MustSee: Boston Layer-Lapse
Time-lapse-video's zijn in, maar met een 'gewone' time-lapse val je niet meer op. We zien tegenwoordig de meest spectaculaire creaties voorbij komen onder de noemer hyperlapse. Dacht je alles al gezien te hebben? Check dan deze 'Layer-Lapse'.
Een time-lapse-video maak je door foto's achter elkaar te plakken en af te spelen met een snelheid van minimaal 24 beelden per seconde, wat resulteert in een vloeiende video. Een hyperlapse is daar de overtreffende trap van en bestaat uit veel bewegende shots (bijvoorbeeld met behulp van een slider) en shots die in elkaar overvloeien. Voer dit nog wat verder door en je krijgt een flow-motion-video.
Layer-lapse
Na tal van dit soort spectaculaire video's gezien te hebben dachten we dat het nu wel een beetje voorbij zou zijn met de nieuwe technieken. Julian Tryba dacht daar echter anders over met de techniek die hij 'layer-lapse' noemt.
Hoe is het gemaakt?
Door alle time-lapse-shots in lagen op te delen en vervolgens verschillende dagdelen met elkaar te mengen in ieder shot, heeft Tryba op deze manier een compleet nieuwe 'soort' time-lapse neergezet.
Het maken van het filmpje van 2,5 minuten heeft ontzettend veel werk gekost. In een lijstje vat de maker samen wat er voor de layer-lapse nodig was:
- 100 uur fotograferen
- 350 uur bewerken
- Aantal gemaakte opzetten en revisies 800
- 150.000 foto's
- 6TB aan data
- Gemiddeld 35 lagen per clip
De beelden zijn geschoten met de Canon EOS 6D, 7D, EF 16-35mm, 24-105mm, en Tokina 11-16mm f/2.8. Voor de bewerking is gebruikgemaakt van SpectraLayers Pro 2, Lightroom, After Effects, Excel, LRTimelapse en Premiere Pro.