Maak je glas sneller met een Speed Booster

Amy Schutte 798
Weleens van een speed booster gehoord? Deze adapter zorgt ervoor dat objectieven voor verschillende sensors uitwisselbaar zijn, full-frame objectieven kunnen ermee op een APS-C of Micro Four Thirds camera gemonteerd worden, en tegelijkertijd de beeldcirkel verkleint.

Door deze 'vergrotingsfactor' van 0,71x verandert het brandpunt van een 50mm f/1.8-objectief naar 35,5 mm waardoor de beeldhoek op een Sony NEX ruwweg gelijk wordt aan die op een fullframe Canon-dslr. Bovendien bundelt de Speed Booster het licht dat het objectief binnenvalt meer, waardoor bijna al het licht nu op de sensor valt, terwijl voorheen veel licht 'verloren' ging omdat de beeldcirkel zo veel groter was dan de sensor.

In deze video test YouTuber Jimmi een aantal verschillende speed boosters.

 

Jimmi test de Lens Turbo II, Roxsen en Fotasy Adapter. Voor zijn experiment gebruikt hij een 50mm, f/1.2. Dit is nu effectief een 50mm als op fullframe, met een diafragmaopening van f/0.9.

De Lens Booster komt, niet geheel onverwachts, als beste uit de test. Maar, Jimmi heeft een moraal, namelijk dat het verschil klein is, en dat het verschil meer zit in wat jij als fotograaf met je apparatuur doet. Het gaat om jouw kwaliteiten, niet om die van de apparatuur.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy