de camera valt op dat Canon mooi werk heeft gemaakt van hoe de camera aanvoelt. De camera is in basis hoekig, maar door de vele subtiele afrondingen, zoals bij de sluiter en grip, maakt hij een moderne en kwalitatieve indruk. De gebruikte materialen zijn ook goed gekozen, zo is de body voornamelijk gemaakt van plastic met een fijne korrel en is de grip voorzien van mooi stroef rubber. De achterzijde van de camera is voorzien van een groot scherm, waardoor de bedieningselementen vrij ver naar rechts op de body zijn geplaatst. Het display is gemakkelijk uitklapbaar. Het mechaniek dat daarbij hoort is ondanks de subtiele constructie stevig en maakt een duurzame indruk. Bij het fotograferen valt op dat de sluiter een mooi mechanisch geluid maakt. Alles bij elkaar maakt het dat je tijdens het fotograferen het gevoel hebt met een mooi en hoogwaardig stuk techniek op pad te zijn.

Sluitertijd 1/125
Diafragma f/7.1
ISO 200

Zoeker

Een zoeker heeft de EOS M3 niet; via het touchscreen op de achterkant kan je zien waar je de camera op mikt. Fotografen die toch graag door een zoeker kijken is er optioneel een elektronische zoeker te koop, de EVF-DC1. Deze kan op de flitsschoen geplaatst worden en kan ook nog eens 90 graden kantelen.     

De EOS M3 bevat een aps-c-sensor met 24 megapixels die ook in andere producten van de camerafabrikant te vinden is, onder andere in de Canon EOS 760D.  De DIGIC 6 beeldprocessor verwerkt de foto's. Dit levert beelden op van 6000x4000 pixels. Het iso-bereik loopt van 100 tot 12.800 en is uit te breiden tot 25.600.

Sluitertijd 1/800
Diafragma f/3.5
Iso 2500

Objectief

Het objectief dat we gebruikten op de EOS M3 betreft een 18-55mm f/3.5-5.6. Dit objectief wordt als kitobjectief bij de camera verkocht. Voluit heet het EF-M 18-55mm F/3.5-5.6 IS STM en de optische constructie bestaat uit 13 elementen verdeeld in 11 groepen. Het optisch gestabiliseerde objectief is relatief klein van formaat, zodat het goed in verhouding is met de compacte maken van de EOS M3. Het objectief is voorzien van een stappenmotor, waardoor inzoomen heel soepel en geleidelijk gaat, een groot voordeel bij het maken van films.

Hoewel er nog niet ontzettend veel keus is uit objectieven die speciaal voor de EOS M zijn gemaakt, al zijn er genoeg om vrijwel elke situatie aan te kunnen, is het mogelijk om een adapter te bevestigen waarmee je alle Canon EF-objectieven kan gebruiken. Hiermee heb je de keus uit een enorme selectie objectieven om mee te fotograferen.

Focussen

De Hybrid CMOS AF III en het 49-punts autofocussysteem zorgen voor het scherpstellen. Omdat de camera geen spiegel heeft wordt de autofocus geregeld door de image sensor. De autofocuspunten zijn verspreid over 80 procent van het beeld in verticale richting en 70 procent in horizontale richting. Dit zou er volgens Canon voor moeten zorgen dat de M3 even snel is als camera's met het Dual Pixel autofocussysteem en ruim zes maal zo snel als de eerste EOS M-camera. In de praktijk werkt het systeem inderdaad snel en accuraat.

De Canon EOS M3 kan filmen in full-hd met keuze uit 24p, 25p en 30p. In 720p kun je filmen met 50 beelden per seconde. Tijdens het filmen geeft 'manual movie mode' extra instelmogelijkheden voor de gevorderde filmer. Via 'MF peaking' zie je duidelijker op het lcd-scherm waar de camera focust. Geluid wordt opgenomen door middel van een interne microfoon.

Sluitertijd 1/320
Diafragma f/7.1
Iso 640
 

Conclusie

De Canon EOS M3 is door de verbeteringen tegenover voorganger EOS M een betere camera geworden. De bediening is intuïtiever en eenvoudiger en de sensor uit de EOS 760D maakt dat de EOS M3 een serieus alternatief is tegenover concurrenten van Sony, Olympus of Fujifilm.


Beoordeling

Beeldkwaliteit : 3,5 uit 5
Bediening 4 uit 5 
Snelheid 4 uit 5 
Behuizing 4 uit 5
Prijs-kwaliteit 4 uit 5



Specificaties

Adviesprijs (body+18-55mm objectief): € 499,-
Resolutie: 24 megapixels
Beeldsensor: APS-C
ISO-bereik: 100 – 12.800
Zoeker: optioneel
Scherm: 3 inch kantelbaar TFT
Scherpstelling: hybride autofocus / handmatig
Snelheid: 4.2 beelden per seconde
Opslag: sd
Afmetingen: 11,0 x 6,8 x 4,4 cm
Gewicht: 366 gram
Filmfunctie: ja

Info: www.canon.nl en www.fotokonijnenberg.nl

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Foto Konijnenberg.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper