Lost In Light II – lichtvervuiling en Orion

Sterrenbeeld vs straatlicht

Lost In Light II – lichtvervuiling en Orion

Redactie DIGIFOTO Pro 1615
Een aantal weken geleden plaatste wij een artikel over een timelapsefilm waarmee het effect van lichtvervuiling duidelijk zichtbaar werd. Nadat Sriram Murali de video maakte kreeg hij hier veel commentaar op, omdat camera de Melkweg beter kunnen vastleggen dan dat wij het kunnen zien. Daarom maakte hij een nieuwe video die uitgaat van Orion.

Orion is één van de bekendste en herkenbaarste sterrenbeelden van het noordelijk halfrond. Het sterrenbeeld is, zeker in de winter, erg zichtbaar en zelfs in drukke steden met veel licht is het mogelijk om, een deel van, het sterrenbeeld te zien.

Lees ook: Mustsee: het effect van lichtvervuiling

 

Lichtvervuiling en Orion

In de video zien we, net als in de vorige, een timelapse die gedurende de nachtelijke uurtjes gemaakt is, met verschillende niveaus van lichtvervuiling. De video begint bij San Francisco met een lichtvervuiling van -8 op de schaal van Bortle en eindigt in een natuurpark met lichtvervuiling nog maar -1 op de schaal van Bortle is.

Eerder dit jaar plaatste Sriram Murali al een video over het effect van lichtvervuiling, waar hij de ernst wilde demonstreren door de Melkweg vast te leggen bij verschillende gradaties lichtvervuiling, maar omdat mensen de Melkweg minder goed zien dan de camera's van tegenwoordig ging het effect een beetje verloren. Daarom heeft hij nu een nieuwe video gemaakt waarbij hij een herkenbaar sterrenbeeld kiest als focuspunt.

Kijk voor meer informatie over Sriram Murali op zijn website.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie