Nikon Coolpix s800c in de praktijk: Android op je camera

In de praktijk: Android op je camera

Nikon Coolpix s800c in de praktijk: Android op je camera

Jesse Kraal 8300
Android, het besturingssysteem van Google voor smartphones en tablets, heeft zijn weg nu ook gevonden naar compactcamera's. We hebben nu een tijdje de Nikon s800c in gebruik en het is tijd voor de evaluatie. Android en een fotocamera: een goed huwelijk?

Compactcamera's verliezen in rap tempo terrein aan smartphones. Terwijl smartphones steeds betere camerafuncties krijgen, beginnen compactcamera's ook steeds meer functies van smartphones over te nemen. Ondertussen hebben de eerste compactcamera's met Android de Nederlandse markt bereikt. We hebben nu een tijdje kunnen experimenteren met de Nikon s800c, samen met de Samsung Galaxy Camera een van de pioniers op dat gebied.

Nikon s800c

Aan de buitenkant een doodnormale compactcamera, van binnen techniek uit smartphones en tablets.

Android op je camera

Aan de behuizing van de Nikon s800c is weinig opvallends te zien. Alleen het grote scherm en het gebrek aan knopjes geven een kleine hint naar het binnenste. Zelfs als je de camera inschakelt laat hij niet meteen zijn ware aard zien en lijkt het nog een normale compactcamera. Pas na even wachten (Android moet op de achtergrond nog even opstarten) en het twee keer indrukken van de terug-knop zie je een scherm dat Android-gebruikers bekend zal voorkomen. Waar camerafabrikanten meestal hun eigen software gebruiken, heeft Nikon in dit geval gekozen voor Android 2.3.

Mini-computer

Je kunt de Nikon Coolpix s800c dan ook het beste zien als een kleine computer, waarbij de camera slechts een van de programma's is die je kunt opstarten. Behalve een camera-app, is de Nikon standaard ook voorzien van een internetbrowser. Om hier gebruik van te maken moet je wel toegang hebben tot een draadloos netwerk, want een simkaart met internetabonnement kun je in de s800c niet kwijt.

Een andere interessante app is 'kaarten', waarmee je gebuik kunt maken van Google Maps. Dankzij de ingebouwde gps-module kun je dus precies zien waar je bent. Ook voor het weergeven van kaarten is wifi noodzakelijk, tenzij je van tevoren de kaarten van een gebied downloadt naar je sd-kaart.

Google Maps

Via de standaard kaarten-app kun je gebruikmaken van Google Maps op je camera. 

Zelf apps downloaden

Echt interessant wordt het als je zelf apps gaat toevoegen. Via de Google Play Store heb je toegang tot alle gratis en betaalde programma's voor Android, vele honderden daarvan zijn toegespitst op fotografie. Niet dat dat een vereiste is, want spelletjes als Angry Birds draaien ook prima op de s800c.

Toch zijn het vooral de fotografie-gerelateerde apps die we uiteindelijk het meest hebben gebruikt. Zo kun je de camera met 10x-optische zoom gebruiken voor Instagram en zo foto's maken waar andere 'Instagrammers' alleen maar van kunnen dromen. Ook zijn er diverse leuke en handige apps voor nabewerking, zoals PicsPlay Pro. Helaas is de beste app op dit gebied, NIK Snapseed, alleen beschikbaar voor Android 4.0 of hoger.

Gedateerde hardware

Dat is ook meteen de achilleshiel van de Nikon s800c. De hardware en het besturingssysteem zijn voor smartphone-begrippen behoorlijk gedateerd. Zo zit er vrijwel altijd een kleine vertraging tussen de beweging van je vinger en de daaropvolgende actie op het scherm. Deze vertraging was enkele jaren geleden nog heel normaal bij Android-telefoons, maar ondertussen zijn deze een stuk sneller geworden. Doordat de s800c qua hardware achter de feiten aanloopt, doet het besturingssyteem dat ook. Momenteel draait de Nikon op Android 2.3, terwijl op telefoons versie 4 al gangbaar is. Upgraden naar een nieuwe versie zal ook in de toekomst niet mogelijk zijn. Momenteel zijn er daardoor al een aantal apps die niet draaien op de s800c, zoals het eerder genoemde Snapseed. In de toekomst zal dat aantal alleen maar toenemen.

Nikon s800c

Via de Google Play Store kun je kiezen uit heel veel fotogerelateerde apps. Jammer dat Snapseed, een van onze favorieten, niet beschikbaar is voor de s800c.

Beeldkwaliteit

Hoewel de nadruk in deze review vooral op het besturingssysteem ligt, ontkomen we er niet aan de beeldkwaliteit te testen. Vergeet niet dat de s800c een compactcamera is en de resultaten niet te vergelijken zijn met toestellen met een veel grotere sensor. Waar we de Nikon wel mee vergelijken, is een smartphone. Een van de belangrijkste voordelen is natuurlijk het zoomobjectief, niet alleen heb je iets meer groothoek dan de meeste smartphones, ook heb je door de zoom veel meer telebereik. De resolutie ligt met 16 megapixel hoger dan die van de meeste smartphones en de ingebouwde flitser is een 'echte' flitser, niet zo'n oplichtend led-lampje zoals bij de meeste telefoons.

Vergelijken we de Nikon met een Apple iPhone 4S, met een 8-megapixelcamera, dan zijn de verschillen lang niet zo groot als je zou vermoeden. Door de hogere resolutie heb je in het midden zichtbaar meer detail, maar in de hoeken legt de Nikon het af tegen de iPhone. Dit is te verklaren door het feit dat de Nikon een 10x-zoomobjectief heeft, terwijl de iPhone een objectief met vast brandpunt heeft. Deze zijn nu eenmaal gemakkelijker te ontwerpen. Beide camera's stonden ingesteld op de automatische stand, met de s800c hebben we iets moeten inzoomen om de uitsnede gelijk te krijgen met die van de iPhone.

iphone versus s800c

Gaan we de s800c vergelijken met een smartphone, in dit geval de iPhone 4S, dan zijn de verschillen minder groot dan gedacht. Let wel, de Nikon kan in- en uitzoomen, bij de iPhone moet je het doen met deze beelduitsnede.

Prijzig

Concurent Samsung pakt het met de Galaxy Camera anders aan en voorziet dat toestel van veel aansprekender specificaties, waaronder Android 4.1. Daar staat tegenover dat de Samsung een stuk duurder is dan de Nikon, 599 versus 399 euro om precies te zijn. Sowieso kan de prijs een stuikelblok vormen voor deze twee camera's. In beide gevallen delen de camera's hun sensor en objectief met een veel minder prijzige compactcamera zonder Android. Je betaalt ruim tweehonderd euro extra voor de mogelijkheid apps te kunnen installeren en gebruiken. Die meerprijs vinden we fors, want voor 399 euro zijn camera's te koop die een veel betere fotokwaliteit leveren dan deze s800c.

Pioniers

Zowel deze Nikon als de Samsung Galaxy Camera zijn pioniers. Net zoals de eerste cd-spelers of full hd-tv's een klein vermogen kostten, betaal je voor innovatie. We verwachten echter dat camera's met een slim besturingssysteem, of dit nu Android, Windows Mobile of iOS is, de toekomst hebben en ook een stuk betaalbaarder zullen worden. Net zoals met backlit-sensoren, wifi, beeldstabilisatie en gps, doet deze innovatie zijn intrede op compactcamera's, maar daar hoeft het niet bij te blijven. We verwachten binnen enkele jaren dat ook dslr's en compacte systeemcamera's veel slimmere apparaten worden en niet langer enkel een camera zijn.

Conclusie

Er valt dus behoorlijk wat aan te merken op de Nikon s800c. Het besturingssysteem is nu al verouderd en de hardware niet potent genoeg om een soepele gebruikservaring te bieden. Ook de meerprijs ten opzichte van een wat fotokwaliteit betreft gelijkwaardig toestel is fors. Toch doen we de s800c te min als we het daarbij zouden laten. Het toestel is een ware pionier op het gebied van 'slimme camera's' en laat goed zien wat we in de toekomst kunnen verwachten. Niet eerder was een fototoestel zo slim en veelzijdig.

Nikon S800c

Angry Birds, Google Goggles of Instagram, je kunt kiezen uit duizenden apps.
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse