Mag je mensen fotograferen op straat?

Christel de Wolff 7896

Straatfotografie is populair. Het is een goede manier om je eigen omgeving te leren kennen en het dagelijkse leven vast te leggen. Met de komst van de AVG-wet en verwarrende statements in de media is het niet altijd even duidelijk wat je wel en niet mag fotograferen op straat. Wij helpen je op weg.

Allereerst, in principe mag je op openbare plekken foto's maken en is het ook geen probleem als daar mensen op komen te staan. Het is wel zo dat de mensen die op de foto komen zich hiertegen kunnen verzetten. Zij kunnen een reden hebben waarom ze niet op de foto willen of waarom ze onherkenbaar in beeld willen blijven. Gegronde argumenten waaruit blijkt dat de geportretteerde geschaad wordt, kan niet zozeer het maken van foto's verbieden, maar wel het publiceren ervan. Een uitzondering is een belangrijke nieuwsfoto, deze kan het belang van één persoon opheffen. 

Lees ook: PRIMEUR: Hands-on Nikon Z 8: hoeveel procent Z 9 zit er in?

AVG wet

Sinds 16 mei 2018 is de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze wet bepaalt niet zo zeer of je mag fotograferen op openbare plekken, maar gaat over hoe persoonsgegevens moeten worden verwerkt. Dat laatste heeft weldegelijk impact op het doen en laten van fotografen. In de fotografie spreken we over persoonsgegevens als er foto’s van mensen worden opgeslagen of gepubliceerd. Het betreft foto’s waarop personen herkenbaar in beeld worden gebracht en het belangrijkste onderwerp van de foto zijn. Als je deze foto’s publiceert, ben je verplicht om de wettelijke regels van de persoonsgegevens correct toe te passen. Je zult dan de grondslagen die omschreven worden in de AVG moeten hanteren. Het is belangrijk dat je kunt bewijzen dat derde partijen, zoals websites of social media, zich ook houden aan de regels van de AVG.

Lees meer over de AVG wet.

Publiceren op Social Media

Als je foto’s wilt publiceren op social media dien je er rekening mee te houden dat platformen niet altijd voldoen aan de Europese privacyregels. Regelmatig is er weer een schandaal waarbij Facebook, Twitter, Instagram of TikTok betrokken raakt. Wil je een foto publiceren met mensen die herkenbaar in beeld staan, dan kun je de correcte verwerking van de persoonsgegevens niet garanderen als je de foto publiceert op social media. Op je eigen website kun je deze foto’s wel zonder problemen publiceren, als je website voldoet aan de wettelijke regels.

Conclusie

Foto's op straat maken mag, met uitzondering van gebieden waar een verbod geldt zoals op sommige bedrijventereinen en op stations. Pas wanneer je je foto’s online wilt publiceren zijn er bepaalde voorwaarden van toepassing. Al met al zijn de regels in Nederland vrij helder. Als fotograaf is het belangrijk dat je kennis hebt van deze regels en dat je weet hoe je ermee moet omgaan. De meeste problemen ontstaan door een gebrek aan kennis bij het publiek over het fotograferen op de openbare weg. Fotograferen op de openbare weg is gewoon toegestaan, maar publiceren is een andere zaak.

Wil je weten hoe je straatfotografie het beste aanpakt? Lees dan een van onderstaande artikelen:

Wil je mensen op straat fotograferen maar liever niet opvallen? Dan zul je moeten werken met een onopvallende camera. Veel mensen kiezen voor een kleine spiegelloze camera met een 24 of 35mm objectief. De Nikon Z fc is wat ons betreft een uitstekende kandidaat voor jouw volgende straatfotografie avontuur! 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel