Nikon Coolpix P7100

Nikon P7100, high-end compact nu met klapscherm

jesse kraal 9528 3
Vorig jaar kwam Nikon met de P7000, als antwoord op de populaire Canon G-serie. Met de nieuwe Nikon Coolpix P7100 verdwijnt het 'unique selling point' van de Canon; ook de Nikon heeft nu een kantelbaar lcd.

De meest opvallende vernieuwing aan de NikonCoolpix P7100 is het kantbare display van drie inch. Grote concurent Canon G12 had al een kantelbaar scherm. Bij dit toestel kun je het scherm ook om zijn eigen as draaien, dat kan bij de P7100 niet. De camera is opgebouwd rond dezelfde 1/1,7-inch 10-megapixelsensor als de Nikon P7000 en deelt ook veel mogelijkheden met zijn voorganger.

Toch zijn er ook een aantal andere verbeteringen doorgevoerd, zo belooft Nikon dat de Coolpix P7100 een snellere beeldverwerking heeft dan zijn voorganger. Dat is fijn, want het gebrek aan snelheid was een vaak gehoorde klacht bij de P7000.Nikon P7100

Brandpunten

Op de behuizing zien we een nieuwe draaiknop aan de voorzijde. Hier kun je onder andere het zoomgeheugen mee aanspreken. In dit zoomgeheugen kun je tot zeven brandpuntsafstanden bewaren en daar snel tussen schakelen. Volgens Nikon zou dit bijna hetzelfde gevoel moeten geven als werken met prime-objectieven.

7,1x zoomobjectief

De Nikon P7100 heeft als grootste troef zijn 7,1x zoomobjectief. Deze bied met 28-200mm kleinbeeldequivalent een groter bereik dan zijn belangrijkste concurenten. Volgens Nikon kunnen we van het Nikkor-objectief uitstekende resultaten verwachten.

Compact voor gevorderden

Net als zijn voorganger kan de P7100 ook in raw-kwaliteit fotograferen. Samen met de optische zoeker en de uitgebreide handmatige instelmogelijkheden moet het toestel vooral de gevorderde fotograaf aanspreken.

Nikon verwacht dan ook dat de P7100 een populaire camera zal worden voor spiegelreflex-achtig gebruik, maar dan gecombineerd met een betere mobiliteit. De camera is vanaf 22 september te koop en krijgt een adviesprijs mee van 549 euro.

Nikon P7100

Testfoto's en video's

Nikon heeft op haar Amerikaanse website een aantal testfoto's en een video gepubliceerd. De foto's zijn in volledige resolutie te downloaden. Het testfilmpje is verkleind. Onderstaande video is het officiele promotiefilmpje voor de Coolpix P7100.

Nikon P7100
10-megapixel 1/1.7 inch ccd-sensor Kantelbaar lcd-scherm met 921.000 beeldpunten Nikkor-objectief met 7,1x zoom (kleinbeeldequivalent: 28-200) Expeed C-2 processor 720p video met 24 fps Stabilisatie in het objectief Volledig handmatige bediening mogelijk Mogelijkheid tot RAW-opnamen Virtuele horizon Afmetingen: 117 x 99 x 48 milimeter Gewicht: 395 gram
afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Pietertje

Vraag me af of de NRW (RAW) bestanden van deze camera wel probleemloos met adobe lightroom kunnen werken. Bij de P7000 was dit het niet het geval.

afbeelding van Henri

@ Anoniem;
Sinds Adobe Photoshop Lightroom versie 3.3 wordt de Nikon Coolpix P7000 ondersteund, dus dit zal waarschijnlijk geen problemen opleveren.....

afbeelding van jesse kraal

Er zijn wat problemen geweest met de verwerking van NEF bestanden met Adobe-software. Het probleem lijkt opgelost en Adobe heeft het volgende statement naar buiten gebracht: http://www.adobe.com/special/products/photoshop/nikonraw.html.

Het duurt vaak even voordat nieuwe camera's ondersteund worden door de meest recente versie van Adobe camera-raw, maar ik voorzie geen problemen met de P7100.