Architectuurfotografie wordt populair

Maak kennis met architectuurfotografie

Christel de Wolff 4619 0

Architectuur fotografie vereist veel vaardigheid en aandacht voor detail. In tegenstelling tot portretfotografie en landschapsfotografie, kan je met architectuurfotografie ervoor zorgen dat een levenloos object een persoonlijkheid heeft.

Een gebouw staat stil... het lijkt daarom makkelijk om architectuurfotografie onder de knie te krijgen. En ja, je kunt lang de tijd nemen om jouw compositie tot in de puntjes te perfectioneren. Maar je hebt rekening te houden met lichtval en reflecties die het fotograferen van gebouwen toch een stuk moeilijker maken dan je van te voren zou denken. Niet voor niks wordt er bij architectuurfotografie veelvuldig gebruik gemaakt van polarisatie en ND-filters. En daarnaast krijg je te maken met rare vervormingen, die je liever wil voorkomen. Een tilt-shift objectief biedt dan uitkomst, maar dat is weer verschrikkelijk duur. Ook met een verandering in je standpunt en brandpunt kun je de meeste vervormingen nog best goed voorkomen. 

Lees ook: Interieurfotografie 'Pixel perfect, Fujifilm-ambassadeur Jacques Yasemin

Verbeter je architectuurfotografie

Door bepaalde punten van de architectuur te begrijpen, kan je als fotograaf foto's van hoge kwaliteit maken met een gevoel van diepte en karakter. Het wordt ook aanbevolen om op verschillende tijdstippen van de dag de locatie te verkennen om te kijken wanneer het licht het mooiste op het onderwerp staat. Ook kan je van te voren kijken hoe het zit wat betreft de verkeersstroom rond het gebouw die de opname kan beïnvloeden.

Compositie en kleur bij architectuurfotografie

Het begrijpen van de compositie is erg belangrijk voor architectuurfotografie.  Zodra je een willekeurige hoek van een gebouw verkeerd vast legt, krijg je gewoon een vreemde foto van een gebouw. Ook het begrijpen van verschillende materialen is een pré. Bepaalde kleuren en texturen kunnen er licht van weerkaatsen, terwijl anderen licht absorberen, als je dit door hebt kan je precies de foto maken wanneer je weet dat het licht op zijn mooist is.

Voorbereiding voor architectuurfotografie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voorbereiding bestaat uit een aantal dingen die vaak worden vergeten, zoals voldoende volledig opgeladen batterijen en voldoende lege geheugenkaarten. Het laatste wat je wilt is een lege batterij of een volle geheugenkaart. Niet alleen de voorbereiding in je apparatuur is belangrijk, ook moet je letten op de weersverwachtingen. Als je een gebouw op de perfecte tijd van de dag hebt gezien en de verlichting is perfect, zal het jammer zijn als het begint te regenen.

Lees ook: Introductie NiSi f/4 15mm ultragroothoek objectief

Objectieven voor architectuurfotografie

Samyang AF 14mm f/2.8 FE

De Samyang AF 14mm f/2.8 FE is een ultragroothoekobjectief met een vast brandpunt van 14mm, beschikt over automatische scherpstelling en is speciaal ontworpen voor de populaire Sony A7-serie met full frame sensor en E-vatting. De Samyang 14mm biedt optimale prestaties doordat de lichtval speciaal is ontwikkeld en is afgestemd op de unieke afstand tussen het achterste lenselement van het objectief en de sensor van de Sony-camera’s. Het optische ontwerp van dit objectief beschikt over asferische lenzen die aberratie en onnodig licht dispersie tot een minimum beperken. Daardoor maakt u hoge resolutie-opnames vanuit het centrum van het beeld tot in de hoeken. Dit objectief behoort tot de eerste serie Samyang autofocus-objectieven en werken zowel met fase- als contrastdetectie autofocus waardoor deze een snelle en nauwkeurige scherpstelling mogelijk maakt.

Info: samyangbenelux.com

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel