Nikon Z 6 II en Z 7 II nu met dubbele kracht

Dre de Man 5886 0
Al sinds enige tijd werd reikhalzend uitgekeken naar een nieuwe generatie van Nikons systeemcamera’s. Die is er nu. Nikon heeft slim gebruik gemaakt van de mogelijkheden om de camera’s alles mee te geven om ze tot een groot succes te maken.

De eerste generatie van de Nikon Z-camera’s was al zeer goed, vooral door de zeer ergonomische en uitstekend afgedichte body, de uitmuntende zoeker en natuurlijk door de grote vatting met de unieke mogelijkheid voor het ontwerpen van de best denkbare objectieven. Op het wensenlijstje van sommige gebruikers stonden echter nog dubbele kaartsleuven, uitbreiding van de AF-mogelijkheden en een batterijhouder met een verticale ontspanknop.

Dat is er nu allemaal. De prijs van de camera’s is bovendien gelijk aan die van de eerste generatie bij introductie, wat heel prettig is. Dat betekent dat de Nikon-camera’s erg concurrerend geprijsd zijn. Daarmee is het programma nu fiks uitgebreid, want de huidige Z 6 en Z 7 blijven in het programma. Samen met de recent geïntroduceerde Z5 en de Z50 zijn er nu maar liefst zes Nikon Z-camera's.

Wat zijn nu de belangrijkste vernieuwingen?

 

  • Verbeterde autofocus. Allereerst is de autofocus nog sneller en beter geworden. Maar de opties zijn nu ook veel duidelijker. Er zijn aparte veldstanden voor Breedveld AF (groot) en automatisch veld-AF mét en zonder gezichtsherkenning/oog-AF voor mensen en voor dieren. Je hoeft dus niet meer in de menu’s te duiken of een extra knop toe te wijzen. Oog-AF werkt nu ook op dezelfde manier in video, wat heel erg handig is. Ook de lichtgevoeligheid van de autofocus is verbeterd: - 4 EV met een f/2 objectief (Z 6 II), nog afgezien van de low light AF mogelijkheid. 
  • Geheugenkaarten; de camera’s hebben niet alleen dubbele kaartsleuven maar zijn nog steeds de enige spiegelloze camera’s die gebruik maken van de professionele, snellere en betere CFExpress-kaarten en dat terwijl de camera’s niet groter geworden zijn.
  • Dubbel beeldprocessoren: Die zorgen niet alleen voor de hoogste snelheid in deze klasse (Z 6 II 14 bps) maar ook voor een grotere buffer (Z 6 II: 124 RAW’s). Ook de black-out time, dus de niet bewust zichtbare maar wel storende flikkering tussen de opnamen, is erdoor verbeterd. Nog belangrijker: de dubbele processoren bieden voordelen op het gebied van de autofocus (zie hierna).
  • Video: beide camera’s bieden nu 4k 60p, in de professionele praktijk steeds belangrijker. (Z 7 II 1.08 x crop, Z 6 II: 1,5 x crop). Ook is er voor de Z 6 nu N-log HLG (N-log met ADL voor video, dus betere en veel handigere versterking van de schaduwen en optimale dynamiek, volgende firmware).
  • Accessoires: voor de camera’s is er nu een volwaardige batterijhouder met extra ontspanknop voor verticale opnamen, de MB-N11. Dat maakt ze vooral beter geschikt voor gebruik in combinatie met grotere objectieven zoals de NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S, en de teleobjectieven voor de F-vatting maar ook voor de Z-vatting (zie hierna). Bovendien is er nu de nieuwe WR-R11b draadloze afstandsbediening die aansturing van een externe flitser mogelijk maakt zonder flitser op de camera. Ook kan de zender het maken van foto’s met verschillende camera’s op hetzelfde moment aansturen.

De dubbele Expeed 6 processoren leveren meer voordelen op dan je op het eerste gezicht zou denken. Nikon zegt niet precies wat ze allemaal doen, maar een paar belangrijke functies zijn in ieder geval bekend. In de eerste plaats verwerken ze de beelden. Dat maakt het mogelijk ze snel weg te schrijven naar de geheugenkaart, dus in feite om veel opnamen per seconden te maken. Die zorgen niet alleen voor de hoogste snelheid in deze klasse (Z 6 II 14 bps) maar ook voor een grotere buffer met maar liefst 124 RAW’s in 12 bit (Z 6 II). Voor de Z 7 zijn dat 10 bps en 77 RAW’s. Ook de black-out time is erdoor verkort.

Maar het verwerken van de beelden voor de autofocus ook heel erg belangrijk. Op basis van de door de processoren verwerkte beelden, kan de camera zoekerbeelden laten zien maar ook onderwerpen volgen en gezichten en ogen herkennen. Twee processoren zorgt dus ruwweg voor een minimaal twee keer zo goede tracking.

Net als bij de eerste generatie Z-camera’s zullen de grootste voordelen daarvan pas met een volgende firmware aan het daglicht komen. Nu zullen de camera’s zich zeker kunnen meten met de concurrentie. Hoe goed ze zijn, zullen we spoedig zien in een test. Maar ook deze Z-camera’s zullen in de loop van de tijd alleen maar beter worden!

De eerste generatie Z 6 en Z 7 zullen op hun beurt zeer waarschijnlijk ook profiteren van de nieuwe software, maar in mindere mate omdat ze maar geen dubbele Expeed 6-processoren hhebben, maar één enkele Expeed 5.

Eigen weg

We mogen ook verwachten dat Nikon met deze twee Expeedprocessoren een geheel eigen weg inslaat voor wat betreft de AF. Je kunt namelijk veel meer met twee processoren doen dan alleen de snelheid verdubbelen. Bij één enkele processor moet je steeds iedere de rekentijd over de verschillende processen verdelen. Het toewijzen van meer rekenkracht (tijd) aan één taak gaat toenemend ten koste van de andere functies, dus daar zit al snel een praktische grens aan. Het heel snel volgen van een onderwerp heeft weinig zin als je maar twee opnamen per seconde kunt maken, bijvoorbeeld. Heb je twee processoren, dan kun je ook één processor in bepaalde situaties uitsluitend toewijzen aan één rekenintensieve functie, zoals tracking. Voor de rest blijft dan nog steeds één processor over. Doe je dat slim, dan kunnen er grote winsten geboekt worden. Daarin zal de software de komende tijd alleen beter worden.

Uiteraard zijn er ook nog andere nieuwe features, zoals sluitertijden tot 600 seconden met de Z 6 II, afgezien van T en B. Deze zullen we uitvoerig in een test toelichten.

Nieuwe objectieven

Tegelijkertijd met het aankondigen van de nieuwe cameras, heeft Nikon ook nieuwe objectieven aan de roadmap toegevoegd. Daartoe behoren nu een 400 en 600mm tele, waarschijnlijk f/2.8, en een 85mm, waarschijnlijk f/1.2.

Z 7II

De Z 7II is de nieuwste ontwikkeling van de bekroonde Z 7, met een superieure scherpstelling op het onderwerp, een hoge resolutie en een robuuste betrouwbaarheid. De camera heeft een groter dynamisch bereik en sterke prestaties over het grote ISO-bereik. Dankzij zijn grote verwerkingskracht en buffercapaciteit maakt de camera opnamesnelheden van 10bps mogelijk. Fotografen kunnen nu in één serieopname 200 JPEG-beelden met volledige resolutie schieten of 77 12-bits ongecomprimeerde RAW-beelden vastleggen.

 De Z 7 II biedt verbeterde AF-functies voor Breedveld-AF als mensen of dieren het onderwerp zijn, AF bij weinig licht en AF met meevolgende scherpstelling waarvan de werking vergelijkbaar is met die van 3D-tracking. De elektronische zoeker (EVF) met 3.690.000 beeldpunten biedt een natuurlijker beeld, met minder black-out dankzij de hoge vernieuwingsfrequentie.

 De camera is geschikt voor gevorderde en professionele fotografen die op zoek zijn naar ongeëvenaarde weergave van details in het onderwerp. Denk aan een portretfotograaf die met hoge snelheid opnamen maakt om texturen in huid, haar, kleding en make-up vast te leggen, tot een landschapsfotograaf die robuuste, lichte apparatuur nodig heeft om onder barre weersomstandigheden natuurscènes te kunnen vastleggen.

Z 6II

De Z 6II bouwt voort op het succes van de Z 6. De camera biedt robuustheid en gebruiksgemak. Het geeft de mogelijkheid om cinematische video's van professionele kwaliteit te produceren en biedt krachtige prestaties wanneer je momenten op beeld vastlegt. Doordat de camera stofbestendig en spatwaterdicht is, kunnen continu-opnamen ook onder barre omstandigheden worden gemaakt. Dankzij de nieuwe optie om de scherpstelringrichting om te draaien, kunnen gebruikers handmatig scherpstellen draaien in de richting die ze gewend zijn.

 Voor videografen kan de camera in zowel het FX- als het DX-beeldveld 4K UHD en Full HD video’s produceren. De HLG-opname-indeling van de camera behoudt meer details, een groter dynamisch bereik en meer contrast, waardoor benodigde nabewerking tot een minimum wordt beperkt[1] Oogdetectie AF en dierdetectie AF zorgen dat tijdens video-opnamen beter op het onderwerp wordt scherp gesteld. Deze AF-mogelijkheden worden ook ondersteund in de fotografie stand en werken samen met de verbeterde snelheid en kracht van de camera. De Z 6II ondersteunt bij continu-opnamen een snelheid van 14 bps[2] en een groter maximaal aantal opnamen: 200 JPEG-beelden of 124 12-bits ongecomprimeerde RAW-beelden in één serieopname.

 De Z 6II is geschikt voor gebruikers die met een compact systeem niet alleen foto's willen maken, maar ook hoge kwaliteit cinematische video's willen opnemen. De camera is perfect voor professionele videoproductie of bijvoorbeeld huwelijksfotografie, waarbij wendbaarheid, flexibiliteit en een compromisloze uitvoerkwaliteit van essentieel belang zijn.

 

•            Een zoeker die het tempo bijhoudt: De high-definition elektronische zoeker (EVF) met 3.690.000 beeldpunten heeft een hoge vernieuwingsfrequentie waardoor black-out aanzienlijk wordt verminderd, zelfs wanneer je met hoge snelheid fotografeert.

•            Aanpasbare informatieschermen: Met aanpasbare informatieschermen kun je snel instellingen aanpassen. Je kunt er echter ook voor kiezen om de informatie volledig uit te schakelen wanneer je foto’s maakt zodat je niet wordt afgeleid. De EVF schakelt automatisch uit om stroom te besparen als je de monitor uitklapt om in livebeeld te fotograferen.

•            Robuust is een understatement: Ruw terrein, barre weersomstandigheden of rookmachines op de set: de volledig afgedichte Z 7II deinst nergens voor terug.

•            SnapBridge: Met de SnapBridge-app van Nikon, die continue wordt doorontwikkeld, kun je nu firmware-updates op je camera installeren via je smart device. Je kunt de app ook als afstandsbediening gebruiken tijdens schieten van foto's of video's.

 

Onbevreesd creëren. Z 6II

•            Creëer opnamen bij elk soort licht: De grote Z-vatting en de grote full-frame sensor van 24,5 MP maken heldere, gedetailleerde beelden over het ultragrote ISO-bereik mogelijk. AF bij weinig licht werkt nu tot op -6 LW met een f/2-objectief (of lichtsterkter).

•            Zo veel sneller: Maak foto’s van volledige resolutie met maximaal 14 bps en volledige AF/AE. Leg in één serieopname maximaal 200 JPEG-beelden of 124 12-bits ongecomprimeerde RAW-beelden vast.

•            Twee EXPEED-processors: Twee processors verdubbelen de kracht die je voor alles, van AF tot buffercapaciteit, ter beschikking staat. De prestaties zijn ongekend vloeiend, of je nu video opneemt of fotografeert.

•            Twee kaartsleuven: Je kunt het sleufgebruik aanpassen aan elke workflow. Je kunt UHS-II SD-kaarten in de ene sleuf en XQD-kaarten of de nieuwste ultrasnelle CFexpress-kaarten in de andere sleuf gebruiken.

•            Een multimediakrachtpatser: Leg scherpere, helderdere video-opnamen vast met een groter dynamisch bereik. Tijdens video-opname zijn oogdetectie AF en dierdetectie AF beschikbaar en je kunt video-opnamen uitvoeren zoals je wilt.

•            Robuuste constructie: Met een body van een supersterke, lichtgewicht magnesiumlegering is deze camera gemakkelijk mee te nemen en robuust genoeg om bestand te zijn tegen elke locatie. De camera is volledig afgedicht tegen vuil en vocht.

•            NIKKOR Z: Je zult versteld staan van de cinematische scherptediepte die je kunt bereiken met het brede assortiment snel scherpstellende, compacte NIKKOR Z-objectieven.

•            Veelzijdig Z-systeem: Je kunt externe Speedlight-flitsers zelfs gebruiken wanneer je fotografeert met hoge framerates tot 14 bps. De FTZ-vattingadapter zorgt voor compatibiliteit met meer dan 300 NIKKOR-objectieven met F-vatting.

•            SnapBridge: Met de SnapBridge-app van Nikon kun je nu een firmware-update bij je camera uitvoeren via je smartapparaat.

Beschikbaarheid en prijs

De Z 7II is eind 2020 beschikbaar voor een adviesprijs van €3399,-.

De Z 6II is begin november beschikbaar voor een adviesprijs van €2199,-.

Voetnoot

1 Opmerking: Beschikbaar op de Z 6II via een firmware-update die naar verwachting wordt uitgebracht in februari 2021.

2 Voor het vastleggen van rijke HLG-video-opnamen met de Nikon Z 6II is een externe videorecorder vereist.

3 14 bps met enkelpunts AF, 12 bps in andere AF-veldstanden

afbeelding van Dre de Man

Drede Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanDre