Leer alles over food fotografie

Leer alles over food fotografie

Christel de Wolff 3590

Het fotograferen van gerechten is de laatste jaren ongelooflijk populair geworden. Social media zoals Instagram staan er vol mee. Gerechten zijn heel leuk om te fotograferen en: je kunt het gewoon thuis doen.

Stilleven fotografie, en dus ook food fotografie, heeft als voordeel dat je je tijd kunt nemen om een opstelling te maken, een standpunt te kiezen en om je instellingen te maken. Als je de beschikking hebt over lampen, kun je deze ook op je gemak plaatsen en hier verschillende opstellingen mee uitproberen. Toch is het niet eenvoudig om aantrekkelijke foto’s te maken. Met deze tips lukt het!

Gebruik een statief voor food fotografie

Omdat je de tijd hebt om je opstelling te maken, is het een goed idee om een statief te gebruiken. Hiermee heb je je handen vrij om aanpassingen te maken aan de opstelling van het eten of het licht. Bovendien wil je wellicht een shot recht van boven. Dat gaat beter met een statief (mits jouw statief deze mogelijkheid heeft) Bovendien kun je de sluitertijd langer zetten zonder bang te zijn voor bewegingsonscherpte. Food fotografie is vaak sfeervol, waardoor je niet altijd veel licht gebruikt. Dankzij een statief vermijd je een hoge ISO.

Maar wees niet bang voor hoge ISO

Als je geen statief hebt of gebruikt, zul je soms niet om een hoge ISO heen kunnen. Je wil immers een scherp, onbewogen beeld krijgen. Bovendien kun je in de nabewerking vaak nog best wat ruis, veroorzaakt door een hoge ISO, wegwerken. Aan onscherpte kun je in de nabewerking niets doen, je foto is dan mislukt. Beter een hoge ISO dus.

Kies je standpunt zorgvuldig

Voor food fotografie is het belangrijk om rekening te houden met de hoek van de camera ten opzichte van het gerecht. Je hebt een aantal verschillende soorten foto’s en gerechten, en bovendien kun je je foto stylen. Wanneer je te maken hebt met een plat gerecht, kun je het beste in een hoek van ongeveer 75 graden schieten. Denk aan een platliggend koekje of een pannenkoek. Voor ‘hoger’ eten kun je juist beter lager gaan, van 45 graden tot recht van de zijkant. Zo zie je de hoogte, en bovendien zie je eventuele lagen in het gerecht. Een hamburger bijvoorbeeld ziet er zo veel smakelijker uit, en je kunt ook nog eens zien wat er allemaal op zit. Zou je hoger gaan, dan komt er veel meer nadruk op het (bovenste) broodje te liggen. Je kunt met deze hoogte spelen, ook met losse ingrediënten.

Vermijd je popup flitser

Bij food fotografie ben je vaak dicht bij het onderwerp. Je kunt de popup flitser, de ingebouwde flitser van je camera, dan ook beter vermijden. Het licht dat van deze flitser afkomstig is, is te hard en ongecontroleerd. Hierdoor krijg je harde schaduwen en contrasten, die je foto niet ten goede komen. Gebruik dus losse lampen of een externe flitser, waar je de sterkte van kunt regelen of die je kunt bouncen.

Denk aan je props bij food fotografie

Voor food fotografie zul je waarschijnlijk props gebruiken om het eten te presenteren of om je beeld sfeer te geven. Zorg ervoor dat deze bij de foto passen en de sfeer die je zoekt ondersteunen. Vermijd drukke tafelkleden en borden, maar zoek bijvoorbeeld wel naar mooi bestek of glazen om de tafel mee aan te kleden.

Je kickstart naar betere fotografie!

Of je nu start met foodfotografie of juist erin wil verdiepen: met deze masterclass foodfotografie leer je de regie te nemen over de foto's die je maakt. In deze masterclass bieden we alle informatie om je fotografie naar een hoger niveau te tillen. We behandelen de apparatuur, instellingen en geven praktische tips en voorbeelden.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel