Kunsthal toont "Stil Leven" - het dagelijks leven in de coronapandemie in beeld

Christel de Wolff 1013 0
In de Kunsthal te Rotterdam is de expositie Stil Leven te zien. De fototentoonstelling laat het verstilde leven in coronacrisis zien door de ogen van jonge fotografen.

Begin 2020 vallen steden over de hele wereld stil. Het coronavirus dwingt mensen in lockdown. Kunsthal Rotterdam opende jaar een tentoonstelling met twaalf foto’s die de impact van de coronapandemie laat zien. In opdracht van Stichting Droom en Daad brengen zes talentvolle, jonge Rotterdamse fotografen in beeld hoe het nieuwe virus ons dagelijks leven drastisch beïnvloedt. Khalid Amakran, Loes van Duijvendijk, Willem de Kam, Geisje van der Linden, Marwan Magroun en Naomi Modde belichten ieder vanuit hun eigen perspectief een andere kant van een stad die tot stilstand leek gekomen. Hoewel gemaakt in de stad Rotterdam zijn de fotoseries illustratief voor hoe het eraan toe ging in tal van steden wereldwijd.

Vanaf het allereerste moment dat iedereen het advies krijgt thuis te blijven en anderhalve meter afstand tot elkaar te houden, gaan de fotografen aan het werk, om pas in mei hun camera’s weer op te bergen. Het moment dat de overheid de eerste versoepelingen aankondigt en scholen weer aarzelend hun deuren openen. Een aantal van de fotografen trekt de stad in, anderen richten hun camera op het leven thuis. De opdracht die de fotografen meekrijgen is als volgt: leg de - dan al - ‘historische’ situatie waarin we zitten vast in een serie van tien foto’s. Alle foto’s zijn gebundeld in het fotoboek ‘Stil leven - Still Life’, een blijvend tijdsdocument dat bezoekers in de tentoonstelling door kunnen bladeren. In de Kunsthal worden twee foto’s per serie tentoongesteld: twaalf beelden die krachtig samenvatten op wat voor manieren de bevolking - in dit geval uit Rotterdam - omgaat met de coronapandemie. Loes van Duijvendijk, Stoeltjes van de McDonald’s aan de Meent, zondag 22 maart 2020, 18.09 uur.

Na afloop van de tentoonstelling worden de volledige fotoseries opgenomen in het Stadsarchief Rotterdam. 

Gelijktijdig verschijnt het hardcover fotoboek ‘Stil leven - Still Life’ uitgegeven door Hannibal Books (ISBN 978 94 6388 760 1, €39,50, teksten zijn in Engels en Nederlands) waarin de volledige fotoseries van de zes fotografen zijn afgebeeld.

Info: kunsthal.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel