Nikon D500 vs Nikon D750

Nikon D500 vs Nikon D750

Jasper van Bladel 15256
Nikon bouwt tegenwoordig zo veel verschillende camera’s dat er zelfs binnen de line-up plaats is voor een vergelijking. Want neem je de D500 met aps-c-sensor of de full frame D750? We zetten de gelijkenissen en verschillen op een rij en zijn natuurlijk ook heel benieuwd wat jullie keuze is.

Voor veel fotografen is het een eenvoudige keuze, natuurlijk gaat je voorkeur uit naar de fullframe-camera tegenover een camera met een aps-c-sensor. Groter is altijd beter, toch? De nieuwe D500 is op een aantal vlakken echter ook een erg interessant aanbod, waardoor deze vergelijking legitiem wordt als je ook openstaat voor een minder voor de hand liggende keuze.

Innerlijk

Het grootste verschil tussen de twee camera’s is natuurlijk de sensor. Waar de D750 een fullframe-sensor heeft, moet de D500 het doen met een kleinere variant in aps-c-formaat. Voor velen is dat misschien een nadeel. Aan de andere kant kun je natuurlijk gebruikmaken van de cropfactor om je teleobjectieven meer zoommogelijkheid mee te geven. Een ander verschil is het ontbreken van het laagdoorlaatfilter bij de D500. Qua ISO is er ook een verschil. De D750 kan maximaal op  51.200 ISO schieten, de D500 heeft een maximale ISO-waarde van maar liefst 1.640.000. Of én hoe vaak je deze extreem hoge standen zal gebruiken is natuurlijk de vraag, dat moet gezegd worden.

Positie

De D500 is het aps-c-vlaggenschip van Nikon is, waar de D750 een middenmoter is in de full frame-line-up van het merk. De D810 en D5 staan nog een stukje hoger op de rang- en prijslijst. Nu we toch bij de prijslijst zijn: de D500 en D750 kosten ongeveer hetzelfde. Het scheelt een paar honderd euro in het voordeel van de D500, afhankelijk van de gekozen winkel. Een prijsverschil dat gekeken naar de totaalprijs van de twee camera’s niet direct doorslaggevend zal zijn. Uit de posities die de camera’s innemen in de line-up kan wel worden geconcludeerd dat de D500 relatief een kostbare aps-c-camera is. De D750 is daar tegenover een relatief goedkope full frame.

Scherm

De D500 is de modernere camera, alleen al omdat deze pas net op de markt is verschenen. De D500 maakt dan ook op een aantal punten een wat modernere indruk. Zo heeft de D500 een touchscreen, tegenover een klassiek scherm op de D750. En dat touchscreen bevat ook nog eens een boel meer pixels.

Snelheid

Als het op snelheid aankomt is de D500 duidelijk in het voordeel. De camera heeft, net zoals de D5, een Expeed 5 processor, waardoor tot tien beelden per seconde geschoten kunnen worden. De D750 blijft steken op 6,5. Een groot verschil. Ook de maximale sluitertijd wijst erop dat de D500 veel geschikter is voor actiefotografie: 1/8000ste tegenover 1/4000ste.

Conclusie

De D500 maakt het de D750 op een aantal punten moeilijk. Zo is de camera onder andere sneller, de maximale ISO-waarde hoger, de prijs net iets lager en heeft de D500 een touchscreen. Of deze voordelen echter tot een D500-aankoop kunnen leiden, ligt vooral aan de persoonlijke situatie van de fotograaf. Zoals we al eerder schreven zal het kleine prijsverschil waarschijnlijk niet van doorslaggevend belang zijn. Wel van belang is de collectie objectieven die je al in je bezit hebt. Heb je een grote collectie full frame-glas, dan zul je niet snel geneigd zijn een camera met aps-c-sensor te kopen. En andersom zeker niet, want dat volgt onherroepelijk de aankoop van een boel nieuwe en dure objectieven.

Als je echter zonder aps-c of full frame-voorkeur naar deze vergelijking kijkt, is de nieuwe D500 op een aantal punten een zeer goede en concurrerende camera.

We horen uiteraard graag wat jullie keuze in dit geval zou zijn!

Andere artikelen in deze serie: 

Canon EOS 80D vs Olympus OM-D E-M5 Mark II
Nikon D810 vs Hasselblad H5D-40
Canon 6D vs Canon 7D Mark II

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper