Koningsdag in Rotterdam: hoe maak je het beste plaatje van de koning?

Redactie DIGIFO... 280 0

Koningsdag is hét moment om je lens te richten op de koninklijke familie, wanneer ga je hen anders tegenkomen? Voor wie graag een mooie foto van de koning wil maken op deze feestelijke dag geven wij tips.

Locatie

Het ligt misschien voor de hand, maar zoek een goede plek langs de route. Zo kun je al van tevoren bepalen wat de achtergrond van de foto gaat worden. De Koning komt dit jaar naar Rotterdam, genoeg fotogenieke locaties te vinden. Probeer ook te bedenken hoe er langs de route wordt gelopen en waar er misschien wordt stilgestaan zodat je daar meer je tijd kunt nemen voor een portret van de leden van het koningshuis.

Check alle informatie over Koningsdag 2023 in Rotterdam via deze link.

Licht

Hou daarnaast bij het uitzoeken van je plek ook rekening met de zon, op een bewolkte dag zul je hier minder rekening mee hoeven houden dan op een zonnige dag. De wolken zullen felle lichten en donkere schaduwen meer naar elkaar toe trekken, terwijl op een zonnige dag de schaduwen een beeld zo kunnen storen dat een beeld niet bruikbaar is. Maak dus van tevoren een test foto om te zien of het verschil tussen licht en donker in je beeld niet te groot is en verander eventueel van plek.

RAW

Fotografeer in RAW, een RAW foto biedt namelijk bij de bewerking meer opties dan bijvoorbeeld een jpeg formaat. Mocht je na het fotograferen bijvoorbeeld er achterkomen dat het gezicht van onze koningin te veel in de schaduw valt dan is dit in RAW beter op te lossen dan in andere bestandsformaten.

Camera instellingen

Zet je instellingen alvast goed. Maak een paar testbeelden en wissel van instellingen totdat je tevreden bent met je beeld en je histogram. Bij wisselvallig weer op Koningsdag is het ook een optie om de ‘S-stand’ van de camera te benutten. Hierbij stel je zelf een sluitertijd in en regelt de camera de rest van de instellingen voor een neutrale belichting. Om ervoor te zorgen dat je onderwerp niet bewogen in beeld staat is een sleutertijd van 1/100ste van een seconde of korter het best.

Check

Als laatste is het belangrijk om tijdens het fotograferen je beeld tussendoor te controleren op scherpte en belichting. Maar doe dit niet te uitvoerig want je tijd met het koningshuis voor je lens is beperkt, je kunt beter te veel foto’s maken dan te weinig.
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie