Koopgids: Welke drone past bij jou?

Koopgids: Welke drone past bij jou?

Christel de Wolff 2468
Ga jij de wereld van boven bekijken door middel van een drone? Neem dan even de tijd om je aanschaf goed te overwegen. De meeste drones zijn tegenwoordig erg degelijk en ook eigenlijk helemaal niet meer zo duur. Toch zijn er verschillende eigenschappen die de ene wel heeft en de ander niet. Als je je niet goed inleest zou je alsnog voor een miskoop kunnen komen te staan. Dat is natuurlijk zonde, daarom helpen we je op weg! 

Drones kun je opdelen in verschillende categorieën, voor het gemak zullen we ze starter, gevorderd en pro noemen. Voor deze niveaus geldt natuurlijk jouw ervaring met drones en niet zo zeer met fotografie. Zo kun je al twintig jaar fotograferen en alsnog een startende dronefotograaf zijn.

Startende vliegeniers

Voor wie net komt kijken in de wereld van de dronefotografie, raden we aan om een versimpelde drone aan te schaffen. Zolang je niet afgeleid wordt door allerlei extra functies kun jij je eerst concentreren op het maken van vlieguren. Een drone besturen is namelijk wel iets wat je even in de vingers moet krijgen. Een bijkomstig voordeel van de drones die we zouden plaatsen in de 'starter' categorie is dat deze ook vrij licht en compact zijn. Deze drones zijn dan ook uitermate goed geschikt voor de al iets meer gevorderde dronefotograaf op reis. 

Vliegen voor gevorderden

Voor wie er al aardig wat vlieguren op heeft zitten, maar niet de ambitie heeft om professioneel aan de slag te gaan met drone foto- en –videografie zijn er de modellen voor de semi-pro. Omdat ze geavanceerder dan de starters modellen, maar goedkoper dan de professionele modellen, heb je het beste van twee werelden. De foto's maak je in RAW-formaat en video's in hoge 4K-kwaliteit. 

Echte  hoogvliegers

Ben jij als een vis in het water bij dronefotografie, of moeten we zeggen; als een vogel in de lucht? Wil je professionele luchtfoto's en -video's kunnen leveren? Dan kun je niet anders dan voor een professionele drone gaan. Deze maken met gemak professionele video's en foto's, omdat je van objectief of camera kunt wisselen. Ook zijn ze vaak sneller en wendbaarder dan de drones in de andere categorieën en kun je geavanceerde actieshots maken. 

Tello Drone

Starten met dronefotografie voor nog geen honderd euro? Stap dan in met de Tello Drone. Verwacht uiteraard niet de allermooiste resultaten, daar is de prijs ook niet naar. De Tello Drone is een zeer simpel te besturen drone met een 5 megapixel camera. Dankzij de elektronische beeldstabilisatie, maak je ook soepele videoopnamen. Op een volle accu vlieg je ongeveer dertien minuten en wanneer onverwachts de verbinding wordt verloren, kan de drone automatisch landen. Besturen doe je de drone met je smartphone, wel zo makkelijk!

Verkrijgbaar bij onder meer Kamera Express

Yuneec Mantis Q

Een stapje verder, gaat de Yuneec Mantis Q. Op een acculading vlieg je ongeveer een half uur lang met een maximale snelheid van maar liefst 72 km/u. Deze drone heeft gezichtsherkenning, en maakt automatisch een foto wanneer hij een gezicht herkent. Creepy? Misschien, maar jij kun je op deze manier beter concentreren op het vliegen. Deze drone kan ook 4K videobeelden maken in verschillende automatische modi.

Verkrijgbaar bij onder meer drone-zaak.nl

DJI Mavic 2 Pro

De DJI Mavic 2 maakt gestabiliseerde beelden in 4K-kwaliteit en foto’s met een resolutie van 20 megapixels. Je kunt er een half uur mee in de lucht blijven en de controller reikt tot wel acht kilometer ver! De Mavic 2 Pro kan objecten herkennen, wat voorkomt dat hij zal botsen. Ook kun je instellen dat de drone een persoon of object moet volgen zodat deze mooi in beeld blijft. Andere toffe functies zijn bijvoorbeeld de hyperlapse modus, waarin de drone vliegroutes onthoudt en opnieuw kan uitvoeren.

Verkrijgbaar bij onder meer CameraNU.nl

DJI S900

De echte pro wil niet vier, maar zes propellers! Waarom? Omdat de drone dan extra stabiel in de lucht blijft hangen. De DJI S900 is zo’n professioneel model met zes propellers. Het draagvermogen van deze drone is bovendien veel groter dan andere modellen, en je hangt er met een gerust hart een spiegelreflex- of systeemcamera onder. De armen en het landingsgestel zijn gemaakt van stevig en lichtgewicht carbon en kunnen dus tegen een stootje. Al zal je dat stootje niet gauw maken, dankzij de betrouwbare en gebruiksvriendelijke bediening. De drone kan zelfs op de automatische piloot vliegen met de DJI WKM Controller.

Verkrijgbaar bij onder andere Kamera Express

Verschillende regels voor recreatief en commercieel vliegen

Een greep uit de belangrijke aandachtspunten voor wanneer je op pad gaat met een drone: 

  • Je drone mag maximaal 25 kilogram wegen, inclusief lading
  • Je mag niet in het donker vliegen
  • De maximale vlieghoogte is 120 meter
  • Je moet je drone kunnen zien vanaf waar je staat
  • Vliegen boven drukke gebieden met veel mensen en verkeer is verboden evenals nabij vliegvelden, helikopterhavens, militaire oefenterreinen en andere ingestelde no-fly zones

Bovenstaande regels gelden voor recreatief vliegen. in Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen recreatief en commercieel vliegen. Wanneer je betaald wordt voor een video- of foto klus waarvoor je een drone gebruikt, geldt dit als een commerciële vlucht. In dat geval moet je in bezit zijn van een licentie. Een voordeel van het hebben van een drone-licentie is dat je op meer plekken mag vliegen dan de recreanten.

Info: rijksoverheid.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel