Komt ook Sony met fasedetectiepixels op de sensor?
Sony lijkt te werken aan een sensor waar een fasedetectie-systeem is ingebouwd. Dat is niet nieuw, meerdere fabrikanten gingen Sony voor, met wisselende resultaten. We blikken terug op twee jaar fasedetectie in sensoren.
Pionier Fujifilm
In de zomer van 2010 komt Fujifilm met de F300EXR. Op het eerste gezicht een 'gewone' compactcamera, maar met de sensor is iets bijzonders aan de hand. Het is Fujifilm namelijk gelukt om fasedetectie-autofocuspixels te integreren in de sensor, zonder dat dit zichtbaar een negatieve invloed heeft op de beeldkwaliteit. Op dat moment is het een van de snelst scherpstellende compactcamera's.
De Fujifilm F300EXR was de eerste camera met fasedectie-af in de sensor.
Ontwikkeling van contrast-af
In de tussentijd komt de ontwikkeling van compacte systeemcamera's steeds meer op gang en wordt ook de contrast-autofocus steeds verder ontwikkeld. Zo is de scherpstelling van de huidige generatie Olympus PEN-camera's, maar ook die van de OM-D en diverse Panasonic Lumix G-camera's razendsnel. En dat zonder fasedetectie-af.
Nikon 1
Die ontwikkelingen onthouden Nikon er niet van om voor hun compacte systeemcamera's, de J1 en V1 (en nu ook de J2) een hybride af-systeem te ontwikkelen. Aptina tekent voor het ontwerp van de sensor, waar horizontale en verticale banen van pixels worden gebruikt om scherp te stellen. Het levert volgens Nikon de snelst scherpstellende compacte systeemcamera op. In de praktijk blijkt het systeem inderdaad erg vlot en trefzeker.
Nikon weet fasedetectie-af succesvol te integreren in de V1, J1 en J2.
Canon 650D en EOS M
Ook Canon ziet heil in de techniek en voorziet de sensor van de 650D en later ook EOS M van fasedetectie-af. Nu weten we uit ervaring dat de contrast-autofocus van Canon dslr's zeker niet tot de snelste gerekenend kan worden, dus deze ontwikkeling was hoopvol. Helaas blijkt de 650D lang niet zo goed te presteren als bijvoorbeeld de Nikon 1-camera's, ook legt de hybride oplossing van Canon het af tegen de csc's van Olympus en Panasonic met enkel contrast-af. Overigens geldt dat alleen tijdens liveview, scherpstellen met de conventionele fasedetectie-af, met de spiegel naar beneden, is wel snel.
Chipworks haalde een Canon 650D uit elkaar, hier een close-up van de sensor. De pixels verantwoordelijk voor de scherpstelling zijn gemakkelijk te herkennen.
650D versus G5
DPReview testte de autofocus van de 650D tegen die van de G5 en de winnaar lijkt zeer duidelijk. En dat terwijl de Canon over een combinatie van fasedetectie- en contrast-af beschikt en de Panasonic alleen over dat laatste type. Ook onze eigen ervaring is ook dat de Panasonic G5 een stuk vlotter scherpstelt dan de Canon 650D in liveview. Een kleine aanmerking op onderstaande test: fasedetectie-af zou in het voordeel moeten zijn bij bewegende objecten.
Sony's systeem
We zijn dan ook benieuwd hoe het systeem van Sony zal gaan werken. Als het komt tenminste, voorlopig is er alleen een patent van vorig jaar en een vers gerucht op Sonyalpharumors.com. De NEX-5R en NEX-6 die op punt van verschijnen staan krijgen mogelijk fasedeteciepixels op de sensor.
Heel onlogisch lijkt dat niet, want Sony loopt voorop als het gaat om het aanpassen en verbeteren van het dslr-concept. Zo kwamen ze enkele jaren terug met de SLT-camera's, met een halfdoorlaatbare spiegel die je tijdens live view met het fasedetectiesysteem laat scherpstellen.
Mocht Sony overstappen op fasedetectie in de sensor, dan zou het hele SLT-systeem wel eens overboord gegooid kunnen worden. Voor het zover is zullen we nog even moeten afwachten. Vermoedelijk krijgen we met de komst van de nieuwe NEX-camera's en de fullframe Alpha-camera's de eerste voortekenen van deze nieuwe ontwikkelingen te zien.
Sony's SLT-systeem laat je scherpstellen met de fasedetectie in live-view. Mocht de fabrikant fasedetectiepixels op de sensor plaatsen, dan is het SLT-systeem in theorie overbodig.