Winnaars van de Environmental Photographer of the Year 2022

Redactie DIGIFO... 960 0
Nikon, CIWEM, WaterBear en Arup kondigen met trots de winnaars van de Environmental Photographer of the Year 2022 aan. De jaarlijkse wedstrijd, waarvan dit jaar de vijftiende editie plaatsvindt, is een showcase van 's werelds meest inspirerende milieufoto's en biedt een internationaal platform om aandacht te vragen voor de problemen die onze planeet bedreigen.

Fotograaf Mehdi Mohebi Pour is dit jaar winnaar van de felbegeerde Environmental Photographer of the Year-award met zijn krachtige foto getiteld 'The Bitter Death of Birds' (2021) (De Bittere Dood van Vogels). Op de foto zie je slechts drie van de duizenden vogels die in de Miankaleh Lagoon in Iran zijn gestorven door besmetting en gebrek aan water en twee milieuwerkers die de dode dieren verzamelen om ziekteverspreiding tegen te gaan. De winnende foto werd gekozen vanwege de surrealistische weergave van het circulaire karakter van het leven tussen mens en dier.

Mehdi Mohebi Pour: "Het betekent enorm veel voor me dat ik deze prestigieuze prijs heb gewonnen, want het is voor mij prioriteit dat ik het klimaat en de aangerichte schade op foto vastleg. Ik wil dat mensen over de hele wereld zich bewust zijn van de trieste gebeurtenis van de dode vogels in Iran. Als we onze levensstijl niet aanpassen en niet voor de planeet gaan zorgen, zal dit binnenkort ook in andere landen gebeuren".

"Nikon, CIWEM, WaterBear en Arup kondigen de winnaars van de Environmental Photographer of the Year 2022 aan"

De wedstrijd bekroont ook de fotografen van de toekomst. De 16-jarige Fayz Khan won de Young Environmental Photographer of the Year-award voor zijn fascinerende foto getiteld 'Beautiful but Hostile Colours on Earth' (2022) (Mooie maar Onverbiddelijke Kleuren op Aarde). Op de foto zie je kleine flamingo's vliegend over Lake Magadi en Lake Natron in Kenia, waar ze hun voedsel zoeken. De meren zijn echter zeer alkalisch en giftig voor de meeste planten en dieren. De foto is geprezen omdat hij klassiek en goed gekadreerd is en tegelijkertijd de onnoemelijke gevolgen van de klimaatcrisis in de Rift Valley naar voren brengt.

Stefan Maier, General Manager Marketing, Nikon Europe: "We zijn erg blij dat Fayz Kahn is geselecteerd als winnaar van de 2022 Young Environmental Photographer of the Year-award. Nikon staat aan de basis van een aantal van de belangrijkste verhalen die de afgelopen eeuw met fotografie zijn verteld en we zijn verheugd dat we zo'n jong talent kunnen steunen. Hij draagt namelijk bij aan de impact die fotografie ook in de toekomst heeft terwijl hij daarnaast zijn fotografie vaardigheden verder blijft ontwikkelen".

Dit jaar ontving de internationale jury, met onder anderen Nikon-ambassadeur en activist Roie Galitz en milieu- en mensenrechtenfotograaf Matilde Gattoni, inzendingen uit meer dan 120 steden over de hele wereld. De inzendingen kwamen van amateur- en beroepsfotografen van alle leeftijden tussen 7 en 90 jaar oud. Nieuw dit jaar was een ethiek panel om de verantwoording en transparantie bij de fotoselectie te verbeteren. Na een uitgebreide screening was het aan de jury om de foto’s te beoordelen die aanleiding gaven tot ethische bezwaren. Waar nodig werd aanvullende informatie van de fotografen gevraagd om een weloverwogen besluit te nemen.

Meer informatie over de winnaars van de Environmental Photographer of the Year van dit jaar is te vinden op www.epoty.org.

Environmental Photographer of the Year: The Bitter Death of Birds (De Bittere Dood van Vogels), Mehdi Mohebi Pour, 2021

Young Environmental Photographer of the Year - Nikon-award: Beautiful but Hostile Colours on Earth (Mooie maar Onverbiddelijke Kleuren op Aarde), Fayz Khan, 2022

Vision of the Future: Vertical Farming (Verticale Landbouw), Arie Basuki, 2022

Recovering Nature: Naturalia: Chronicle Of Contemporary Ruins (Kroniek van Hedendaagse Ruïnes), Jonathan 'Jonk' Jimenez, 2021

Keeping 1.5 Alive: Chemical Explosion (Chemische Explosie), Subrata Dey, 2022

Adapting for Tomorrow: New Ways to the Future (III) (Nieuwe Wegen naar de Toekomst), Simone Tramonte, 2021

Lees ook: Je kan alleen winnen als je mee doet - Zilveren Camera 2022

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie