Lichtgewicht LUMIX S 24mm f/1.8 lens voor LUMIX S-serie

Redactie 577 0
Panasonic introduceerde onlangs een nieuwe groothoekobjectief met vaste brandpuntsafstand en groot diafragma, de LUMIX S 24mm f/1.8.

Dit is de derde toevoeging aan een serie (van uiteindelijk vier op het L-Mount-systeem gebaseerde) objectieven met een diafragma van f/1.8. Er zijn drie f/1.8-lenzen met een vaste brandpuntsafstand in de LUMIX S-serie, de S-S85 (85mm), S-S50 (50mm) en de nieuwe S-S24 (24mm), die even groot zijn en waarvan de positie van de bedieningselementen gelijk is, wat praktische voordelen biedt. Het zwaartepunt van deze lenzen is vrijwel gelijk waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gewisseld met minimale aanpassingen in de balans als de camera op een gimbal is bevestigd. De diameter van deze serie lenzen is even groot, zodat dezelfde filters kunnen worden gebruikt. Tevens komt ook de beeldkwaliteit van de objectieven overeen.

Panasonic LUMIX S 24mm f/1.8

De LUMIX S 24mm f/1.8 bestaat uit twaalf lenselementen verdeeld over elf groepen, waaronder drie asferische lenzen, drie ED (Extra Low Dispersion) lenzen en een UED (Ultra Extra-Low Dispersion) lens. De toepassing van drie asferische lenzen maakt zowel een uitstekende beeldweergave als prachtige bokeh-effecten mogelijk. Voordelen die alle f/1.8-objectieven in de serie bieden. De ED-lenzen en de UED-lens onderdrukken effectief chromatische aberratie.

De LUMIX S 24mm f/1.8 werkt soepel en stil en is daardoor zeer geschikt om te gebruiken met het zeer snelle en nauwkeurige contrast AF-systeem van de camera met de sensordrive van maximaal 240 fps. In de niet-lineaire stand verschuift het scherpstelpunt met een variabele hoeveelheid afhankelijk van de snelheid waarmee de scherpstelring wordt gedraaid. In de lineaire stand wordt het scherpstelpunt met een vaste hoeveelheid verschoven afhankelijk van hoe ver de scherpstelring wordt gedraaid. De gevoeligheid (hoe ver het scherpstelpunt verschuift per hoeveelheid rotatie) kan met stappen van 30 graden worden ingesteld van 90 tot 360 graden om een bewuste scherpstelkeuze te kunnen maken.

De LUMIX S 24mm f/1.8 presteert ook uitstekend bij het vastleggen van videobeelden door een mechanisme dat zorgt voor onderdrukking van focus breathing (een groot probleem bij alle verwisselbare objectieven die specifiek voor het maken van foto's werden ontworpen). Door toepassing van een diafragmaregeling in microstappen waarmee de belichting vloeiend kan worden aangepast, kunnen video-opnames van professionele kwaliteit worden gemaakt.

Door zijn compacte formaat en lage gewicht van circa 310 gram is de LUMIX S 24mm f/1.8 bijzonder gemakkelijk mee te nemen en vormt hij een goede combinatie met de LUMIX S5, het kleinste full-frame model in de S-serie. Het robuuste stof- en spatwaterbestendige ontwerp is bestand tegen zware omstandigheden, zelfs tegen temperaturen tot 10 graden onder nul. Het objectief kan dus in veel situaties worden gebruikt. De filterdiameter is 67mm en 9 bladen vormen een ronde diafragmaopening.

Panasonic en de L-Mount Alliance zullen L-Mount-objectieven blijven ontwikkelen om het assortiment verder uit te breiden en te voorzien in de behoeften van de gebruikers. Dit blijkt eens te meer uit de toevoeging van de nog te introduceren standaard 35mm-objectief, het vierde objectief met een diafragma van f/1.8 in de LUMIX S-serie.

Info: panasonic.com

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie